Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης RSS Η αντιδήλωση της 21/9/2005, που Πρόεδρος και κόμματα έθαψαν!

RSS Η αντιδήλωση της 21/9/2005, που Πρόεδρος και κόμματα έθαψαν!

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΌποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 40 χρόνια κοσκινίζει. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου βολεύεται με άλλοθι, κωμικά συνθήματα και ψευτοδιλήμματα. Το διαχρονικό άλλοθι της ανεπαρκούς ηγεσίας μας είναι ο βολικός μύθος, ότι «το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία». Και αφού αυτό το καταραμένο κλειδί βρίσκεται εκεί, αφού η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, άρα τι μπορεί να κάνει η καημένη κυπριακή πολιτική ηγεσία;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αφίσταται αυτής της νηπιώδους πολιτικής, ενδεικτικής της παχυλής άγνοιας πώς λειτουργούν οι διακρατικές και διεθνείς σχέσεις και πότε, ακόμα και κυρίως ο εχθρός σου, σε λαμβάνει υπόψη. Θα υποβάλουμε ξανά πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα τους.

Δεν έχουμε αξιόπιστους, σοβαρούς και πατριώτες ηγέτες να τα χρησιμοποιήσουν, επειδή είναι τρεμαλέοι ενώπιον του τζιχαντιστή Αττίλα. Ένα από αυτά τα όπλα είναι η αντιδήλωση της ΕΕ της 21/9/2005, που ο Πρόεδρος και τα κόμματα όφειλαν να απαιτήσουν εφαρμογή της από την Τουρκία, όπως ορθά εισηγείται ξανά η ευρωβουλευτίνα του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Η αντιδήλωση της ΕΕ είναι η πιο ισχυρή απάντηση της Ένωσης - και εμάς - στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να φρεσκάρουμε την κοντή και πλαδαρή μνήμη όλων, δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενό της, ώστε να μην έχουν πια καμία γελοία δικαιολογία για την αδράνειά τους:

«1.-Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και των μελών της από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004. Εκφράζουν τη θλίψη τους για το ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή της υπογραφής.

2.-Η ΕΚ και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του Πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Πρωτόκολλο.

3.-Η ΕΚ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006.

»Η κοινότητα και τα κράτη μέλη τονίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι όλων των κρατών μελών. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

4.-Η ΕΚ και τα κράτη μέλη υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη κράτος μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

5.-Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαία συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας. Έτσι η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν.

6.-Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την εξέταση το 2006, της προόδου που θα συντελεστεί σε όλα αυτά τα θέματα.

7.-Στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συμφωνούν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση-λύση που θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή».


Top