Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Τι παιγνίδι παίζει ο Ν. Αναστασιάδης;

Τι παιγνίδι παίζει ο Ν. Αναστασιάδης;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΕίναι ζήτημα ημερών και θα καταφανεί τι παιγνίδια παίζει, πού το πάει και πόσων αντιστάσεων Πρόεδρος είναι, τελικά

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τι παιγνίδι παίζει στο Κυπριακό; Η ερώτηση δεν τίθεται μόνο από εμάς, υποβάλλεται και από αρκετούς ξένους διπλωμάτες. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πού το πάει με την αταλάντευτη άρνησή του να πει «ναι» στην επανέναρξη των συνομιλιών. Η απορία τους μεγαλώνει επειδή γνωρίζουν τη στάση και υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν. Σήμερα, ιδιαίτερα μετά από όλες τις γνωστές πατριωτικές διακηρύξεις του σε μνημόσυνα, συνελεύσεις και αποκαλυπτήρια μνημείων, έχουν συγχυστεί. Δεν γνωρίζουν πού στοχεύει. Πρόκειται για άκρατη συνθηματολογία για εσωτερική κατανάλωση; Ή για συνειδητή απόφαση ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες αν προηγουμένως δεν καθοριστεί και συναποφασιστεί επακριβώς η βάση των συνομιλιών; Αν τοποθετήσουμε τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις Αναστασιάδη μέσα στο σημερινό πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και όλων των άλλων παραμέτρων, που συνθέτουν το Κυπριακό, οι τοποθετήσεις του συναντούν την ευρύτερη αποδοχή. Είναι ορθές. Ανταποκρίνονται στις αιτιολογημένες αξιώσεις της ελληνικής πλευράς για επίτευξη λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Κι ας ονομάζεται διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία! Αναφύονται, όμως, μερικά κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, ποια σχέση μπορεί να έχουν οι αρχές και αξίες της ΕΕ με τη ΔΔΟ; Δεύτερον, ο Ν. Αναστασιάδης πράγματι εννοεί αυτά που διακηρύσσει ή τα λέγει, ανάλογα με το ακροατήριο, για να χαϊδεύει τα αφτιά όσων τον ακούνε και για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς; Τρίτον, οι Τούρκοι διατυπώνουν ακριβώς τις αντίθετες από τον Αναστασιάδη αξιώσεις. Άρα, χάσμα μέγα χωρίζει τις δύο πλευρές, γι’ αυτό και ακόμα δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν. Τέταρτον, να εννοήσουμε ότι ο Πρόεδρος παίζει παιγνίδια μέχρι τις εκλογές στο ΔΗΚΟ, με στόχο να στηρίξει τον Μ. Καρογιάν επειδή, σε περίπτωση νίκης του Ν. Παπαδόπουλου, θα έχει σοβαρό πρόβλημα συνεργασίας; Πέμπτον, πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη τις πιεστικές υποδείξεις των ξένων και δη των Αμερικανών ότι η παρούσα είναι μία μεγάλη ευκαιρία, που οι δύο κοινότητες πρέπει να αδράξουν για να λύσουν το πρόβλημα; Έκτον, μπορεί ο Ν. Αναστασιάδης να μη δέχεται διασύνδεση του Κυπριακού με την κρίση και το φυσικό αέριο, όμως όλοι οι ξένοι -και οι Τούρκοι- την κάνουν.

Το Κυπριακό δεν είναι πια ξεκομμένο από όσα συνταρακτικά και δραματικά συντελούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, ο εμφύλιος στη Συρία, οι αναταράξεις στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, η απειλή του Ιράν, οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και οι εντεινόμενες ασύμμετρες απειλές, έχουν δημιουργήσει ένα νέο πεδίο αναμέτρησης. Πρώτα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και στη συνέχεια με την εμπλοκή μεσαίων και άλλων δυνάμεων. Ας προσεχθεί τι είπε η υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Μια συνολική διευθέτηση, αμοιβαία αποδεκτή από τους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου, είπε, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας «θα έχει επίσης μια βαθιά θετική επίδραση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο -και όπως γνωρίζετε χρειαζόμαστε περισσότερες καλές ειδήσεις στη Μεσόγειο- και στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός πρόσθεσε πως «οι πραγματικότητες έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η Κύπρος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχει πλούτος για όλους τους κατοίκους του νησιού, αν μπορούν να εκμεταλλευτούν το αέριο μαζί. Αλλά θα χάσουν αυτή την ευκαιρία αν δεν μπορούν να εργαστούν από κοινού. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί από όλους εμάς που έχουμε δει αυτή την ταινία ξανά, όμως πιστεύω πραγματικά ότι οι βασικές αρχές είναι καλύτερες αυτήν τη φορά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία». Τα μηνύματα από αμερικανικής πλευράς προς τον Ν. Αναστασιάδη είναι εύγλωττα, ξεκάθαρα και πιεστικά: Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για χάσιμο ούτε για παιγνίδια. Και οι Τούρκοι; Με καταιγιστικές δηλώσεις περισσότερο για εντυπωσιασμό, φαίνονται να έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι εκείνοι επείγονται για λύση και οι Έλληνες κωλυσιεργούν.

Τι λέγει σ΄ εμάς ο Ν. Αναστασιάδης, δεν έχει τόση σημασία κι αν τον πιστεύουμε.

Η ουσία είναι πώς οι ξένοι εισπράττουν τις δηλώσεις του και πόσο σοβαρά τις λαμβάνουν υπόψη. Μερικοί τον θεωρούν ως έναν έξυπνο παίκτη, αλλά δεν κατανοούν το παιγνίδι του. Διατυπώνεται μία εύλογη απορία: Αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, απηυδημένος από τις συμπεριφορές των δύο πλευρών, ανακοινώσει αίφνης συνομιλίες στις 10 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, πώς θα απαντήσει ο Πρόεδρος; Με βάση τις δεσμεύσεις του, πρέπει να πει ένα ηχηρό «όχι». Εκτός και αν επικαλεστεί εκ νέου τη βολική «αδήριτη ανάγκη», επειδή δεν πρέπει να λέμε «όχι» στον ΓΓ του ΟΗΕ. Ναι, αλλά τότε, πώς υλοποιείται η άλλη δέσμευσή του ότι θα ήθελε τα εγγόνια του να είναι υπερήφανα για τον παππού τους; Είναι ζήτημα ημερών και θα καταφανεί τι παιγνίδια παίζει, πού το πάει και πόσων αντιστάσεων Πρόεδρος είναι, τελικά.


Top