Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Πώς ανακόπτεται η αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους;

Πώς ανακόπτεται η αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ σημαντικότερη ιδιότητα της διπλωματίας είναι η διορατικότητα και η προβλεπτικότητα. Κάποτε, ο μάγος της διπλωματίας Κίσιντζερ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, είχε πει: «Εσείς μπορείτε να κάνετε μιαν ανάλυση για ένα γεγονός. Αν είστε σωστοί, καλώς. Αν κάνετε λάθος στις εκτιμήσεις σας, θα κάνετε μιαν άλλη ανάλυση. Ο διπλωμάτης, όμως, καλείται να αναλύσει σε βάθος, με λεπτομέρεια και να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα ενός γεγονότος. Η εκτίμησή του πρέπει να είναι ορθή. Διαφορετικά θα είναι καταστροφική για τη χώρα».

Μετά την συνομολόγηση της Κοινής Δήλωσης Αναστασιάδη-κατοχικού Έρογλου, οι Τούρκοι αποδύθηκαν, με την έμπρακτη υποστήριξη της Τουρκίας, σε πρωτοφανή διπλωματική εκστρατεία. Ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζερσάι και ο λεγόμενος ψευτοΥπΕξ Ναμί επισκέπτονται σημαντικές ξένες πρωτεύουσες. Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Βερολίνο, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο και Στοκχόλμη. Ο Ναμί αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία, για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης.

Πού αποσκοπούν οι οργανωμένες επισκέψεις των δύο Τ/κυπρίων; Στην εν παντί αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους.

Ας σημειωθεί το κατάντημα του Κυπριακού - και της ελληνικής πλευράς: Μέχρι την ανεξαρτησία, οι Τ/κ αποκαλούνταν μειοψηφία. Μετά, απέκτησαν καθεστώς κοινότητας. Από τον Σεπτέμβριο του 1963 μεθόδευσαν την ανακήρυξη «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», που πέτυχαν το 1983. Μετά από 40 χρόνια συνομιλιών και εγκληματικών ελληνικών υποχωρήσεων και προσχωρήσεων σε τουρκικές θέσεις, σήμερα γίνεται λόγος για δύο συνιστώντα κρατίδια ενός μελλοντικού και πιθανού «συνεταιρισμού», που οι Τούρκοι εννοούν ως συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών.

Από το 1960, η Τουρκία δεν έπαυσε να μεθοδεύει κατάλυση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκοφρενής, ρατσιστική, αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή διζωνική άνοιξε τον δρόμο για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Έκτοτε, οι Τούρκοι επενδύουν σε αυτήν και ειδικά στην Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη-Έρογλου,

Δεν είναι τυχαίο που οι διπλωματικές εκστρατείες Οζερσάι-Ναμί ξεκίνησαν από την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας. Επίσημα υποβάλλεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιχειρούν αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σωστά. Αλλ’ είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν με τόση συστηματικότητα και μεθοδικότητα.

Προχθεσινή δήλωση του Οζερσάι είναι ενδεικτική των τουρκικών σχεδιασμών: «Αν θέλουμε να ακουστεί η φωνή των Τ/κ και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις και τα οράματά τους, πρέπει να γίνουμε ορατοί σε όλα τα μέρη του κόσμου και θα πρέπει να συνεχίσουμε ακούραστα να τις εκφράζουμε μέσα από διπλωματικές επαφές».Ήδη οι θέσεις των Τ/κ ακούγονται, δημοσιεύονται σε σοβαρά ξένα ΜΜΕ, προβάλλονται, σχολιάζονται, ακόμα και με διαστρεβλώσεις σε βάρος της ελληνικής πλευράς.

Πώς αντιδρούν η κυβέρνηση Αναστασιάδη και το Υπουργείο Εξωτερικών; Με ανεξήγητη παθητικότητα! Υποστηρίζεται ότι, τάχα, οι Τούρκοι όχι μόνο προκαλούν με τις θέσεις τους αλλά, δήθεν, εκτίθενται στις ξένες καγκελαρίες. Και αφού εκτίθενται, υποβάλλει η επίσημη θέση, άστε τους να συνεχίσουν, μας… βοηθούν. Πρόκειται για ανεύθυνη και επιπόλαια αντιμετώπιση τουρκικών μεθοδεύσεων. Δεν πιστεύουμε ότι παντού οι Τούρκοι συναντούν δήθεν τη δυσφορία των ακροατών τους ή επισύρουν, τάχα, τους γέλωτες.

Η Τουρκία γνωρίζει άριστα την γκαιμπελική αρχή: «Λέγε ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει». Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτώνται: Γνωρίζουν πώς να εμποδίσουν αποτελεσματικά, ώστε οι θέσεις της τουρκικής πλευράς να μη γίνουν ορατές και ίσως αποδεκτές; Ξέρουν, δηλαδή, πώς να ανακόψουν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους; Ξέρουν;


Top