Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Σε έναν κατεχόμενο τόπο, μάθημα πρώτον: Απελευθέρωση!

Σε έναν κατεχόμενο τόπο, μάθημα πρώτον: Απελευθέρωση!

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΝα’ταν να μπολιαζόταν η ηγεσία μας κατ’ ελάχιστον από τους Γερμανούς. Να είναι οργανωμένη, μεθοδική, να μελετά, να σχεδιάζει. Να διεκδικεί. Να αγωνίζεται. Να αναδεικνύει τις αρετές και τις αξίες του ελληνικού ημών έθνους. Να σέβεται την ιστορία μας. Αυτά σε καιρούς ειρηνικούς. Όταν, όμως, ο τόπος κατέχεται και απειλείται με τουρκοποίηση, τα προστάγματα της ιστορίας και οι ηθικές αξίες του χριστιανισμού πρέπει να ανασύρονται και να ξαναζωντανεύουν ώστε να θωρακίζονται οι πολίτες ενάντια στον βάρβαρο Τούρκο κατακτητή.

Αίφνης αλλά κουτοπόνηρα, ο Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΣΥ, Ν. Τορναρίτης, θέτει θέμα διδασκαλίας της ομοσπονδίας στα σχολεία μας. Και ο υπουργός Παιδείας συναινεί, με την υπόδειξη ότι τέτοια διδασκαλία εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτικής Αγωγής. Ήδη τα παιδιά μας μαθαίνουν περί των διαφόρων πολιτειακών συστημάτων και από χρόνια ενημερώνονται και για την ομοσπονδία. Βεβαίως, η πονηρή υποβολή του Επιτρόπου Παιδείας του ΔΗΣΥ είναι όπως τα παιδιά μας ενημερωθούν για την ομοσπονδία, που προωθείται ως λύση.

Ο Ν. Τορναρίτης καλείται να εξηγήσει για ποιαν ομοσπονδία θα διδαχθούν τα παιδιά μας; Εκείνος εννοεί εμφανώς τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτό το ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό, αντιευρωπαϊκό συνονθύλευμα που ουδαμόθεν της πολιτειολογίας και της νομικής ή συνταγματικής κανονικότητας ανευρίσκεται.

Πώς ο Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΣΥ εννοεί τη διζωνική; Αν επαναλάβει αυτά που διαλαλεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόκειται για αφόρητο δούλεμα της νοημοσύνης των πολιτών αφού όσα, από μια σκοπιά εξαγγέλλει, συγκρούονται και συνθλίβονται από όσα διαμείβονται στις συνομιλίες.

Ακόμα και αν πιστέψουμε όσα διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος - και ο ΔΗΣΥ - ο κατοχικός ηγέτης και η Τουρκία τελείως διαφορετικά τα ερμηνεύουν. Απαιτούν συνομοσπονδία, δύο κράτη, δύο λαούς, παραμονή εποίκων και εγγυήσεις του Αττίλα στο διηνεκές. Γι’ αυτά, οι μαθητές θα ενημερώνονται; Ή θα τους παραπλανούν για την…ωραιότητα της διζωνικής;

Αφού θα αναλύεται η ομοσπονδία, πρέπει να εξηγηθεί στους μαθητές ότι είναι τουρκοφρενής και βρετανικής επίνευσης. Επίσης να τους εξηγήσουν ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους θα κουτσουρευτούν και θα παραβιαστούν. Να τους αναλύσουν γιατί δεν θα μπορούν να διακινηθούν παντού στο νησί. Και ότι η τελική λύση δεν θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, επειδή οι Τούρκοι δεν δέχονται ότι το νέο ομόσπονδο κράτος θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της ΕΕ.

Ο Ν. Τορναρίτης αναμέλπει και αυτός ύμνους στον ιδρυτή του κόμματος. Ας εξηγήσει πώς εναρμονίζονται εκείνα τα, «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» ή «Ελλάς, Ελλάς σκέπασε κι εμάς» ή «θα επιστρέψουμε στην Κερύνεια» ή «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον και σεμνώτερον και αγιώτερον εστίν η πατρίς και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις νουν έχουσιν (Σωκράτης, Πλάτωνος, Κρίτων κεφ.12) με τη διζωνική ανωμαλία.

Τι φαίνεται να επιχειρείται, λοιπόν; Να βάλουν το αμάξι πριν από τα άλογα. Σε μια κατεχόμενη πατρίδα, όμως, το πρώτο μάθημα, που οι μαθητές μας πρέπει να διδάσκονται, είναι αντίσταση στην τουρκική κατοχή και αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Είναι οι αρχές και αξίες της ελληνικής ιστορίας μας.

Είναι τα ηθικά διδάγματα της ορθόδοξης θρησκείας μας. Είναι οι θυσίες και τα ολοκαυτώματα στρατιών ηρώων μας, που δεν έπεσαν για τη…διζωνική. Είναι η τιμή και η αξιοπρέπειά μας. Είναι η άκαμπτη περηφάνια για τις ελληνικές καταβολές μας. Αυτά όλα είναι… εθνικιστικά και…σοβινιστικά παραληρήματα για έναν Επίτροπο, που ξέγραψε την Κερύνεια μας…


Top