Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης RSS Πού βρίσκεται το «κλειδί της λύσης» του Κυπριακού;

RSS Πού βρίσκεται το «κλειδί της λύσης» του Κυπριακού;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΕδώ και χρόνια ανακαλύφθηκε από την ελληνική πλευρά ένα βολικό άλλοθι. Όλη η πολιτική ηγεσία ψαλμωδεί ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία. Αν αυτή η ανέξοδη θεωρία ίσχυε μέχρι το 2004 ή και μέχρι πριν από τρία χρόνια, η επιμονή ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία, συνιστά το λιγότερο ολέθριο πολιτικό αναχρονισμό. Και εν πολλοίς εξίσου βολική σεισάχθεια ευθυνών.

Σε συνέντευξη που ο Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, έδωσε στο βρετανικό περιοδικό «Embassy», υπογραμμίζει ότι «το κλειδί (της λύσης) παραμένει στην Άγκυρα. Είναι τα δικά της στρατεύματα που κατέχουν το βόρειο τμήμα». Η λύση, λέγει, πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και την πολιτική, δημοκρατική και νομική τάξη της Ε.Ε. «Ό,τι ισχύει για τα 27 μέλη πρέπει ασφαλώς να ισχύει και για το 28ο». Με διζωνική λύση, αποκλείεται να ισχύσουν.

Αναφορικά με τουρκικές φωνές περί κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Τ/κυπρίων, ο Ε. Ευρυβιάδης επισημαίνει πως από το 2003, που άνοιξαν τα κατοχικά οδοφράγματα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 εκατομμύρια επισκέψεις, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό. Προσθέτει ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής «δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη». Ενώ όλα όσα δηλώνει ο Ε. Ευρυβιάδης είναι ορθά, παραλείπει να αναφέρει ότι μέρος μόνο του περιβόητου δήθεν κλειδιού της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο Κύπριος διπλωμάτης όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία παραγνωρίζουν μερικά πανίσχυρα δεδομένα που βρίσκονται στη φαρέτρα της ελληνικής πλευράς - άχρηστα και αχρησιμοποίητα. Πρώτα απ’ όλα είναι η ένταξη ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Ορθά ο Ε. Ευρυβιάδης χαρακτηρίζει την ένταξη ως την «πιο σημαντική στρατηγική εξέλιξη για την Κύπρο μετά την ανεξαρτησία». Απορία: Πόσο αυτή η στρατηγική εξέλιξη αξιοποιήθηκε από την κυπριακή διπλωματία και τις κυβερνήσεις μας ως πανίσχυρο όπλο κατά της Τουρκίας;

Ο Ε. Ευρυβιάδης πρέπει να γνωρίζει ότι συχνά οι εντολές που δίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών αποτρέπουν τη χρήση αυτού του όπλου κατά της χώρας του Αττίλα. Δεύτερη απορία: Αντί η Λευκωσία να λαχανιάζει για να πείσει ότι θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε., γιατί ποτέ και κανείς διπλωμάτης, Πρόεδρος, υπουργός, πολιτικός δεν είπαν αυτό που η Τουρκία θα καταλάβει αμέσως: Ότι όσο κατέχει την Κύπρο, την εποικίζει, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα, δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στην Ένωση, επειδή το κλειδί της ένταξής της βρίσκεται στη Λευκωσία; Η Κύπρος εδώ και τρία χρόνια είναι ενεργειακή χώρα. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αναβάθμισε τη γεωπολιτική και ενεργειακή αξία της.

Έχει φυσικό πλούτο, που η Τουρκία δεν διαθέτει, αλλ' ως πειρατής τον εποφθαλμιά. Ούτε και αυτό το όπλο αξιοποιείται από την πλευρά μας, αντίθετα, ηλιθιωδώς και δουλοφρόνως εκφράζεται από πολιτικούς και επιχειρηματίες η πρόταση για ομηροποίηση της Κύπρου, δι’ αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

Χθες, ο ΥπΕξ Ι. Κασουλίδης επισήμανε πως ο ρόλος του Υπουργείου «δεν είναι μόνο ρόλος τερματοφύλακα. Με το προσπαθείς να μη φας γκολ, δεν κερδίζεις ματς. Πρέπει», πρόσθεσε, «να επιστρατευθεί όλη η ομάδα, προκειμένου να κερδίσει το παιχνίδι». Η Κύπρος έχει ισχυρά όπλα, που η ευθυνόφοβη, τρεμαλέα και ανεπαρκής πολιτική ηγεσία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει κατά της Τουρκίας.

Η επιμονή της για το δήθεν κλειδί της λύσης που, τάχα, βρίσκεται στην Τουρκία είναι η πιο ανεύθυνη και ολέθρια θέση μιας χώρας, που δεν τολμά να πει στον κατακτητή της ότι δεν πρόκειται να εξαρτά τη λύση του προβλήματός της από την ανύπαρκτη «καλή θέλησή» του. Η Κύπρος μπορεί σήμερα να παίξει παιγνίδι. Ποιος θα το παίξει;


Top