Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η ισχύς της Εθνικής Φρουράς θωρακίζει την Κ. Δημοκρατία

Η ισχύς της Εθνικής Φρουράς θωρακίζει την Κ. Δημοκρατία

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ Εθνική Φρουρά είναι αίμα από το αίμα μας και σάρκα από τη σάρκα μας. Είναι ο θεσμός που ακόμα στέκει ψηλά στη συνείδηση και στην εκτίμηση των πολιτών. Γι’ αυτό είναι με θλίψη που ακούσαμε από τον αποχωρήσαντα Αρχηγό της Δύναμης και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διάφορα απαράδεκτα που φαίνεται να συμβαίνουν. Όμως είναι ορθά αυτά που ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε σε ομιλία του:

«Προσωπικές διαδρομές δεν έχουν θέση στον στρατό. Ούτε μπορούν, βεβαίως, οι όποιες προσωπικές πικρίες να δικαιολογούν την παρέκβαση από τα όσα προβλέπουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες του στρατεύματος. Υπηρετούμε τη μεγάλη ιδέα της πατρίδας, όχι την όποια ιδεολογία. Υπηρετούμε πρωτίστως και στην ουσία το κράτος, όχι τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και η ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλει και πρέπει να υπερβαίνει τους πολιτικούς κύκλους. Οφείλει και πρέπει να αίρεται πάνω από τα μικρά. Γιατί η ιστορία γράφεται πάντα για τα μεγάλα». Για να γράψει η Εθνική Φρουρά τα μεγάλα, που η Πολιτεία αναμένει, πρέπει να της παρασχεθούν τα μέσα και οι δυνατότητες.

Η Δύναμη διαθέτει αξιόλογα στελέχη, που την κοσμούν με την αξιοσύνη, τη μόρφωση και την εμπειρογνωμοσύνη τους. Αυτά τα στελέχη καλούνται να ανταποκριθούν σε ό,τι διαπιστώνει και επισημαίνει με ενάργεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ομιλία του κατά την παράδοση-παραλαβή της αρχηγίας της Ε.Φ. από τον νέο Αρχηγό, υπογράμμισε:

«Ήταν και παραμένει η θέση πως όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η ε/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καλούνται να αναλάβουν, σε συνεργασία με στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους, έναν νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν, ήδη, πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης στη δομή και στη λειτουργία τους, έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή και στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις».

Ο Πρόεδρος παρατήρησε πως δεν είναι αρκετή η υλική ενίσχυση του στρατεύματος και σημείωσε την ανάγκη για
αγαστή συνεργασία μεταξύ του προσωπικού. Υπάρχει λόγος, αν κρίνουμε από όσα άφησε, κατόπιν εορτής και κατά την αποχώρησή του, να νοηθούν, ο Στ. Νάσης. Απορούμε: Ο αποχωρήσας Αρχηγός είπε όσα προχθές κατήγγειλε, χωρίς να τα τεκμηριώσει, εκεί όπου έπρεπε; Ποιους εννοεί; Αξιωματικούς; Κομματικούς; Πολιτικούς προϊστάμενούς του; Αν συνάντησε τείχος αδιαφορίας, γιατί επέλεξε να παραμείνει ακόμα ένα χρόνο; Και τι εννοεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν επισήμανε: «Εις αυτόν τον τομέα (της συνεργασίας) αναμένω και ευελπιστώ ότι θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα βοηθήσουν έτσι ώστε ενδεχόμενες διαφορές, που δημιουργήθηκαν ή παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν στο παρελθόν, να ξεπεραστούν».

Τέλος, έστειλε το μήνυμα προς όσους διανοούνται ότι μπορεί να επιχειρήσουν φατριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, πως «δεν θα έχουν θέση στο στράτευμα». Πρόκειται για σοβαρότατες αιχμές, που δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια.

Θα το ξαναπούμε: Όλοι, και εννοούμε κυρίως τα κόμματα, να αφήσουν επιτέλους ήσυχη την Εθνική Φρουρά. Εδώ και χρόνια επιμένουμε πως μια ισχυρή και τεχνολογικά προηγμένη και ενισχυμένη, αναδιαρθρωμένη και αναβαθμισμένη οπλικά Ε.Φ., είναι το ισχυρότερο χαρτί της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες στην περιοχή μας, όπως και για την ΑΟΖ μας. Σε συνεργασία με στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους μας, η Ε.Φ. μπορεί να αναδειχθεί σε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Οι πολίτες αναμένουν, επιτέλους, πράξεις. Όχι άλλα λόγια.

Hλ. διεύθυνση: s.iacovides@simerini.com


Top