Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Γιατί η Τουρκία δεν σέβεται τις «κυπρογενείς υποχρεώσεις» της

Γιατί η Τουρκία δεν σέβεται τις «κυπρογενείς υποχρεώσεις» της

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ κυβέρνηση Αναστασιάδη επιμένει να τρέφεται με ψευδαισθήσεις. Το τουρκικό θηρίο δεν καλοπιάνεται και δεν εξημερώνεται με ευγενείς εκκλήσεις. Στην κορύφωση των συζητήσεων κατά τη διάσκεψη της Γιάλτας, όταν οι Μεγάλοι θα μοίραζαν τον κόσμο μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, ο ασθενών Αμερικανός Πρόεδρος Ρούζβελτ προσπαθούσε να εξηγήσει στον σύμβουλό του, Μπούλιτ, γιατί έπρεπε να υποχωρήσει στις αξιώσεις του αιμοσταγούς Στάλιν.

«Η ευγένεια υποχρεώνει!», είπε ο Ρούζβελτ στον σύμβουλό του. «Αν του δώσουμε ό,τι μας ζητεί, θα μας δώσει και αυτός κατόπιν ό,τι του ζητήσουμε». Και η απάντηση του Μπούλιτ στην αφελέστατη και πλήρη ευσεβών πόθων προσέγγιση Ρούζβελτ: «Μα, αυτός, Πρόεδρε, δεν είναι ο Δούκας του Νόρφολκ. Είναι ένας Καυκασιανός ληστής». Ας έλθουμε στο Κυπριακό. Από την εποχή Κληρίδη-Σημίτη ακολουθήθηκε η εξής αδιέξοδη θέση: Η Ελλάδα και η Κύπρος στηρίζουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό την αίρεση ότι θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Τι προνοεί αυτό το Πρωτόκολλο; Πρώτον, η κατοχική Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Μα, η Τουρκία από το 1960, αλλά και πριν από την ανεξαρτησία, έχει έναν στόχο: Την επανάκτηση της Κύπρου διά της εξαφάνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν και όλη η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθημερινά αναφέρονται στην ε/κ διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις εκκλήσεις, ακόμα και προχθές, της Ε.Ε. και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Δεύτερον, ο Ερντογάν κατ’ επανάληψιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος.

Και η Αθήνα και η Λευκωσία βγάζουν τον πολιτικό σκασμό αντί να του απαντήσουν κατάλληλα. Τρίτον, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας απαιτεί όπως η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Γιατί δεν το έκανε μέχρι σήμερα; Τέταρτον, Ελλάδα και Κύπρος δέχθηκαν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι θα εφάρμοζε το Πρωτόκολλο.

Δεν το εφαρμόζει! Ερώτηση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: Τι σκέφτεται να πράξει για να υποχρεώσει την Τουρκία να ανταποκριθεί, επιτέλους, στις «κυπρογενείς υποχρεώσεις» της, όπως προχθές δήλωσε ο Κυβ. Εκπρόσωπος; Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι πύλες από τις οποίες η τουρκική ένταξη πρέπει να περάσει. Διερωτώμεθα ξανά: Τι εμποδίζει Αθήνα και Λευκωσία να διαμηνύσουν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί όσο κατέχει και εποικίζει την Κύπρο και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της;

Προχθές, οι «28» κάλεσαν ξανά τη χώρα του Αττίλα να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το πρόσθετο Πρωτόκολλο και να δεσμευτεί ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Τίποτε δεν θα πράξει! Και το ξέρουν όλοι. Αντίθετα, ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν απαιτεί να ανοίξουν τα κλειστά κεφάλαια για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. χωρίς να αποσύρει ούτε έναν Αττίλα!

Αθήνα και Λευκωσία δεν εννοούν να αντιληφθούν μερικά σημαντικά δεδομένα, που είναι πανίσχυρα όπλα στα χέρια μας. Πρώτον, η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου εξαιτίας των υδρογονανθράκων. Δεύτερον, το κυπριακό με το ισραηλινό αέριο να είναι μάλλον η πολύτιμη εναλλακτική ενεργειακή λύση για την Ευρώπη. Τρίτον, νέες συμμαχίες -αμυντικές, ενεργειακές, πολιτικές, ασφάλειας, κτλ- είναι αποτελεσματική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Τέταρτον, σώφρων αξιοποίηση του ενδιαφέροντος μεγάλων δυνάμεων και εταιρειών για τον ενεργειακό πλούτο μας. Αυτά απαιτούν από τη Λευκωσία σοβαρότητα, αξιοπιστία, συνέπεια, σεβασμό στις συμμαχίες, συμμετοχή στο τραπέζι των ισχυρών. Αντ’ αυτών, ακούμε συνεχώς το ηλιθιώδες άλλοθι, «η Τουρκία κρατεί το κλειδί της λύσης…».


Top