Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Γιατί πρέπει να συσταθεί Συμβ. Εθνικής Ασφαλείας

Γιατί πρέπει να συσταθεί Συμβ. Εθνικής Ασφαλείας

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΑσχολείται ενδελεχώς με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων

Είναι τραγικό και αυτόχρημα καταστροφικό: Σε αυτό τον τόπο τίποτε πια δεν μπορεί να γίνει σωστά; Οι πολίτες έχουν απελπιστεί άχρι θανάτου με την εγκληματική αχαμπαροσύνη, την ολέθρια ανευθυνότητα και την βροντώδη επιπολαιότητα, με τις οποίες εκείνοι που ηγούνται θεσμών και κρατικών δομών ενεργούν ή απλώς… παίζουν! Να μιλήσουμε για το Κυπριακό; Να αναφερθούμε στην οικονομία; Προσέξτε τι πάει να γίνει τώρα με μιαν ορθή, κατά τα άλλα, προεκλογική δέσμευση Αναστασιάδη, για τη δημιουργία ενός επιβαλλόμενου και υπό τις σημερινές περιστάσεις Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πρώτος εισηγήθηκε τη σύσταση ΣΕΑ, από τον Οκτώβρη του 1987, ο Σταύρος Σταύρου-Σύρος, με άρθρο του στον ημερήσιο Τύπο. Στις 22/10/1987, ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, σε ομιλία του στο Μιτσερό, υποστήριξε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. «Η άμυνα του τόπου μας επί διακυβέρνησης Κυπριανού έγινε, με τον διορισμό κομματικού υπουργού, κομματική υπόθεση ενώ θα έπρεπε να ήταν υπόθεση διακομματική».

Επί προεδρίας Μακαρίου λειτουργούσε (1964-1967) Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας. Τα τελευταία χρόνια, ο αντιστράτηγος ε.α. και πρώην υπουργός Άμυνας, Φ. Κλόκκαρης, με πυκνή αρθρογραφία στον Τύπο όπως και με το βραβευθέν βιβλίο του: «Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου», κατέγραψε και ανέλυσε την στρατηγική που το κυπριακό κράτος οφείλει να χαράξει, μέσω ενός ΣΕΑ, για να αντιμετωπίζει κρίσεις, ασύμμετρες απειλές και, κυρίως την τουρκική επιθετικότητα. Αντί, λοιπόν, ένα τέτοιο Σώμα να αντιμετωπιστεί με την ύψιστη σοβαρότητα, ο Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί να το εξευτελίσει και να το γελοιοποιήσει διά του ρουσφετολογικού και ευνοιοκρατικού βολέματος ενός αποστάτη του ΔΗΚΟ. Ας εξηγήσει ο Πρόεδρος τι γυρεύει ο Φ. Φωτίου, ο πρώην υπασπιστής του και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς στο Συνεδριακό; Η λειτουργία του ΣΕΑ είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και απόδειξη τούτου είναι η ύπαρξή του σε σοβαρά κράτη, όχι σε μπανανίες. Έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη που τρεις λαμπροί νέοι συνέγραψαν πριν από δύο χρόνια.

Πρόκειται για τους Νικόλα Στυλιανού, ειδικό σε θέματα στρατηγικής, Νικόλα Α. Ιωαννίδη, υποψήφιο διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου και Λάμπρο Γ. Καούλλα, υποψήφιο διδάκτορα Εγκληματολογίας. Στη μελέτη τους υπογραμμίζουν πως «κάθε κυρίαρχο κράτος που επιθυμεί να στέκεται με αξιοπρέπεια στη σκακιέρα των διεθνών εξελίξεων, οφείλει να διατηρεί ένα όργανο που να ασχολείται ενδελεχώς με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων. Ένα τέτοιο σώμα θα είναι εντεταλμένο να συλλέγει, να αξιολογεί και να ερμηνεύει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του κράτους. Χρειάζεται ένα ενισχυμένο όργανο που να συντονίζει τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Αεροπορία, Ναυτικό) με τις υπηρεσίες πληροφοριών και την πολιτική ηγεσία. Επίσης, αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο των επικεφαλής των κρατών σχετικά με τα ανωτέρω ζητήματα. Με αυτά τα καθήκοντα εντέλλεται να ασχοληθεί ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ)».

Αφού αναφέρονται στο ΣΕΑ των ΗΠΑ, καταγράφουν ποιες άλλες χώρες λειτουργούν ΣΕΑ και επιμένουν ιδιαίτερα στα ΣΕΑ Τουρκίας και Ισραήλ. Στο ΣΕΑ του Ισραήλ «επικεφαλής είναι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας. Σε αυτό, βαρύνοντα λόγο έχουν οι στρατιωτικοί και οι ακαδημαϊκοί. Αυτό καταδεικνύεται από το ότι ο συντονιστής του Συμβουλίου προέρχεται πάντοτε από τις δύο τελευταίες κατηγορίες. Το ΣΕΑ του Ισραήλ είναι χωρισμένο σε τομείς (εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, στρατηγικών θεμάτων, αντιτρομοκρατίας) και διαθέτει οικονομικό και νομικό σύμβουλο. Σκοπός του είναι να αξιοποιεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας, τα οποία θα παρέχουν με επαγγελματισμό όσο το δυνατόν καλύτερες συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

Οι τρεις επιστήμονες προτείνουν την εξής σύνθεση του κυπριακού ΣΕΑ: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ως επικεφαλής). Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης-Δημοσίας Τάξεως. Αρχηγός ΓΕΕΦ. Διοικητές Ναυτικού, Αεροπορίας (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Διοικητής ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης). Διοικητής ΚΥΠ. Διοικητής Πολιτικής Άμυνας. Διευθυντής ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου). Καθηγητές Διεθνών Σχέσεων, Γεωπολιτικής, Διεθνούς Δικαίου και άλλων συναφών κλάδων (κατόπιν πρόσκλησης ή με διορισμό για ορισμένο χρονικό διάστημα) με σκοπούς: Εκπαίδευση/ενημέρωση ανώτατων κρατικών αξιωματούχων στο θεωρητικό υπόβαθρο της ασφάλειας, επεξεργασία σεναρίων με απώτερο σκοπό τη διευρυμένη βάση δεδομένων με εναλλασόμενα σενάρια». Επιτέλους, ας γίνει κάτι σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο πέραν και μακριά από τα σαγόνια της αδίστακτης κομματοκρατίας και της αφόρητης πια ρουσφετοκρατίας. Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας του κράτους.


Top