Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Σκοτικό λουτρό στους αδίστακτους Βρετανούς διχοτόμους

Σκοτικό λουτρό στους αδίστακτους Βρετανούς διχοτόμους

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ ιστορία εκδικείται. Η πάλαι ποτέ κραταιά βρετανική αυτοκρατορία, που συρρικνώθηκε σε ό,τι προσφυώς αποκαλείται «Ηνωμένο Βασίλειο», μάλλον θα διαλυθεί οριστικά στα εξ ων συνετέθη. Οι Σκοτζέζοι κρατούν το κλειδί της διάλυσης της άλλοτε πανίσχυρης βρετανικής αυτοκρατορίας και θα απομειώσουν τη Βρετανία στις ορθές της διαστάσεις. Ένα σκοτζέζικο «ναι» στην απόσχιση της Σκοτίας από το Ην. Βασίλειο θα είναι το πιο βροντερό και το πιο δίκαιο, εδώ και μερικούς αιώνες, χαστούκι στις υπερφίαλες και αλαζονικές βρετανικές παρειές

. Η Σκοτία ενώθηκε με το Ην. Βασίλειο πριν από 307 χρόνια. Ο κυνικός «Εκόνομιστ» έγραψε πως αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν με το μυαλό τους, θα παραμείνουν με τους Βρετανούς. Αν ψηφίσουν με την καρδιά τους, θα ταχθούν υπέρ της ανεξαρτησίας αλλ’ οι εθνικιστές, όπως αποκαλεί όσους ζητούν απόσχιση, πυροβόλησαν την κοιλιά τους. Βρετανικές τραγικές αστειότητες ενώπιον του αναπόδραστου.

Το Λονδίνο είναι κυριολεκτικά πανικόβλητο. Ο Πρωθυπουργός Κάμερον και οι ηγέτες των Εργατικών και των Φιλελευθέρων έσπευσαν προχθές στη βόρεια Σκοτία, για να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτησία της. Σε ένα έκδηλα πανικόβλητο άρθρο του, στην «Ντέιλι Μέιλ», ο Κάμερον γράφει, για να εκβιάσει και να εκφοβίσει τους Σκοτσέζους: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται.

Συνεπώς, ας μην αφήσουμε καμιάν αμφιβολία στους Σκοτσέζους: Θέλουμε απελπισμένα να μείνετε· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι, συνεπώς, ξεκάθαρη: Ένα άλμα στο άγνωστο με το ‘‘ναι’’ ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το ‘‘όχι’’». Ο Κάμερον προσθέτει πως, ψηφίζοντας «όχι», οι Σκοτσέζοι θα παραμείνουν στην Ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για τη Βουλή, όσον αφορά τον δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες. Φτηνές υποσχέσεις κατόπιν εορτής.

Η κατάρρευση της βρετανικής αυτοκρατορίας άρχισε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Μια νέα υπερδύναμη εμφανίστηκε, οι ΗΠΑ. Η Βρετανία, ο άλλοτε αποικιστής των Ην. Πολιτειών, κατήντησε το πιστό σκυλάκι των Αμερικανών. Άλλωστε, είναι γνωστή η θέση του Τσόρτσιλ: «Αν η Βρετανία έχει να επιλέξει μεταξύ της ανοικτοσύνης (ΗΠΑ) και της ηπείρου (Ευρώπη), επιλέγει την ανοικτοσύνη».

Κατά τον 19ο και 20ό αιώνα η Βρετανία κατείχε, ως υπόδουλες, τόσες περιοχές και χώρες, που κοκορευόταν πως ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στην αυτοκρατορία. Ήλεγχε 57 αποικίες, αυτοδιοικούμενες περιοχές, εδάφη, προτεκτοράτα, από την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ινδία μέχρι το Φίτζι, τη Δυτική Σαμόα και την Τόγκα. Οι Βρετανοί ήλεγχαν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% της γης. Η βρετανική επιρροή και γλώσσα οδήγησαν στην ίδρυση των Ην. Πολιτειών και στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία.

Η Βρετανία, ασκώντας αδίστακτα το γνωστό δόγμα «διαίρει και βασίλευε», έσπειρε ανέμους που προκάλεσαν θύελλες υπονόμευσης, διάσπασης, διαίρεσης και φυλετικών ή εμφύλιων σπαραγμών σε πολλές περιοχές της αυτοκρατορίας. Διέφθειρε μιαν ολόκληρη χώρα, την Κίνα, με τον πόλεμο του οπίου και συνέβαλε σε διχοτομικές ενέργειες στο Πακιστάν, στη Νιγηρία, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Παλαιστίνη. Βρετανοί και Γάλλοι χάραξαν αυθαίρετα τα σύνορα των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Έκτοτε, η περιοχή δεν γνώρισε μια ημέρα ειρήνης και γαλήνης. Τώρα, ο κύκλος της βρετανικής ιστορίας, γεμάτης αθλιότητες, εγκλήματα και γενοκτονίες σε βάρος λαών, φαίνεται να κλείνει στις 18 Σεπτεμβρίου. Το κλειδί θα το γυρίσουν οι Σκοτσέζοι. Ίσως οι Βρετανοί εισπράξουν, επιτέλους, και με τόκο όσα ανθ’ ων έπραξαν.


Top