Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ορκίστηκε να υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία

Ορκίστηκε να υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ Νίκος Αναστασιάδης εκλέγηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με σχεδόν 58%. Κατ’ επανάληψιν έχει υπογραμμίσει ότι όραμά του είναι να δει τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους να αποχωρούν και την πατρίδα μας να απελευθερώνεται από το αττιλικό άγος. Για να επιτύχει αυτόν τον μέγιστο στόχο συνυπέγραψε με τον κατοχικό Έρογλου τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 11/2/2014. Ο Πρόεδρος τη θεωρεί «επίτευγμα» επειδή, υποστηρίζει, έχει καταφέρει να εντάξει σε αυτήν τις επιδιώξεις τις ελληνικής πλευράς.

Όμως, οι Τούρκοι τελείως διαφορετικά την ερμηνεύουν και με αδίστακτο τρόπο την αξιοποιούν. Γιατί; Διότι σε αυτήν έχουν εμφιλοχωρήσει τόσες πολλές αμφισημίες και ασάφειες, που επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να ερμηνεύει πρόνοιές της κατά το δοκούν. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα που ο Πρόεδρος αρνείται να κατανοήσει: Πουθενά στη συμφωνία δεν αναφέρεται πως το μελλοντικό ομόσπονδο κυπριακό κράτος θα είναι η ομαλή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, στην παρ. 4 αναφέρεται ρητά πως, «η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

Από το 1963, τουλάχιστον, οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Το επιβεβαιώνουν αταλάντευτα με κάθε ευκαιρία. Στις 29/7/2005, η Τουρκία υπέγραψε το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας για την τελωνειακή της ένωση με την Ε.Ε., επεκτείνοντας τη συμφωνία και στα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ένωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, παράλληλα κατέθεσε μονομερή δήλωση, σύμφωνα με την οποία η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της.

Στις 21/9/2005, σε αντιδήλωση, η ΕΕ υπέδειξε έντονα στην κατοχική Τουρκία ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη «υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου». Ταυτόχρονα, υπέδειξαν ότι η Τουρκία οφείλει «να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη» και ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαία συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας».

Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ, με τόσο έντονο τρόπο, απαιτούσε από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της μαζί της. Δεν το έπραξε μέχρι σήμερα. Βαρύτατες ευθύνες φέρει και η Κύπρος και η ηγεσία της. Δεν περνά ημέρα χωρίς η Τουρκία να εξευτελίζει, να προσβάλλει και να μειώνει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δύο θλιβερά παραδείγματα: Πρώτον, σε συνέντευξή του (23/2/2014), ο Ν. Αναστασιάδης κόμπασε πως αν το «Μπαρμπαρός» συνέχιζε να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες.

Η Τουρκία τον εξευτέλισε (και την Κυπριακή Δημοκρατία) και ο Πρόεδρος ακόμα το… σκέφτεται. Στις 23/6/2014, η Τουρκία κατέθεσε στην ΕΕ 105σέλιδο έγγραφο, διά του οποίου κηδεύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από 15 ολόκληρες μέρες και αφού προηγήθηκε η αήθης και υβριστική επίθεση Βενιζέλου κατά της ευρωβουλευτού Ε. Θεοχάρους, ο Κυβ. Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών έκαναν κάποιες εισηγήσεις.

Ξαναρωτάμε με οργή: Γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών δεν απαίτησε, έστω και τώρα, απόσυρση του αισχρού και προσβλητικού για την Κυπριακή Δημοκρατία εγγράφου; Γιατί η Ελλάδα δεν το έστειλε πίσω στον Νταβούτογλου; Αθήνα και Λευκωσία κατανοούν ότι το τουρκικό έγγραφο συγκρούεται προς την αντιδήλωση της 21/9/2014;

Αν είχαμε υπεύθυνη Κυβέρνηση και σοβαρό Πρόεδρο, έπρεπε την ίδια μέρα, στις 23/6/2014, να απαιτήσουν πάραυτα την απόσυρση του τουρκικού εγγράφου. Να ξαναθυμίσουμε στον Ν. Αναστασιάδη τον όρκο που έδωσε στις 28/2/2013: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».


Top