Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Υπάρχει έστω και ένας… λιμουζινάτος με αξιοπρέπεια;

Υπάρχει έστω και ένας… λιμουζινάτος με αξιοπρέπεια;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤο ξαναγράφουμε: Ζούμε στον τόπο της παράνοιας και της ασέβειας! Με την οικονομική κρίση, φαίνεται πως αυτή η παράλογη κατάσταση επιβαρύνεται και χειροτερεύει. Γνωρίζετε την υπόθεση με τις λιμουζίνες δεκάδων κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων. Αν ζούσαμε σε έναν τόπο όπου λειτουργεί η λογική και ιερουργεί ο σεβασμός προς τους πολίτες, Κυβέρνηση και Βουλή δεν θα διέθεταν περισσότερο από μιαν ημέρα για να το ρυθμίσουν. Πώς; Με κοινή απόφασή τους, να καταργήσουν τις λιμουζίνες για όλους, πλην του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής. Κανείς άλλος να μη δικαιούται.

Αν Κυβέρνηση και Βουλή έπαιρναν μια τέτοια απόφαση, πρώτον, θα αποδείκνυαν ότι κατανοούν τα οικονομικά και άλλα δεινά που οι πολίτες περνούν. Δεύτερον, θα εξοικονομούσαν πολλά εκατομμύρια για το κρατικό ταμείο. Τρίτον, όσοι στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα διεκδικούν λιμουζίνα, είναι όλοι υψηλά αμειβόμενοι. Τέταρτον, να εκαλούντο όλοι αυτοί να χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα, για δύο σκοπούς: Να τους καίει και να αντιληφθούν τι σημαίνει, άνεργοι ή φτωχοί πολίτες να βάζουν ένα ή δύο ή και τρία ευρώ καύσιμα στα αυτοκίνητά τους.

Επιπλέον, αν Κυβέρνηση και Βουλή ξεκαθάριζαν το θέμα των λιμουζινών πριν από ένα χρόνο, θα έστελναν ευκρινές μήνυμα στον λαό ότι γνωρίζουν τι σημαίνει κρίση και πόσο υποφέρουν εξαιτίας της εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και όμως! Εδώ είναι αήττητη κυπριακή μπανανία! Εδώ είναι κράτος, όπου Κυβέρνηση και Βουλή δεν εννοούν να ακυρώσουν δήθεν κεκτημένα μερικών δεκάδων υψηλόμισθων καρεκλοκένταυρων.

Γιατί; Διότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να καταλάβουν ούτε να συνειδητοποιήσουν σε ποια δεινή κατάσταση βρίσκεται ο τόπος, που απαιτεί ρηξικέλευθες αποφάσεις. Εδώ και έναν σχεδόν χρόνο το θέμα των κρατικών λιμουζινών πάει κι έρχεται από την Κυβέρνηση στη Βουλή. Πρώτα είπαν να μειώσουν δραστικά τον αριθμό τους, σε καμιά 20ριά. Αίφνης, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε σε πέραν των εκατό. Και, τώρα, μας λένε ότι υπάρχουν δυσκολίες, θα παρατείνουν τη χρήση τους μέχρι το 2016 και σταδιακά, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ο αριθμός τους θα μειώνεται για να φτάσει στις 20 περίπου. Και γιατί;

Ιδού εξωφρενική και προκλητική εξήγηση, που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών: «Ο λόγος που παρέχεται το δικαίωμα χρήσης των λιμουζινών από πολλούς αξιωματούχους μέχρι το 2016, είναι για να εξασφαλίσυν τα χρήματα για να αγοράσουν δικά τους οχήματα»! Περιπαίξιμο; Όχι μόνο. Χοντρό δούλεμα και βάναυση προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών.

Ας μας πει το Υπουργείο Οικονομικών πόσοι από αυτούς τους… καημένους και… φτωχούς χρήστες λιμουζινών δεν διαθέτουν τουλάχιστον δύο ακριβά και μεγάλου κυβισμού πολυτελή αυτοκίνητα; Στην Κύπρο ζούμε, όχι στο… Ουζμπεκιστάν. Ακόμα λίγο, το Υπουργείο θα καλέσει σε δημόσιο έρανο για να ελεήσουμε τους φτωχούς χρήστες λιμουζινών. Γι’ αυτό σας είπαμε ότι ζούμε στον τόπο της παράνοιας, της πλήρους ασέβειας προς τους πολίτες και της τέλειας αδιαφορίας για όσα περνά ο τόπος.

Και πώς να μη συμβαίνουν αυτά, όταν ακόμα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαΐκισε κατά τον πιο εξωφρενικό τρόπο, με αφορμή την πρόθεση του «φίλτατού» του, Λαζαρή, να του πληρώνει τα έξοδα αεροπορικών ταξιδιών του; Ο Πρόεδρος προκάλεσε το κοινό αίσθημα όταν κάλεσε τους επικριτές του να εξηγήσουν την δήθεν επιβάρυνση του προϋπολογισμού αν δεν αποδεχτεί την προσφορά Λαζαρή.

Αυτή η κωμική και συνάμα θλιβερή υπόθεση με τις λιμουζίνες δεν τέλειωσε. Η φαρσοκωμωδία θα συνεχιστεί μετά τον Σεπτέμβρη. Ποιοι μιλούν για μείωση των κρατικών δαπανών; Αυτοί που διεκδικούν δωρεάν κρατικές λιμουζίνες! Υπάρχει έστω και ένας με αξιοπρέπεια που να αποποιηθεί την πρόκληση και να δώσει το παράδειγμα; Ούτε ένας!


Top