Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης «Ψευδοκράτος είναι εκείνο που οι πολίτες του είναι ραγιάδες»

«Ψευδοκράτος είναι εκείνο που οι πολίτες του είναι ραγιάδες»

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ Κυβέρνηση και τα κόμματα να τρέμουν έναν λαό που μουρμουρίζει. Διότι η οργή του κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί ασυγκράτητη. Ο λόγος ξανά στον εκλεκτό φίλο και αναγνώστη, Ανδρέα Τ. Λουκά, πρόσφυγα από το Αγριδάκι της κατεχόμενης Κερύνειας μας. Τέμνει την επικαιρότητα και θέτει καυτά ερωτήματα: «Ποιο είναι το ψευδοκράτος, είπαμε; Μα φυσικά εκείνο το κράτος που η ηγεσία του παρέλαβε κράτος και το παρέδωσε γυμνό και ξεφτιλισμένο, βορά στα σαγόνια των εχθρών του! Ψευδοκράτος είναι εκείνο που οι πολίτες του είναι τόσο ραγιάδες, που επιτρέπουν στην ηγεσία τους να κάνει τα αδιανόητα χωρίς να αντιδρούν!

Που την παρακολουθούν απαθείς να οργιάζει εις βάρος τους και εις βάρος του κράτους τους και την επιβραβεύουν κιόλας. Σπεύδουν ολοπρόθυμοι να πειθαρχήσουν στα γνεψίματά της! Στο πολιτικό θέμα, φίλτατε Σάββα, επιστροφή πλέον δεν υπάρχει! Η καταστροφή έχει ήδη συντελεσθεί. Όπως το 1974, όταν ξεκίνησαν τα τανκς, ήταν αναπόδραστη η τούρκικη εισβολή, έτσι και το 2013, όταν εκλέχθηκε σαν Πρόεδρος ο Αναστασιάδης, ήταν προδιαγεγραμμένη η επιστροφή σε λύση, ίδια ή παρόμοια ή και χειρότερη από το σχέδιο που απέρριψε ο λαός.

»Παραμένουν απλώς κάποιες λεπτομέρειες να επιβληθούν και τελειώσαμε. Αυτές αφορούν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση του λαού, με στόχο να μην του απομείνει η παραμικρή θέληση και δύναμη για αντίδραση. Ο μηχανισμός είναι σε πλήρη δράση. Και επειδή οι ντόπιοι υποτακτικοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο θα τους ήθελαν, ήλθαν και κατέλαβαν καίριες θέσεις ξένοι. Σαν Τρόικα και σαν μέτοχοι των τραπεζών.

Εάν, φίλτατε Σάββα, ο κυπριακός λαός δεν ακούσει τα πράγματα με τ' όνομά τους, δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσει. Πάντα θα συνωθείται στα ταμεία των κρατικών εισπρακτόρων για να καταθέσει και τα ύστατα απομεινάρια, όσα διέσωσε από το ληστρικό κράτος. Θα παρακολουθεί ανήμπορος να τον ξεσπιτώνουν. Θα τρέχει άπελπις να λαμβάνει μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που οργανώνουν, για να χλευάσουν τη νοημοσύνη του, οι καταστροφείς του. Ερωτώ, λοιπόν, τους συμπατριώτες μας:

»Γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με χιλιάδες άνεργους (ανεργία επί Τάσου Παπαδόπουλου 4% - σήμερα 18%!) και με χιλιάδες σιτιζόμενους από τη φιλανθρωπία των συνανθρώπων τους, σήμερα που το χρήμα είναι δυσεύρετο, επιβάλλει τόσο βαριές φορολογίες, όσες δεν έβαλαν ποτέ σε χρόνους υπέρτατης οικονομικής άνθησης, προηγούμενες κυβερνήσεις; Γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιμένει να περάσει τον νόμο για τις εκποιήσεις κατοικιών, χωρίς να εξασφαλίζει ότι με την εκποίηση θα εξοφλείται, διαγράφεται το χρέος του χρεώστη;

Τι θα συμβαίνει στο τυχόν (σίγουρο) εναπομείναν υπόλοιπο δανείου, μετά την εκποίηση του υποθηκευμένου ακινήτου, εφόσον ο τόκος θα εξακολουθήσει την τοκογλυφική του πορεία και θα προστίθεται στο εναπομείναν χρέος; Θα πωλούν τον χρεώστη και την οικογένειά του για να εξοφληθεί; Θα τους βάζουν φυλακή; Ή οι τοκογλύφοι θα διαγράφουν το χρέος;

»Γιατί δεν θα το κάνουν από την αρχή, όταν το δάνειο θα είναι μικρότερο; Και μετά την εκποίηση του ακινήτου ποιος θα έχει και τι κίνητρο, να αποπληρώνει δάνειο; Τι θα συμβεί με τους ξένους τοκογλύφους, οι οποίοι έσπευσαν να επενδύσουν σε παττισμένες (ή μήπως δεν είναι παττισμένες;) τράπεζες, ενός παττισμένου κράτους, εάν οι εναπομείναντες καταθέτες σπεύσουν να αποσύρουν τα ρετάλια από τις καταθέσεις τους, στις κατειλημμένες από ξένους τράπεζες; Θα επιτρέψει η πατριωτική κυβέρνηση στην ΕΚΤ να ξαναδώσει ανεξέλεγκτο ELA στις τράπεζες των ξένων τοκογλύφων, το οποίο εκείνοι θα φυγαδεύσουν εκτός Κύπρου και η κυβέρνηση θα ξαναφορτώσει στον κυπριακό λαό;».


Top