Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ο «φίλτατος Chris Lazari» και οι 101 κρατικές λιμουζίνες

Ο «φίλτατος Chris Lazari» και οι 101 κρατικές λιμουζίνες

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤην Πρωτοχρονιά του 1993, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιέρ Μπερεγκοβουά αυτοκτόνησε, επειδή δεν άντεχε να ζήσει με τη ρετσινιά άτοκου δανείου ενός εκ. φράγκων, που είχε πάρει από φίλο του βιομήχανο. Το 2006, σε μια θεαματική εκδήλωση υπευθυνότητας, παραιτήθηκαν η υπουργός Oικισμού της Oλλανδίας και ο συνάδελφός της, υπουργός Δικαιοσύνης. Παραδέχθηκαν ότι ευθύνονταν για την έλλειψη πυρασφάλειας στο αεροδρόμιο Σίπχολ.

Τον περ. Απρίλη, η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Κάμερον, η Μαρία Μίλερ, υπέβαλε την παραίτησή της μετά από μία εβδομάδα επικρίσεων για τη διαχείριση των βουλευτικών της δαπανών. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας υπέβαλε την παραίτησή του μετά το ναυάγιο πλοίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων μαθητών. Ελάτε στα δικά μας. Πέρυσι, Ρώσος μεγιστάνας, φίλος του Ν. Αναστασιάδη, δάνεισε το αεροπλάνο του για ταξίδια του Προέδρου. Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας μίσθωνε ιδιωτικό αεροπλάνο, ο νυν Πρόεδρος άστραψε και βρόντηξε για το σκάνδαλο.

Την περ. εβδομάδα, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Έλληνας Κύπριος της Αγγλίας, Κρις Λαζαρή, ειδοποίησε τον «προσωπικό φίλο του» Ν. Αναστασιάδη ότι αναλαμβάνει τα έξοδα για χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου, για να διευκολύνει μετακινήσεις του Προέδρου. Και αυτός ευχαρίστησε «θερμά τον φίλτατό μου Chris Lazari για την ευγενική χειρονομία του». Την 1/3/2013, δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα Δεοντολογίας» της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Επρόκειτο για πρωτοποριακή ενέργεια, που επικροτήθηκε.

Σε αυτήν αναφερόταν ρητά: « (Οι Υπουργοί) δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το Υπουργείο τους (…) Οποιοσδήποτε παραβεί τη ''Χάρτα Δεοντολογίας'' οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του». Την ίδια μέρα, ο Αναστασιάδης δήλωσε: «Καθ΄ ημέραν θα ελεγχόμεθα και ως προς την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας».

Ας προσεχθεί τούτο: Η Χάρτα Δεοντολογίας αφορά τους υπουργούς. Και ο Πρόεδρος; Ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να μην έχει ακόμα αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος και όχι κομματάρχης. Κυβερνά κράτος και όχι κόμμα. Ηγείται λαού και όχι κομματικών λεγεώνων. Καλείται να είναι η σοβαρή, αξιόπιστη, υπεύθυνη, άμεμπτη εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτώμεθα: Η Χάρτα Δεοντολογίας γιατί δεν ισχύει και για τον Πρόεδρο; Όσα προβλέπονται για τους υπουργούς, πρώτα πρέπει να ισχύουν για τον Πρόεδρο.

Ο Ν. Αναστασιάδης έχει περίεργους φίλους και κουμπάρους. Αν ήταν κομματάρχης, δεν θα μας ενδιέφεραν. Επειδή είναι Πρόεδρος τίθεται μέγα θέμα τάξεως, πολιτικής και προσωπικής ευθιξίας. Αν ο Λαζαρή είναι «φίλτατός» του, δικαίωμά του. Αλλ’ ως Πρόεδρος οφείλει να διαχωρίζει τις φιλίες του από την προεδρία του κράτους. Αν ζούσαμε σε πραγματική δημοκρατία, ο Ν. Αναστασιάδης θα είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του.

Με αφορμή σκληρές επικρίσεις από κόμματα και ΜΜΕ, χθες ο Πρόεδρος δήλωσε πως είναι «είναι έτοιμος να απορρίψει την προσφορά του ομογενούς επιχειρηματία, εάν και εφόσον το ΑΚΕΛ και όσοι άλλοι ασκούν κριτική είναι έτοιμοι, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους με το ίδιο ακριβώς ποσό που χρησιμοποιήθηκε για ενοικίαση ωρών πτήσεων από την προηγούμενη Κυβέρνηση».

Απαντούμε στην πρόκληση του Προέδρου: Για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, να καταργήσετε τις 101 λιμουζίνες, να κυκλοφορείτε όλοι με τα δικά σας αυτοκίνητα -για να σας καίει!- και ευθύς θα εξοικονομηθούν 1 εκ. ευρώ, ικανά να καλύψουν το κόστος πολλών υπηρεσιακών ταξιδιών. Θα τις καταργήσετε, κ. Πρόεδρε; Ιδού η Ρόδος!


Top