Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η ασφάλεια της Κύπρου εκτός ιδιωτικοποιήσεων

Η ασφάλεια της Κύπρου εκτός ιδιωτικοποιήσεων

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΆοπλη Κύπρος, σημαίνει ετοιμοθάνατη Κύπρος. Και διπλωματία χωρίς στρατό είναι ορχήστρα χωρίς μουσικά όργανα

Να σημειώσουμε τρία δεδομένα: Πρώτον, την Τρόικα εμείς την προσκαλέσαμε και παρακαλέσαμε να μας σώσει από τις εγκληματικές ανεπάρκειες των ηγητόρων μας σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερον, το μνημόνιο που υλοποιούμε διά ροπάλου συμφώνησαν και υπέγραψαν οι Δ. Χριστόφιας και Ν. Αναστασιάδης. Τρίτον, εξ αυτών είμαστε δεσμευμένοι στην υλοποίηση των προνοιών του επειδή, διαφορετικά, ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται πάνω από την Κύπρο και την οικονομία της, η μη καταβολή της επόμενης δόσης. Για να καταβληθεί, η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει μέχρι τέλους του Δεκέμβρη το θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησης τριών Ημικρατικών Οργανισμών: ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων. Να σημειωθεί πως η ιδιωτικοποίηση θα γίνει σε βάθος τριών χρόνων. Πέραν των λαϊκισμών, κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και της αμετροέπειας του Προέδρου Αναστασιάδη και του συνέταιρού του, Μ. Καρογιάν, που εξαπάτησαν τους εργαζομένους στους οργανισμούς αυτούς, υπάρχει και μία άλλη, τρομακτικής και ευαίσθητης σημασίας πτυχή, που κανείς δεν ασχολήθηκε αρκούντως μαζί της.

Είναι η ασφάλεια του κυπριακού κράτους, αν και εφόσον ιδιωτικοποιηθούν οι τρεις Οργανισμοί. Η Εθνική Φρουρά έχει συμφωνίες μαζί τους. Εκτός από πάρα πολύ ευαίσθητα θέματα, το Υπουργείο Άμυνας αξιοποιεί διαφοροτρόπως τις υπηρεσίες της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ καθώς και τις εγκαταστάσεις των λιμανιών μας. Αυτά χρησιμοποιούνται και από ξένες, φιλικές προς εμάς χώρες, οι οποίες συνεννοούνται και συμφωνούν με το κράτος ή και το Υπουργείο Άμυνας. Σε περίπτωση πλήρους ιδιωτικοποίησης, τι θα συμβεί; Οι φίλες χώρες, με τις οποίες η Κύπρος συνήψε διακρατικές συμφωνίες (αμυντικές και άλλες), θα απευθύνονται στο… Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ή του ομίλου εταιρειών που, ενδεχομένως, θα αναλάβουν τη διαχείριση και λειτουργία των Οργανισμών αυτών; Διερωτώμεθα με έκδηλη απορία: Κανείς στην Κυβέρνηση, και ειδικά εκείνοι που πρώτοι δέχθηκαν το μνημόνιο (Κυβέρνηση Χριστόφια) και αυτοί που το υπέγραψαν και το επικαιροποίησαν (Κυβέρνηση Αναστασιάδη) δεν σκέφτηκαν την πτυχή της ασφάλειας; Ας πούμε, οι τηλεπικοινωνίες.

Αυτές είναι ύψιστης σημασίας για την Εθνική Φρουρά. Θα ελέγχονται από ιδιώτες και επιχειρηματίες; Και πού ξέρουμε ποιες επιχειρηματικές ή άλλες διασυνδέσεις αυτοί δυνατόν να έχουν με ξένους ομολόγους τους και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Οι τηλεπικοινωνίες είναι ζωτικότατης σημασίας για την Εθνική Φρουρά, όπως και για τον τόπο γενικότερα. Ιδιαίτερα σήμερα που ο λεγόμενος ηλεκτρονικός πόλεμος, όπως και ο κυβερνοπόλεμος, είναι σημαντικό μέρος των πολλαπλασιαστών ισχύος ενός κράτους για την προάσπιση των συμφερόντων του και την ισχυροποίηση της άμυνας και της ασφάλειάς του. Επίσης, οι λιμενικές εγκαταστάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο το εμπόριο και τις επιχειρήσεις της νήσου. Αφορούν ευθέως και τις σχέσεις που η Κύπρος διατηρεί με ξένες χώρες, καθώς και τις παντοειδείς εξυπηρετήσεις που παρέχονται σε ξένα πολεμικά πλοία, διακίνηση στρατευμάτων, πολεμικού υλικού, κτλ.

Είναι εμφανές πως, μόνο το Υπουργείο Άμυνας ασχολήθηκε με αυτήν την καίρια πτυχή της ιδιωτικοποίησης Ημικρατικών Οργανισμών. Ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να έχει εκφράσει τις ενστάσεις και τους ενδοιασμούς του για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Καλείται να ξεκαθαρίσει τάχιστα προς τον Πρόεδρο και όσους συζητούν με την Τρόικα πως τα θέματα ασφάλειας θα είναι εκτός συζητήσεων και εκτός ιδιωτικοποιήσεων των τριών Ημικρατικών. Με απλά λόγια, να διαμηνυθεί προς την Τρόικα πως η πτυχή της ασφάλειας με ό,τι και όσα αυτή εξυπονοεί δεν θα περιλαμβάνεται στην ιδιωτικοποίηση των τριών Οργανισμών. Για έναν ακόμα ύψιστης σημασίας λόγο: Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων έχει αναβαθμίσει τις προτεραιότητες ασφάλειας της Κύπρου.

Ο Υπουργός Άμυνας, ο Πρόεδρος και πολιτικοί ηγέτες, μιλούν διαρκώς για την ενεργειακή ασφάλεια. Με αυτήν οφείλουν να εννοούν την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με τεχνολογικά και οπλικά μέσα και συστήματα, ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει όλην την κυπριακή ΑΟΖ και όχι τη μισή. Γίνεται λόγος για αναβάθμιση του αξιόμαχου και της μαχητικής ικανότητας της Δύναμης. Αυτή δεν θα επιτευχθεί με τη «ριζική μείωση των στρατιωτικών μονάδων, των εγκαταστάσεων και της εφεδρείας», όπως ανεύθυνα ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας, αλλά με την περαιτέρω ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς ως δύναμης αποτροπής και εξουδετέρωσης κάθε απειλής και επιβουλής εναντίον της Κύπρου και, σήμερα, εναντίον των εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων. Άρα, η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρή άμυνα, που θεμελιώνεται και στις υπηρεσίες που παρέχουν η ΑΤΗΚ, η ΑΗΚ και η Αρχή Λιμένων. Ο Υπουργός Άμυνας καλείται να πείσει έμπρακτα, όχι με φλυαρίες, ότι δεν θα ξηλώσει αλλά θα ενισχύσει την Ε.Φ. ως δύναμη ασφάλειας και αποτροπής κινδύνων και απειλών. Να το καταλάβουν όλοι: Άοπλη Κύπρος, σημαίνει ετοιμοθάνατη Κύπρος. Και διπλωματία χωρίς στρατό είναι ορχήστρα χωρίς μουσικά όργανα.


Top