Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ποιος πρότεινε τη συνάντηση Μπάιντεν-κατοχικού Έρογλου;

Ποιος πρότεινε τη συνάντηση Μπάιντεν-κατοχικού Έρογλου;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ υποκρισία και ο λαϊκισμός είναι σύμφυτα στην πολιτική ζωή του τόπου. Με αφορμή τη σημαντική επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην Κύπρο, πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες για τη συνάντησή του με τον κατοχικό Έρογλου. Ακόμα και η προεδρία, με προχθεσινή ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως «έχουμε τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι, προς αποφυγήν της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς».

Και προσθέτει: «Η συνάντηση του Αντιπροέδρου κ. Biden με τον κ. Έρογλου εντάσσεται στον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ερωτά αν η μετάβαση Μπάιντεν και η συνάντησή του με τον κατοχικό Έρογλου γίνεται με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Ο ΓΓ των Οικολόγων επισημαίνει πως η εικόνα της συνάντησης του Μπάιντεν με τον υποτελή ηγέτη θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα αν οι Τούρκοι επιδοθούν ή όχι σε συμβολισμούς. Οι αντιδράσεις και η έκφραση ανησυχιών είναι μεν θεμιτές και αναμενόμενες, αλλά… Να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και πρώτα οι πολιτικοί μας. Προκαλούμε και ζητούμε εύτολμη απάντηση:

Ποιοι πρώτοι αναβάθμισαν εδώ και χρόνια το κατοχικό ψευδοκράτος; Οι ηγέτες του τόπου και στη συνέχεια, καθημερινά, πολίτες, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες, που το αιμοδοτούν οικονομικά. Όταν ο Ντενκτάς, στις 23 Απριλίου 2003, για να αποσυμφορήσει την πίεση που ασκείτο πάνω του με διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, άνοιξε το πρώτο κατοχικό οδόφραγμα, στο Λήδρα Πάλας, τι παρατηρήθηκε;

Χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι συνωθούντο μπροστά στους εκπροσώπους της τουρκικής κατοχής και του ψευδοκράτους και ικέτευαν, εξευτελιζόμενοι, να τους επιτρέψουν να περάσουν στα κατεχόμενα. Κατανοούμε τον πόθο των προσφύγων να ξαναδούν τους τόπους που γεννήθηκαν αλλά… Στην κατεχόμενη πατρίδα τους, να επιδεικνύουν στον Τούρκο εισβολέα και στους υποτελείς του διαβατήριο και ταυτότητα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ξεκάθαρα: Όσοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, πολιτικοί ή πολίτες και επιδεικνύουν επίσημα έγγραφα της Κ. Δημοκρατίας σε παράνομες αρχές, έμμεσα τις αναγνωρίζουν. Να θυμίσουμε δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς: «Όσα περισσότερα οδοφράγματα ανοίγουν τόσο περισσότερο εδραιώνεται η ΤΔΒΚ». Γιατί; Διότι οι Τούρκοι έχουν ήδη τρία συστατικά κράτους: Κατέχουν έδαφος, έχουν πληθυσμό και λειτουργούν διοίκηση. Απομένει το τέταρτο, η αναγνώριση.

Αυτή προωθείται εμμέσως διά της Κοινής Δήλωσης της 11/2/2014 και της μετάβασης Μπάιντεν στα κατεχόμενα. Διερωτώμεθα: Ο καλός φίλος της Κύπρου, Μπάιντεν, γιατί δεν συναντήθηκε στην Ουκρανία με τους φιλορώσους, που ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της Κριμαίας; Διότι οι ΗΠΑ θεωρούν παράνομο το σχετικό δημοψήφισμα και δεν αναγνωρίζουν αποσχιστικές ενέργειες. Εύλογη απορία: Ο Μπάιντεν, πολιτικός με ευδιάκριτες προεδρικές φιλοδοξίες και διασυνδέσεις με το ελληνικό και εβραϊκό λόμπι, ήθελε να συναντηθεί με τον Έρογλου στα κατεχόμενα; Πιστεύουμε πως όχι.

Εκτός και αν ήταν απαίτηση των Τούρκων και οι ΗΠΑ συναίνεσαν με την ανοχή της Λευκωσίας. Ή να εννοήσουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Τ/κ ηγέτη για να κρατήσει… ισορροπίες; Δηλαδή η επίσκεψη Μπάιντεν ενδέχεται σήμερα να τιναχτεί στον αέρα από ανεπίτρεπτη ενέργεια ενός πρέσβη; Αν είναι ορθή η εκτίμηση, τότε γεννάται πελώριο ζήτημα για τον Αμερικανό πρέσβη.


Top