Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Εκποίηση των εκβιασμών, των λαϊκισμών και της κουτοπονηριάς

Εκποίηση των εκβιασμών, των λαϊκισμών και της κουτοπονηριάς

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟι πολιτικοί μας δεν μαθαίνουν. Δεν θέλουν να κατανοήσουν σε τι βαθύ βάραθρο πέσαμε όχι εξαιτίας της Τρόικας, αλλ’ εξαιτίας εγκλημάτων και ανεπαρκειών, ανευθυνοτήτων και άθλιων πρακτικών όσων ηγούνται του τόπου, ιδιαίτερα τα τελευταία 7 χρόνια. Οι εκποιήσεις ακινήτων είναι μνημονιακή δέσμευση που αποδέχτηκαν ο Δ. Χριστόφιας και ο Ν. Αναστασιάδης. Αίφνης, όλοι οι φαρισαίοι και όλοι οι υποκριτές της Κύπρου, που τόσα χρόνια λυμαίνονταν την οικονομία και τις τράπεζες, και παρέσυραν τους πολίτες σε έναν απίστευτο, καταστροφικό υπερδανεισμό, άρχισαν να νοιάζονται για τις «ευάλωτες ομάδες» του λαού.

Αυτοί που τις δημιούργησαν με τις πολιτικές τους, τώρα αγωνιούν, λένε, να σώσουν την πρώτη κατοικία. Μα, πού ζουν; Στον Άρη; Ποια είναι η κατάσταση με τα ακίνητα; Η διαδικασία εκποίησης είναι γραφειοκρατική, χρονοβόρα και δεν παρέχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία ή στις ευάλωτες ομάδες. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν σε επίπεδα που σπάνια έχουν παρατηρηθεί διεθνώς. Δεν συνάδουν με τα μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτήν την κατάσταση; Κακές τραπεζικές πρακτικές. Ανεξέλεγκτος υπερδανεισμός. Γραφειοκρατικό και χρονοβόρο σύστημα εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας (διαρκεί πέραν των 7-10 ετών). Τι προνοούν τα νομοθετήματα για εκποιήσεις; Όπως το Συμβούλιο Οικονομίας επισημαίνει, αυτά: Μειώνουν τη γραφειοκρατία και εισάγουν δίκτυ προστασίας όπου χρειάζεται.

Εισάγονται ασφαλιστικές δικλίδες, όπως: Απαγόρευση εκποίησης αν δεν προηγηθεί διαδικασία αναδιάρθρωσης ή και διαμεσολάβησης (για δάνεια με αρχικό ύψος μέχρι €350.000, τα οποία εξασφαλίζονται από πρώτη κατοικία). Κατάργηση ορισμένων καταχρηστικών πρακτικών όπως είναι η δυνατότητα μονομερούς αύξησης των επιτοκίων.

Στήριξη ευάλωτων ομάδων (σχέδια ΟΑΓ και ΕΕΕ). Εδώ και εβδομάδες είμαστε μάρτυρες μιας αχρείαστης διελκυστίνδας μεταξύ της Κυβέρνησης και κομμάτων. Αν στόχος τους είναι να διασώσουν την πρώτη κατοικία και να στηρίξουν τις «ευάλωτες ομάδες», γιατί ακόμα διαπληκτίζονται;

Η μεν Κυβέρνηση, επειγόμενη, επιστρατεύει ακόμα και τον νομπελίστα μας για να εκβιάσει έγκριση των νομοσχεδίων. Πάλι θέτει το πιστόλι στον κρόταφο. Κόμματα λαϊκίζουν, ενώ κάποιοι έπρεπε να γνωρίζουν τη σημασία του πολιτικού σκασμού, για τις βαρύτατες ευθύνες τους για να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα. Πολιτικοί κτίζουν προσωπικές ατζέντες.

Να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους: Πέραν των απλών πολιτών, που υποφέρουν, υπάρχουν αρκετοί δανειζόμενοι που έχουν επιλέξει την αναστολή καταβολής δόσεων ως τρόπο αντιμετώπισης της μείωσης των εσόδων/εισοδημάτων τους.

Χωρίς τον φόβο απώλειας της περιουσίας τους, εξαιτίας χρονοβόρων διαδικασιών, δεν καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους αντί να περιορίσουν τα έξοδά τους. Εξάλλου, μεγαλοφειλέτες, που χρωστούν δισεκατομμύρια, αποφεύγουν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Γιατί δεν ελέγχονται διαδρομές χρημάτων τους;

Τέλος, δεν πρέπει να παρασιωπώνται ανεπίτρεπτες πρακτικές τραπεζών, που ακόμα συνεχίζονται. Οι πολίτες ακούν βερεσέ τους εκβιασμούς της Κυβέρνησης και τα διλήμματα. Αγανακτούν με τις τεχνοτροπίες κομμάτων, που το παίζουν τώρα και… σωτήρες των «ευάλωτων». Και αηδιάζουν με τους λαϊκισμούς και τις πολιτικές ατζέντες. Η έγνοια όσων είναι βουτηγμένοι στα χρέη είναι πώς θα ανασάνουν και πώς θα γλιτώσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούν, όσοι ευθύνονται για την κατερείπωση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, να τιμωρηθούν. Για να σωθεί ο τόπος πρέπει πρώτα να εκποιηθούν οι εκβιασμοί, οι λαϊκισμοί και οι άθλιες κυπραίικες κουτοπονηριές. Να σοβαρευτούμε, επιτέλους!


Top