Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Το Μαρί ως ερινύα τιμωρός για το σάπιο πολιτικό σύστημα

Το Μαρί ως ερινύα τιμωρός για το σάπιο πολιτικό σύστημα

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ Δικαιοσύνη που αργοπορεί να αποδοθεί, είναι άρνηση Δικαιοσύνης, διασάλπισε ο Γλάδστον. Και η Δικαιοσύνη που απονέμεται μερικώς είναι προσβολή της Δικαιοσύνης. Το Μαρί είναι ένα τραγικό παράδειγμα μερικής και επιλεκτικής απονομής δικαιοσύνης. Είχε, όμως, και ένα θετικό: Η έκρηξη ανατίναξε και αποκάλυψε τη σαπίλα του πολιτικού και κομματικού συστήματος, που στηρίζεται στην αναξιότητα, στο ρουσφέτι, στην ανεπάρκεια, στην ανευθυνότητα και στην εγκληματική παθητικότητα.

Ταυτόχρονα, ξεγύμνωσε ένα σύστημα που αιμοδοτείται από την πελατειακή συναλλαγή, την κοινωνική ανοχή και την αδίστακτη επιβολή της κομματοκρατίας, αυτού του τέρατος που εξουδετερώνει τις ζείδωρες δυνάμεις του τόπου και επιβάλλει τους δικούς, τους φίλους και τους κομματικούς μαγκουροφόρους. Αίφνης, η εν υπνώσει κυπριακή κοινωνία αφυπνίσθηκε έντρομη από μιαν απίστευτη τραγωδία. Σε αυτή συνήργησαν, διά πράξεων ή και παραλείψεων, πολιτειακοί, πολιτικοί και άλλοι παράγοντες.

Η 11η Ιουλίου 2011 είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, επειδή κατέγραψε, διά της θυσίας και του θανάτου 13 συμπατριωτών μας, την ανεκδιήγητη ανεπάρκεια και την εγκληματική αδιαφορία και ανευθυνότητα των τότε κυβερνώντων. Θα ανατρέξουμε ξανά στο γνωστό πόρισμα Π. Πολυβίου, που ήταν καταπέλτης κατά του πολιτικού συστήματος. Γράφει: «Η τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί αντικατοπτρίζει όχι μόνο κολοσσιαία ανεπάρκεια, αλλά και την αποτυχία του πολιτικού συστήματος εν γένει.

Στην υπό εξέταση περίπτωση, ουδέν λειτούργησε. Ο Πρόεδρος και οι κύριοι Υπουργοί του επέδειξαν ολιγωρία, αναβλητικότητα, αδιαφορία και πλήρη αναποτελεσματικότητα στον χειρισμό ενός ιδιαίτερα σημαντικού θέματος (…). Υπήρξε πλήρης κατάρρευση του συστήματος (το οποίο φυσικά επανδρώνεται και καθοδηγείται από ανθρώπους, πολιτικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς). Θα ήταν πολύ αφελές να θεωρηθεί ότι η τραγωδία είναι είτε μεμονωμένο είτε αναπάντεχο συμβάν.

»Αντίθετα, για να χρησιμοποιήσουμε μιαν αγγλική έκφραση, ενόψει της κατάντιας του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος, το Μαρί ήταν ''an accident waiting to happen''». Ο Π. Πολυβίου επισήμανε ακόμα: «Ο Υπουργός Άμυνας (Κ. Παπακώστας) βαρύνεται με πολύ σοβαρές ευθύνες (θεσμικές και προσωπικές). Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών (Μάρκος Κυπριανού) βαρύνεται με πολύ σοβαρές ευθύνες (θεσμικές και προσωπικές). Η κύρια ευθύνη, όμως, ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Δ. Χριστόφια), ο οποίος προΐσταται του Κράτους και της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος είχε το γενικό πρόσταγμα, καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό κρίση θέμα. Ο Πρόεδρος έχει τη μεγίστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν (…). Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην υπό εξέταση περίπτωση, απέτυχε να μεριμνήσει ή έστω και να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα στρατιωτών και πυροσβεστών».

Και κατέληγε ο έγκριτος νομικός Π. Πολυβίου, με πλήρη συνείδηση των γραφομένων του: «Τονίζω, διευκρινίζω και καταλήγω ότι δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και εξ αξιώματος πολιτική ευθύνη, που πάντα υπάρχει. Στην προκειμένη περίπτωση, καταλογίζω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Δ. Χριστόφια) σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του». Ο Δ. Χριστόφιας απήλθε «με το μέτωπο ψηλά». Δεν ανέλαβε έμπρακτα ποτέ τις ευθύνες του, ούτε απολογήθηκε όπως και πολλοί άλλοι που, αντίθετα, ακόμα τιμώνται με δημόσια και κομματικά αξιώματα. Όμως, το Μαρί και οι ηρωικοί νεκροί του θα τους κυνηγούν ακατάπαυτα ως ερινύες τιμωροί.


Top