Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η ευθιξία του Λετονού και τα Κύπρια παχύδερμα

Η ευθιξία του Λετονού και τα Κύπρια παχύδερμα

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΕίμαστε ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολιτικής, κοινωνικής, ατομικής και συλλογικής διανοητικής και πνευματικής νεκρικής ακαμψίας!

Τι είδους δημοκρατία έχουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Αν ισχυριστείτε ότι είμαστε μια μπανανία, όπως πριν από πολλά χρόνια ο Γλ. Κληρίδης χαρακτήρισε την Κύπρο, προσβάλλετε τις πάλαι ποτέ δημοκρατίες της μπανάνας, της Λατινικής Αμερικής. Οι περισσότερες έχουν από χρόνια ξεφύγει από αυτό το θλιβερό και απαξιωτικό καθεστώς. Αν, αντίθετα, υποστηρίξετε ότι είμαστε οι τελευταίοι Αφρικανοί της Ευρώπης, πάλι προσβάλλετε αρκετά αφρικανικά κράτη. Θυμηθείτε πώς ξεκίνησε η λεγόμενη «αραβική άνοιξη»: Από έναν ταπεινό μανάβη στην Τυνησία! Και ξεχύθηκε στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Υεμένη, κτλ. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι πολίτες ξεσηκώνονται όταν πιστεύουν πως τα δικαιώματα, οι διεκδικήσεις, η αξιοπρέπεια, οι ελευθερίες τους καταπατούνται, παραβιάζονται ή παραγνωρίζονται. Εκτός της Κύπρου! Είμαστε ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολιτικής, κοινωνικής, ατομικής και συλλογικής διανοητικής και πνευματικής νεκρικής ακαμψίας!

Τίποτε δεν φαίνεται να μας ενοχλεί! Τίποτε δεν φαίνεται να μας συνταράζει, να μας εξοργίζει, να μας προκαλεί. Μόνο μία φορά, τον Ιούλιο του 2011, μετά τον όλεθρο στο Μαρί, αυθόρμητα, αυτόβουλα, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και από εκεί πορεύτηκαν προς το Προεδρικό, για να κραυγάσουν την οργή, την απόγνωση και την απελπισία τους κατά των κυβερνώντων. Περισσότερο, εναντίον του κομματικού και πολιτικού συστήματος και του κατεστημένου, που ήταν ο πρωταίτιος της δημιουργίας των συνθηκών και των προϋποθέσεων ώστε να οδηγηθούμε στην καταστροφή και στον θάνατο 13 συμπατριωτών μας. Συνέβησαν δύο πρωτοφανή: Πρώτον, ο τότε πρόεδρος Χριστόφιας όχι μόνο δεν επέδειξε καμία ευθιξία και, από σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και προς τον λαό, να απολογηθεί, να υποβάλει την παραίτησή του και να απέλθει στο πολιτικό κοιμητήριό του, αλλά και το κόμμα του και η σύζυγός του έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τους νεκρούς!

Το δεύτερο, είναι η άθλια συμπεριφορά των κομμάτων. Δεν τόλμησαν να στηθούν στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων πολιτών αλλ’ επιτήδεια καιροφυλακτούσαν για να δουν μέχρι πού θα φτάσει η οργή τους. Κι όταν σε λίγους μήνες έσβησε, επειδή η μεν θλιβερή Βουλή δεν κατάφερε να οδηγήσει σε παραίτηση τον Δ. Χριστόφια, οι δε πολίτες διαπίστωσαν ότι τίποτε δεν αλλάζει στο κυπριακό τέλμα, τα κόμματα επανήλθαν στις ίδιες αθλιότητες, συμπεριφορές και τεχνοτροπίες. Θυμηθείτε τη συμπεριφορά τους στο πρώτο Γιούρογκρουπ και σε άλλα νομοθετήματα. Θα πει κανείς με άφατη θλίψη και απελπισία: «Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν επειδή, δυστυχώς, εμείς τους ψηφίζουμε και τους εκλέγουμε». Μα, αυτοί οι πολιτικοί μας αξίζουν; Διαβρωμένοι, διαπλεκόμενοι, εξαρτημένοι, απαξιωμένοι, χλευασμένοι από τους πολίτες;

Γράφουμε όλα αυτά με αφορμή, ξανά, ένα παράδειγμα ευθιξίας όχι από κάποιον δικό μας πολιτικό αλλά από τον Πρωθυπουργό της Λετονίας. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατάρρευση οροφής υπεραγοράς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων. Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Ανακοινώνω πως παραιτούμαι από τη θέση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία». Η παραίτηση του Λετονού Πρωθυπουργού καταδεικνύει την ποιότητα της δημοκρατίας μιας χώρας που, μέχρι πρόσφατα, ήταν υπό ρωσική κατοχή. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι στη Λετονία η δημοκρατία ιερουργεί και λειτουργεί και επιβάλλει, σε εύθικτους πολιτικούς, την αξιοπρεπή οδό της υποβολής παραίτησης. Ας προσεχθεί τούτο: Ο Λετονός Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία.

Προσγειωθείτε στον κυπριακό πολιτικό χερσότοπο και βαλτότοπο: Ούτε ο Δ. Χριστόφιας ούτε κανένας άλλος πολιτικός, τραπεζικός, οικονομικός, συνδικαλιστικός ηγέτης διανοήθηκαν καν να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Ο μεν Χριστόφιας έφυγε «με το κεφάλι ψηλά» (!), οι δε υπόλοιποι, που πολλοί εξ αυτών υπέχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατασπατάληση και λεηλασία δισεκατομμυρίων, κυκλοφορούν ακόμα προκλητικά ελεύθεροι και… «κύριοι». Η ποιότητα της δημοκρατίας μας συναρτάται προς την ποιότητα των αρχόντων μας. Δύο είναι τα σημαντικότερα συστατικά της πολιτικής: Η πολιτική υπευθυνότητα-ευθιξία και η προσωπική ακεραιότητα. Αυτά εκδιπλώνονται προς μία τρίτη αρετή, τη δημόσια λογοδοσία. Τα Κύπρια παχύδερμα δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες πρακτικές και θα γελούν ειρωνικά για την ευθιξία του Λετονού Πρωθυπουργού. Έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο για να ξεφύγουμε από τη Μέση Ανατολή…


Top