Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ν. Αναστασιάδης: «Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κύπρο…»

Ν. Αναστασιάδης: «Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κύπρο…»

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΔεν θα κουραστούμε να υπογραμμίζουμε ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, που η πολιτική ηγεσία, ανέκαθεν, δεν εννοεί να κατανοήσει τη σημασία του στην άσκηση πολιτικής. Συχνά, η σημειολογία παίζει καταλυτικό ρόλο στις διαπροσωπικές ή διακρατικές σχέσεις. Δύο παραδείγματα. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός διέκοψε δύο φορές τις διακοπές του για να επιστρέψει στην Ντάουνιγκ Στριτ, μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Πρώτον, για να καταδείξει την ανησυχία του για την κτηνώδη βαρβαρότητα των φονιάδων του Ισλαμικού Κράτους. Δεύτερον, για να διαμηνύσει ότι η Βρετανία, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα διεξάγει ανειρήνευτο αγώνα εναντίον των ισλαμιστών. Προχθές, στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση διοργάνωσε στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο, προφανώς για να τονώσει το πατριωτικό αίσθημα των Ουκρανών. Στην πόλη Ντόνετσκ, προπύργιο των ρωσώφωνων ανταρτών, περιέφεραν στους δρόμους δεκάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους.

Ας έρθουμε στα δικά μας. Ο Μακάριος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1977 αυτοϋποβιβάστηκε σε κοινοτάρχη για να συναντήσει τον υποτελή της κατοχικής Τουρκίας, Ντενκτάς. Το ίδιο έπραξε και ο Κυπριανού. Ο Γ. Βασιλείου κατέβασε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το προεδρικό αυτοκίνητο για να μην… ενοχληθεί ο πασάς Ντενκτάς. Ο Δ. Χριστόφιας προέβη σε παραχωρήσεις για να… βοηθήσει τον σύντροφό του Ταλάτ. Χειρότερα: Διαμήνυσε στην κατοχική Τουρκία ότι το Κυπριακό είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας».

Την αποενοχοποίησε! Ο Ν. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του προχθές στην κυβερνητική «Αλήθεια», αναφέρθηκε στην παράνομη επίσκεψη του νέου Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. Είπε: «Εάν η επίσκεψη (Ερντογάν) στην Κύπρο θα συνοδεύεται με δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών ή συνεργασίας δύο κρατών ή ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στη λύση τις υφιστάμενες πραγματικότητες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι το μήνυμα που αναμένουμε».

Καμία αναφορά ότι η επίσκεψη είναι παράνομη και πραγματοποιείται σε κατεχόμενο κυπριακό και ευρωπαϊκό έδαφος. Καμία ένδειξη ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και μέλος της ΕΕ, διαμαρτύρεται, αν μη τι άλλο, για τη νέα, παράνομη εισβολή του ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρεται σε «επίσκεψη του κ. Ερντογάν» ως εάν να την πραγματοποιεί στις… ελεύθερες περιοχές! Αυτό θα καταλάβαινε κάποιος μη πληροφορημένος ξένος.

Οι ξένες πρεσβείες, όμως, που ζυγιάζουν και την τελευταία λέξη, διάβασαν τη συνέντευξη και σίγουρα σημείωσαν την πλήρη απουσία καταδίκης της νέας αφόρητης παρανομίας, που ο Ερντογάν διαπράττει κατά της Κύπρου. Οι ξένοι διπλωμάτες κατέγραψαν την αβρή και ευγενική προσαγόρευση του ισλαμοφασίστα Ερντογάν από τον Πρόεδρο μιας κατεχόμενης χώρας, παρατήρησαν το γελοιώδες καλόπιασμα του Τούρκου και θα μειδίασαν με χλεύη και έκδηλη ειρωνεία.

Πώς εξηγείται η πιο πάνω συμπεριφορά του Προέδρου; Υιοθετώντας τις κωμικές τεχνοτροπίες των περισσότερων προκατόχων του, ο Ν. Αναστασιάδης νομίζει αφελέστατα ότι θα εξημερώσει τον Ερντογάν και θα τον πείσει να στείλει μήνυμα ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Αν έτσι ο Αναστασιάδης πιστεύει, αυτό σημαίνει πως ακόμα δεν αντιλήφθηκε τι σημαίνει Τούρκος και τουρκική πολιτική.

Δηλ., συμπεριφερόμενος γλοιωδώς προς τον σουλτάνο Ερντογάν, νομίζει πως αυτός θα αναιρέσει όσα εξήμεσε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διαγράψει τον ενταφιασμό της; Επειδή καλοπιάνει τον Ερντογάν, νομίζει ότι αυτός θα αναιρέσει μια πολιτική κατά της Κύπρου, που θεμελιώθηκε πριν από 60 χρόνια; Είναι τραγικό: Ο Ερντογάν έστειλε προ πολλού ξεκάθαρα τα μηνύματά του. Ο Αναστασιάδης ακόμα δεν τα κατανόησε!


Top