Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ποιο είναι το ξεκάθαρο όραμα για τον σχεδιασμό του νέου κυπριακού σχολείου για τον 21ον αιώνα;

Ποιο είναι το ξεκάθαρο όραμα για τον σχεδιασμό του νέου κυπριακού σχολείου για τον 21ον αιώνα;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή


Πρόκληση προς τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Παιδείας, εκπαιδευτικούς και γονείς: Ποιο είναι το όραμα και η φιλοσοφία σας για το σχολείο του 21ου αιώνα, που η κοινωνία θέλει και απαιτεί; Ξέρετε; Αν δεν ξέρετε, αρχίστε… χτες, να μελετάτε, να σκέφτεστε, να συμβουλεύεστε ειδικούς, για να σχεδιάσετε το σχολείο του 21ου αιώνα. Και να το υλοποιήσετε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα! Όχι να το θυσιάσετε στην κομματική αθλιότητα, στην ευνοιοκρατική μετριότητα και στην αναξιοκρατική ποταπότητα 
 
 
Είμαι εξοργισμένος. Είμαι θυμωμένος. Είμαι απίστευτα απελπισμένος. Αυτός ο τόπος διαλύεται και καταστρέφεται από πείσματα, εγωισμούς, προσωπικές ατζέντες. Κυρίως εξοντώνεται από την ανευθυνότητα, την κομματοκρατία, την ανικανοκρατία. Το σπουδαιότερο και πιο θλιβερό: Ο τόπος καθηλώνεται στην υπανάπτυξη και στη μιζέρια από την έλλειψη οράματος και σοβαρού, μελετημένου σχεδιασμού για το μέλλον. Ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρουν οι εκατέρωθεν βολές, επικρίσεις, επιθέσεις και απεργίες για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη κρίση στην Παιδεία. Για έναν από τους πολλούς λόγους: Αυτοί οι οποίοι σήμερα κοκορεύονται σε όποιον αδαή θέλει να τους πιστέψει ότι νοιάζονται για το δημόσιο σχολείο, ευθύνονται τα μέγιστα για την κατάρρευσή του και το χαμηλό του επίπεδο. 
 
Κοντά σε αυτούς, εγκληματικές και ανεξιλέωτες ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, από την εποχή του Μακαρίου μέχρι σήμερα. Και, φυσικά, ασήκωτες ευθύνες φέρουν και τα κόμματα. Όλοι αυτοί οι γελοίοι, οι οποίοι ολοφύρονται δήθεν για το δημόσιο σχολείο, πρώτον, αυτοί το έθαψαν με τις αποφάσεις και πολιτικές τους. Δεύτερον, όλοι αυτοί αποτελούν τον καρκίνο της δημόσιας Παιδείας. Άρα, δεν δικαιούνται και δεν νομιμοποιούνται να έχουν άποψη. Είναι οι εγκληματικοί ολετήρες και καταστροφείς της δημόσιας Παιδείας. Προκαλούμε: Ας μας πουν, Κυβέρνηση και κόμματα: Ποιο είναι το ξεκάθαρο όραμά τους για το σχολείο του 21ου αιώνα; Δεν έχουν ιδέα! Διότι ποτέ δεν σκέφτηκαν, δεν μελέτησαν, δεν σχεδίασαν, δεν ρώτησαν, γιατί η δύστηνη Κύπρος οφείλει να αποκτήσει σχολείο, το οποίο να λειτουργεί με προδιαγραφές του 21ου αιώνα και όχι των αρχών του 20ού αιώνα.
 
Ευτυχώς, όμως, έχουμε γνωστούς ακαδημαϊκούς που σκέφτονται και προτείνουν λύσεις. Ο ένας είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χριστοφίδης. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις όποιες πολιτικές θέσεις του. Όμως, στα θέματα της παιδείας απέδειξε ότι σκέφτεται με όρους του 21ου αιώνα. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (20/1/2015) εξέθετε τους έντονους προβληματισμούς του για το επίπεδο του δημόσιου σχολείου και εισηγήθηκε 12 μέτρα, μεταξύ αυτών και τα ακόλουθα:
 
«1) Άμεση κατάργηση όλων των καταλόγων διοριστέων και δημιουργία νέου συστήματος πρόσληψης βάσει αξιόπιστων εξετάσεων. 2) Επιστροφή στο σύστημα: πρακτικό, κλασικό και οικονομικό. 3) Επέκταση της σχολικής περιόδου κατά 15 μέρες. 4) Επιστροφή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σχολικών μονάδων. 5) Αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών. 6) Εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με καθαρά αξιοκρατικά και όχι ηλικιακά κριτήρια.
7) Εισαγωγή αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης των σχολικών μονάδων, αξιοκρατικής επιλογής των διευθυντών, μετρήσιμων κριτηρίων επίδοσης των σχολικών μονάδων, και κινήτρων στους διευθυντές για την υλοποίηση των στόχων που θέτει το Υπουργείο Παιδείας. 8) Εργαστηριακή και κτηριακή αναβάθμιση των σχολείων μας. 9) Υποχρεωτική συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών για να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σημερινές ανάγκες».
 
Εξάλλου, ο Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management και κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» (9.9.2018), επιμένει και αυτός στην αναγκαιότητα δημιουργίας σχολείου του 21ου αιώνα. Επισημαίνει τη «θεσμική αρτηριοσκλήρωση», από την οποία υποφέρει ο τόπος, και η οποία «προάγει την αναξιοκρατία, ανέχεται τη διαφθορά, και ταλανίζεται από την κομματοκρατία». Και καταγγέλλει: «Σήμερα, τα ικανά παιδιά δεν θα μείνουν στην Κύπρο, οι καλοί φοιτητές μας δεν θα θελήσουν να μείνουν σε έναν τόπο», στον οποίο «έχουμε διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες, που οι καλοί θέλουν να φύγουν. Το brain drain μάς στερεί από πολύτιμο ανθρώπινο ταλέντο, το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί στη χώρα, ώστε να ζούμε με καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, σε μια ακμάζουσα διανοητικά και καλλιτεχνικά κοινωνία».
 
Ο καθηγητής Χαρ. Τσούκας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και στον Υπουργό Παιδείας, διερωτάται σωστά: «Το δύσκολο είναι να έχεις φιλοσοφία και όραμα για την εκπαίδευση. Ξέρεις πού θέλεις να πας τα πράγματα εκπαιδευτικά; Για ένα ρηξικέλευθο εκπαιδευτικό όραμα, ναι, να διακινδυνεύσεις τη σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα των εκπαιδευτικών συντεχνιών. Αλλά αυτό το όραμα δεν μας το εξήγησε ποτέ, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά, ο κ. Αναστασιάδης, ούτε κανένας άλλος υποψήφιος το έκανε». 
 
Ευθεία και δημόσια πρόκληση προς τον Πρόεδρο, Υπουργό Παιδείας, εκπαιδευτικούς και γονείς: Ποιο είναι το όραμα και η φιλοσοφία σας για το σχολείο του 21ου αιώνα που η κοινωνία θέλει και απαιτεί; Ξέρετε; Αν δεν ξέρετε, αρχίστε… χτες, να μελετάτε, να σκέφτεστε, να συμβουλεύεστε ειδικούς, δικούς μας και ξένους, για να σχεδιάσετε το σχολείο του 21ου αιώνα. Και να το υλοποιήσετε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα! Όχι να το θυσιάσετε στην κομματική αθλιότητα, στην ευνοιοκρατική μετριότητα και στην αναξιοκρατική ποταπότητα.
 

Top