Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Πρόεδρος της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας!

Πρόεδρος της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ Όσκαρ Ουάιλντ είπε κάποτε: «Κανείς δεν μπορεί να σε υποτιμήσει χωρίς τη συγκατάθεσή σου». Με απλά λόγια: Αν είσαι αξιοπρεπής. Αν έχεις εθνική περηφάνια και τιμή. Αν έχεις αυτοσεβασμό και τιμάς την ιστορία, τους αγώνες, τις θυσίες των ηρώων σου και γνωρίζεις τις καταβολές σου. Αν αγαπάς την πατρίδα σου και τους θεσμούς, δεν θα ανεχθείς ποτέ και από κανέναν να σε προσβάλει, να σε εξευτελίσει, να σε κατακτήσει ή… να σε κηδεύσει!

Οι ηγέτες μας, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, από το 1960, συγκατατέθηκαν και συνήργησαν, διά πράξεων, παραλείψεων, ανεπάρκειας και εγκληματικών δράσεων ή αδράνειας, ώστε να επιτρέψουν στον Τούρκο ληστή να εισβάλει και να κατακτήσει την πατρίδα μας. Τι όφειλαν να πράξουν; Πρώτον, να κατανοήσουν ότι εδώ και 40 χρόνια βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία. Δεύτερον, να συναποφασίσουν και να χαράξουν μια πανεθνική, υπερκομματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Τρίτον, να διαμηνύσουν στον Αττίλα ότι δεν θα υποκύψουμε στις αξιώσεις του, θα αντισταθούμε και θα ματαιώσουμε τα σχέδιά του.

Είδατε τίποτε τις τέσσερις αυτές δεκαετίες; Ναι, είδατε! Συνεχείς υποχωρήσεις, ανυπαρξία υπερκομματικής πανεθνικής στρατηγικής, φλυαρίες, συνεχή προσχώρηση στις τουρκικές θέσεις. Σε τέτοιο εγκληματικό βαθμό ανεπάρκειας έφτασε η ηγεσία μας, που ένας Πρόεδρος, ο Δ. Χριστόφιας, υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι… κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι θα το λύσουν Έλληνες και Τούρκοι της νήσου. Απενοχοποίησε την κατοχική Τουρκία, που εμφανίζεται ως τρίτος, ουδέτερος παρατηρητής. Ο νυν Πρόεδρος, εδώ και 16 ημέρες, προεδρεύει μιας… «εκλείψασας» Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την κήδευσε η κατοχική Τουρκία στις 23/6/2014, δι’ ενός 105σέλιδου εγγράφου του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου. Και επειδή μια ευρωβουλευτής, η Ελένη Θεοχάρους, ζήτησε να πληροφορηθεί τι η ελληνική προεδρία έκανε για το αισχρό και προσβλητικό αυτό έγγραφο, έπεσαν πάνω της το ελληνικό και το κυπριακό ΥπΕξ, με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ. Αντί να δουν την ουσία, δηλ. ότι μια υπό ένταξη χώρα, η Τουρκία, χαρακτήρισε μια χώρα-μέλος τής Ε.Ε. ως δήθεν τελευτήσασα, επιτέθηκαν υβριστικά κατά της Ε. Θεοχάρους.

Αθήνα και Λευκωσία περιορίστηκαν σε ανέξοδες φραστικές εκκλήσεις στον Αττίλα να σεβαστεί κυπρογενείς υποχρεώσεις του και μηρύκασαν τα γνωστά περί της «στενής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου». Αυτήν τη συνεργασία κανείς δεν την αμφισβητεί και όλοι τη θέλουμε. Στην Ελλάδα στηριζόμαστε! Δεν είναι αυτή η ουσία.

Η ουσία είναι ότι η κατοχική Τουρκία, στην καρδιά της Ε.Ε., όχι μόνο αρνήθηκε ξανά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, «ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου» (αντιδήλωση Ε.Ε., 21/9/2005) και να εξομαλύνει τις σχέσεις μαζί της, αλλά και την κήρυξε ως «εκλίπουσα», δηλ. νεκρή και ανύπαρκτη. Ποια σοβαρή χώρα, ποια υπεύθυνη κυβέρνηση και ποιος αξιοπρεπής Πρόεδρος θα ανέχονταν, έστω και κλάσματα δευτερολέπτου, αυτήν την πρωτοφανή προσβολή, παραγνώριση και υποτίμηση, που η κατοχική Τουρκία έκανε στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Κανείς! Πλην, φυσικά, των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας. Δεν καταγγέλλουμε τόσο την Αθήνα όσο οργιζόμαστε για τη δουλοφροσύνη και την ανεπάρκεια, την αναξιοπρέπεια και τον τρεμαλέο ψοφοδεϊσμό της Λευκωσίας. Ήδη, το τουρκικό έγγραφο έχει κυκλοφορήσει διεθνώς και όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν τις τουρκικές θέσεις περί Κύπρου. Και, φυσικά, μας χλευάζουν για την ανεκδιήγητη απάθεια, με την οποία η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δέχτηκαν τη νέα, απίστευτη προσβολή και απομείωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλ’ έχουν δίκαιο… Μια «εκλιπούσα» και «θανούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να αντιδράσει.


Top