Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Οι Τ/κύπριοι έχουν τρίπορτα δικαιώματα. Υποχρεώσεις;

Οι Τ/κύπριοι έχουν τρίπορτα δικαιώματα. Υποχρεώσεις;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΘα συμφωνήσουμε με τον αρχηγό του τ/κ κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», Ιζέτ Ιζτζάν, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Αλλά πού; Σε ένα νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Με αφορμή τις Ευρωεκλογές, πρώτα ο δημοσιογράφος και υποψήφιος, Σενέρ Λεβέντ, και αργότερα ο Ιζτζάν και οι Τ/κ δάσκαλοι διαμαρτύρονται και ισχυρίζονται πως δήθεν 30.000 Τ/κ δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Μάλιστα, ο Ιζτζάν κάλεσε την Ε.Ε. να ακυρώσει τις εκλογές.

Διαβεβαιώνει, παράλληλα, πως το κόμμα του «θα συνεχίσει τον αγώνα για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τ/κ». Και πότε; Όταν όλα τα τ/κ κόμματα κάλεσαν τους Τ/κ να μην προσέλθουν στις κάλπες, στις ελεύθερες περιοχές. Θα ρωτήσουμε τον Τ/κ πολιτικό: Οι Τ/κ έχουν μόνο δικαιώματα; Δεν έχουν υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αστήρικτα κατηγορούν ότι, τάχα, δεν τους επέτρεψε να ψηφίσουν; Με βάση επίσημα στοιχεία, από τους 58.637 εγγεγραμμένους Τ/κ, ψήφισαν μόνο 1869.

Η αποχή και η αδιαφορία στους Τ/κ ήταν πιο εντυπωσιακή από εκείνη των Ελλήνων. Ναι, λένε, αλλά δεν επιτράπηκε σε Τ/κ να ψηφίσουν επειδή δεν είχαν καταχωρίσει τη διεύθυνση της κατοικίας τους, όπως προβλέπει ο Νόμος. Γιατί δεν το έπραξαν; Ένα απλό παράδειγμα: Η κόρη του διαμαρτυρόμενου Σενέρ Λεβέντ είχε καταχωρίσει σωστά τη διεύθυνση διαμονής της. Ψήφισε. Ο γιος του, που σπουδάζει στο Λονδίνο, δεν καταχώρισε τη διεύθυνσή του, άρα, αν ερχόταν στην Κύπρο, δεν θα ψήφιζε.

Ο Ιζτζάν, που καταχώρισε τη διεύθυνση διαμονής του, ψήφισε. Γιατί έπρεπε να ψηφίσουν και όσοι για δικούς τους λόγους δεν την κατέγραψαν; Μήπως έπρεπε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης; Η Υπηρεσία Εκλογών, απαντώντας στις αιτιάσεις των Τ/κ, επισημαίνει πως έπραξε παν το δυνατόν για να διευκολυνθούν. Όπως ο Γενικός Έφορος Εκλογής, Κ. Νικολαΐδης, δήλωσε:

«Λειτούργησαν 50 ειδικά εκλογικά κέντρα για Τουρκοκυπρίους, ενοικιάστηκαν λεωφορεία από το Υπουργείο Εσωτερικών για μεταφορά Τουρκοκυπρίων από τα σημεία διέλευσης στα εκλογικά τους κέντρα, το ψηφοδέλτιο ήταν δίγλωσσο ελληνικά-τουρκικά και σε κάθε ειδικό εκλογικό κέντρο για Τ/κ υπήρχε τουρκολόγος - μεταφραστής, όπως και κατά τη διάρκεια υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά η ιστοσελίδα των Ευρωεκλογών ήταν τρίγλωσση (Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά), οι γνωστοποιήσεις για την υποβολή υποψηφιοτήτων και το μέρος της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα των Τουρκοκυπρίων είχαν μεταφραστεί στην τουρκική γλώσσα και είχαν καταχωρισθεί ως πληρωμένες διαφημίσεις σε τ/κ εφημερίδες. Επίσης, σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο στην Τουρκική διανεμόταν στα σημεία διέλευσης». Ο Κ. Νικολαΐδης έλαβε μέρος σε δύο ενημερωτικές εκπομπές στο δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ «Biz Εμείς».

Θεωρούμε την αντίδραση Τ/κ ως αχρείαστη, προκλητική αλλά και ενδεικτική προθέσεών τους. Αν για τις Ευρωεκλογές, στις οποίες ενσυνείδητα και συντριπτικά απέσχον, προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα εκ του μη όντος, δικαιούμαστε να διερωτηθούμε τι θα κάνουν όταν και εφόσον λύσουμε το Κυπριακό; Οι Τ/κ να καταλάβουν, επιτέλους: Δεν έχουν μόνο δικαιώματα. Δεν είναι α’ κατηγορίας πολίτες και οι Έλληνες β’ κατηγορίας. Έχουν και πολλές υποχρεώσεις.

Μέχρι σήμερα επιτήδεια το παίζουν επωφελώς τρίπορτο: Κατοχική Τουρκία, ψευδοκράτος και Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν ταυτότητες και διαβατήρια της Κ. Δημοκρατίας. Επωφελούνται πολλών ωφελημάτων αλλά την κατηγορούν και δεν την αναγνωρίζουν. Αν θέλουν πραγματικά να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πορεία της, να αποκηρύξουν το ψευδοκράτος, να αποστασιοποιηθούν από την Τουρκία και να δηλώσουν υπήκοοι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί δεν το κάνουν;


Top