Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Γιατί η Γερμανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Γιατί η Γερμανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΔεν είμαι φίλος του ποδοσφαίρου. Δηλώνω άσχετος με το άθλημα. Όμως, ως τρίτος, μου αρέσει το θέαμα και το παιγνίδι. Το ποδόσφαιρο είναι παιγνίδι αλλά προσφέρει και θέαμα με συχνά εντυπωσιακές φάσεις που μπορεί να κόψουν την ανάσα. Και να οδηγήσουν σε εξάρσεις άπειρης ευτυχίας ή σε επιφωνήματα βαθύτατης απελπισίας. Το ποδόσφαιρο αφίσταται της πολιτικής; Όχι, αντίθετα την στηρίζει ή ενισχύεται από αυτήν. Παρακολούθησα την τελική αναμέτρηση μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής.

Δεν ξέρω ονόματα ποδοσφαιριστών παρά μόνο το όνομα του Μέσι ή και κάποιων άλλων, που άκουγα την ώρα της μετάδοσης του αγώνα. Το τέρμα που πέτυχε ο Μάριο Γκότζε της γερμανικής ομάδας διέλυσε τα όνειρα της Αργεντινής και εξαπέστειλε τους Γερμανούς στους εφτά ουρανούς. Είχε προηγηθεί εκείνο το ατιμωτικό 7-1 της Γερμανίας κατά της φιλοξενούσας και οργανώτριας χώρας, Βραζιλίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ, όπως και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Πούτιν, παρακολούθησαν τον τελικό Γερμανίας-Αργεντινής.

Η νίκη της Γερμανίας εμπεριέχει και ένα ισχυρό στοιχείο πολιτικής πραγματικότητας. Μπορεί να λέμε όλοι ότι η πολιτική πρέπει να κρατιέται μακριά από τον αθλητισμό αλλά… Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα και αθλητισμός, πολιτισμός και θέαμα που στέλνει, όμως, ταυτόχρονα, είτε αρέσει είτε όχι, και ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι ενδεικτικό. Η Γερμανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ιστορικές στιγμές της ζωής της.

Το 1954, εννιά χρόνια μετά την ήττα της και το διαμοιρασμό της μεταξύ των τεσσάρων Μεγάλων νικητών, κέρδισε την Ουγγαρία. Έγιναν καταγγελίες ότι οι ποδοσφαιριστές ντοπαρίστηκαν με μεταμφεταμίνες, γι’ αυτό και νίκησαν την τότε πανίσχυρη ομάδα του Φέρεντς Πούσκας. Το 1974, ο καγκελάριος Μπράντ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από σκάνδαλο κατασκοπείας. Η Γερμανία, όμως, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1990, οι δύο Γερμανίες ενώνονται και η χώρα κερδίζει πάλι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Φέτος, είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Και πότε;

Σε μια εποχή σοβαρής οικονομικής κρίσης, η Γερμανία, ενωμένη και ισχυρή, είναι η μεγαλύτερη και πιο υγιής οικονομία της Ευρώπης και μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Ηγείται της Ευρώπης με προθέσεις να διαδραματίσει ακόμα μεγαλύτερο και ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Είναι παίκτης στην ευρωπαϊκή σκηνή και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τους άλλους Μεγάλους του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των αγώνων διατυπώθηκαν πολλά και διάφορα κατά της Γερμανίας και της Μέρκελ, ιδιαίτερα από τους Έλληνες, εξαιτίας και του κουρέματος και της Τρόικας.

Τον Ιούλιο του 1954, όταν η Γερμανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λούντβιχ Έρχαρτ, είπε: «Είμαστε κάποιοι, πάλι!». Εξήντα χρόνια μετά, όντως η Γερμανία δεν είναι απλώς κάποια χώρα αλλ’ είναι μια οικονομική υπερδύναμη που μπορεί να εξελιχθεί και σε πολιτική. Τώρα είναι και πρωταθλήτρια κόσμου.

Γιατί; Όλοι οι αθλητικοί και πολιτικοί σχολιαστές και αναλυτές επισήμαναν ξανά τις γνωστές αρετές των Γερμανών: Ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, μεθοδικότητα, οργάνωση, εργατικότητα, πείσμα, επιμονή και, κυρίως, επιλογή των αρίστων - ακόμα και ξένων, που έπαιξαν στην ομάδα τους. Μπορεί ο καθένας να τρέφει διάφορα αισθήματα ή να μη αντέχει τους Γερμανούς.

Το τέρμα του Γκότζε μπορεί να ήταν μια απλή τυχαιότητα, η οποία ίσως και να ευνοούσε τον Μέσι. Ας προσεχθούν δύο γεγονότα, όπως τα επισημαίνει ο «Εκόνομιστ»: Μετά τον αγώνα, στο Μπουένος Άιρες σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο Βερολίνο δεν έσπασε τίποτε μεγαλύτερο από μια μπουκάλα μπίρας.


Top