Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ Αττίλας προελαύνει ξανά. Ποιος θα τον εμποδίσει; Ο Αναστασιάδης; Ο Κασουλίδης; Πάντως όχι ο Ευ. Βενιζέλος!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και όλοι οι βουλευτές ορκίζονται, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου». Τι σημαίνει η πιο πάνω διαβεβαίωση και ο όρκος που δίνουν οι εκπρόσωποι του λαού; Ότι τίποτε δεν θα παραλείψουν, θα πράξουν τα πάντα και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να αμφισβητήσει, να υπονομεύσει, να προσβάλει, να μειώσει ή και να εξευτελίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και όμως! Κατ’ επανάληψη, Πρόεδροι, υπουργοί, βουλευτές ανέχθηκαν ή και συνήργησαν, αδιαφόρησαν ή δεν αντέδρασαν όταν η Τουρκία επιχειρεί να γελοιοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμα και να την… κηδεύσει, όπως έκανε ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών, Νταβούτογλου, με το 105σέλιδο έγγραφο, που κατέθεσε στις 23/6/2014 στην ΕΕ και διανεμήθηκε διεθνώς. Με εκείνο το πρωτοφανές στα πολιτικά και διπλωματικά χρονικά, έγγραφο, μία χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία, όχι μόνο αμφισβητεί μία άλλη χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ήδη μέλος της ΕΕ αλλά και την… κηδεύει!

Η Τουρκία θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως… «εκλιπούσα» και, άρα, νεκρή και ανύπαρκτη. Αμφισβητεί ότι έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ένωση. Και εξ αυτών απαιτεί μία νέα τάξη πραγμάτων, με πρόταξη των γνωστών τουρκικών, απορριπτέων θέσεων. Πρέπει να υπογραμμιστεί ξανά και με ένταση: Η κατοχική Τουρκία δεν κάνει τίποτε τυχαία ή στα κουτουρού. Οι θέσεις που αναπτύσσει, η πολιτική που ασκεί, τα έγγραφα που καταθέτει, οι ενέργειες που κάνει, όλες αποσκοπούν στην κατεδάφιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επανάκτηση της Κύπρου και στην καθυπόταξη, με ή χωρίς την υπογραφή μας, του κυπριακού Ελληνισμού. Το αποδεικνύει και το επιβεβαιώνει καθημερινά. Και αδιάλειπτα βροντοφωνάζει στους Έλληνες τι σχεδιάζει σε βάρος τους. Οι ηγεσίες μας, όμως, τυφλές, κωφές και ανήκεστα μωρές και ανεπαρκείς, αδυνατούν να κατανοήσουν την τουρκική στοχοθεσία. Αυτό συμβαίνει και τώρα με το έγγραφο Νταβούτογλου. Καμία ουσιαστική αντίδραση! Ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών ούτε από τα κόμματα ούτε από τη Βουλή.

Μια απίστευτη απάθεια, μια εγκληματική ανεπάρκεια και μια αφόρητη αδιαφορία χαρακτηρίζει την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση. Η Τουρκία προσβάλλει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία και την κηδεύει και η ηγεσία μας… κτενίζεται. Η Τουρκία εξευτελίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην καρδιά της ΕΕ και ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ασχολούνται με τις φατρίες στην Τράπεζα Κύπρου. Η Τουρκία διαχέει πανευρωπαϊκά και διεθνώς έναν ποταμό ψευδών και εχθρικών ενεργειών και τα κόμματα δεν ασχολούνται. Η Τουρκία χτυπά την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ και δεν γίνεται κανένα διάβημα αντίδρασης και διαμαρτυρίας, τουλάχιστον προς τους θεσμούς της Ένωσης. Πλήρης απάθεια, γενικευμένη αδιαφορία, εγκυστωμένη πλαδαρότητα, εγκληματική παθητικότητα. Εντούτοις, σε λίγες ημέρες αυτοί όλοι που όφειλαν να αντιδράσουν στο νέο πόλεμο, που η κατοχική Τουρκία κήρυξε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τις μαύρες μέρες του Ιούλη-Αυγούστου 1974, θα εκφωνούν φτηνούς και κωμικούς δεκάρικους περί αγώνος κατά της τουρκικής κατοχής και περί ανενδοτισμού στις τουρκικές αξιώσεις.

Ο μεγάλος ποιητής μας, Παντελής Μηχανικός, στο γνωστό ποίημά του, «Ίτε», αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η ηγεσία μας: «Και τι περιμένεις από ανθρώπους/ που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους/ και δεν τραβήξανε το σουγιά τους./ Απαθώς/ τότε./ Κι απαθώς/ σήμερα/ ζητάνε απλώς/ διαζύγιο./ Τέτοιοι ρουφιάνοι/ δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε.». Γιατί να περιμένουμε από τους ηγέτες μας να αντιδράσουν στη νέα τουρκική επίθεση; Ευτυχώς, το έκανε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους. Ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι ηγεσίες τους, κοιμούνται! Βαθιά! Μην τους ξυπνάτε! Και γιατί να ξυπνήσουμε, π.χ. έναν Πρόεδρο, που εξευτελίστηκε από την Τουρκία μετά από εκείνη την δέσμευσή του ότι, αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», συνέχιζε τις έρευνες, θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες; Τόσο μάγκας είναι ο Ν. Αναστασιάδης που, μήνες μετά από εκείνη την ανεύθυνη δήλωσή του, ακόμα επιμένει να συνομιλεί. Απαθής τότε, για τον εξευτελισμό του ιδίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κι απαθής και σήμερα.

Γιατί να ξυπνήσουμε τα κόμματα και τις ηγεσίες τους; Ασχολούνται με πιο σοβαρά ζητήματα. Με παρεμβάσεις στην Τράπεζα Κύπρου, με τις γελοίες αντιπαραθέσεις τους, με τις επιδόσεις προεδρικών κουμπάρων και φίλων, με τις ατζέντες τους… Μην ξυπνάτε κανέναν για να αντιδράσει, να ετοιμάσει σενάρια Β’, να χαράξει μακράς πνοής στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας, προπάντων, για θωράκιση και διάσωση της δύσμοιρης και πάντα προδομένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τέτοιο κατάντημα, είναι φυσικό να προελαύνει ο Αττίλας. Ποιος θα τον εμποδίσει; Ο Αναστασιάδης; Ο Κασουλίδης; Πάντως όχι ο Ευ. Βενιζέλος!


Top