Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Κυπριακή κοινωνία της κατινιάς, της ξιπασιάς, της εγωπάθειας και της φαρισαϊκής ευαισθησίας

Κυπριακή κοινωνία της κατινιάς, της ξιπασιάς, της εγωπάθειας και της φαρισαϊκής ευαισθησίας

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤι είδους κοινωνία είμαστε, τελικά; Κανιβάλων; Κατίνων; Σουσούδων; Αρνούμαστε να επανεφεύρουμε και να εγκολπωθούμε ξανά πανίσχυρες, ακατάλυτες ελληνικές λέξεις όπως η αξιοπρέπεια, ο αλληλοσεβασμός, η αγάπη, η ανοχή, η ευπρέπεια, η συγγνώμη, η ευθύνη, ο αγώνας, η ελευθερία, η αντίσταση, η σοβαρότητα, το όραμα, ο σχεδιασμός, το μέλλον… Όντως, είναι πάρα πολύ μακρύς ο δρόμος των Κυπρίων προς την αυτογνωσία και τον πολιτισμό   

Ο πολιτισμός είναι πρώτα δρόμος. Με όσα απίστευτα βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες ως κοινωνία, είναι εμφανές ότι οι Κύπριοι έχουν πάρα πολύ μακρύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να θεωρούνται πολιτισμένοι. Ποιος είναι και θεωρείται πολιτισμένος; Εκείνος ο οποίος, πέραν της ακαδημαϊκής ή άλλης πραγματικής και όχι εικονικής μόρφωσης, έχει κατανικήσει τον εαυτό του και: Νοιάζεται πρώτα και πάνω απ' όλα για την πατρίδα του. Αγωνίζεται για το ευρύτερο συμφέρον και τα δικαιώματά της. Υπερασπίζεται την ελευθερία και την ακεραιότητά της. Ενδιαφέρεται γνήσια και ειλικρινά για τον συνάνθρωπό του. Τείνει ανιδιοτελή χείρα βοηθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Συμμετέχει ενεργά και διεκδικητικά στα κοινά επειδή πιστεύει ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη συμβάλλουν στην πρόοδο όλων. Αναγνωρίζει τις αδυναμίες του και αποδέχεται με αξιοπρέπεια ότι κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι, αξιότεροι και ικανότεροι σε γνώσεις, δεξιότητες και επιδόσεις.

Ένας πολιτισμένος πολίτης θεραπεύει τις Τέχνες, τα Γράμματα, τις Επιστήμες. Καλλιεργεί και δεν ξεχνά τις ρίζες του. Σέβεται τους ήρωές του και τιμά την ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό του. Έχει όραμα πρώτα την προκοπή του τόπου του και όχι του άθλιου κόμματος. Ενεργεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, εργατικότητα, συνέπεια και σεβασμό προς τους άλλους. Βδελύσσεται το ρουσφέτι, απορρίπτει την αναξιότητα, εξοβελίζει την κομματοκρατία και οργίζεται για την ανευθυνότητα. Αποστρέφεται το βόλεμα άχρηστων και επικρίνει την ανεπάρκεια κυβερνώντων και νομοθετούντων. Σέβεται τους νόμους και το κράτος αλλά δεν ανέχεται παραβίαση και προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών του. Ένας πολιτισμένος πολίτης είναι εκείνος που καθημερινά βελτιώνεται, μορφώνεται, εξελίσσεται, προοδεύει πέραν και πάνω από μικρότητες, μιζέριες, κακότητες και μικροπρέπειες που μαστιγώνουν την αξιοπρέπειά του.

Πείτε μου, σας παρακαλώ, στα πιο πάνω πού κολλά ο σημερινός Έλληνας Κύπριος; Τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες μιας αξιοθρήνητης μαζικής εκδήλωσης κοινωνικού κανιβαλισμού, χαμερπούς κατινίστικου κουτσομπολιού και μιας χυδαίας συμπεριφοράς πολιτών και ταγών, αποδεικτικά μιας ανεκδιήγητης νοοτροπίας ανθρωποφαγίας, η οποία είναι ένα συνονθύλευμα κατινιάς, αχρείου σουσουδισμού, φαρισαϊσμού, υποκρισίας και προκλητικής εγωπάθειας. Ο θάνατος συνανθρώπων μας τροφοδότησε το αδηφάγο τέρας σιχαμερού κουτσομπολιού, πρωτοφανών διαδόσεων και ισχυρισμών, γελοίων κομματικών αντιπαραθέσεων και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων! Κοινωνία γυπών και ορνέων, έτοιμων να κατασπαράξουν υπολήψεις, να μαγαρίσουν μνήμες και να λασπώσουν εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν πια να τους φτύσουν κατάμουτρα.

Θυμηθείτε την Έλενα Φραντζή. Μέχρι και η Εκκλησία ενεπλάκη σε μια τραγική ιστορία -όπως  τόσες πολλές άλλες…- παιδιού, το οποίο έπρεπε να ήταν υπό την προσοχή και φροντίδα των Κοινωνικών  Υπηρεσιών. Αφού το αδίσταχτο τέρας της υποκρισίας και του κοινωνικού κανιβαλισμού οργίασε για μέρες, αναζήτησε νέα ευκαιρία εκτόνωσης. Θυμηθείτε τον διπλό φόνο και όσα απίστευτα, αχρεία και βρομερά διαδόθηκαν, γράφτηκαν ή αφέθηκαν να υπονοηθούν. Και αμέσως μετά είχαμε τον τραγικό θάνατο του 10χρονου μαθητή. Αίφνης, οι γνωστές γελοίες Ιερεμιάδες των κομμάτων, της Κυβέρνησης και των ΜΜΕ ανακάλυψαν ότι φταίει το σύστημα. Το Υπουργείο Υγείας κλοτσούσε την μπάλα των ευθυνών στους γιατρούς, εκείνοι στο υπουργείο με ευθείες βολές στο υπουργείο Παιδείας.

Το σύστημα, το οποίο εδώ και δεκαετίες συχνά σκοτώνει πολίτες και παιδιά μας, ποιος το δημιούργησε και ποιος το συντηρεί ανέπαφο, αλαζονικό και αήττητο; Όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα. Σε τελευταία ανάλυση, εσύ το στηρίζεις, εσύ το αιμοδοτείς, εσύ το ψηφίζεις, εσύ το ανέχεσαι, δήθεν ξαφνιασμένε, υποκριτή και φαρισαίε πολίτη. Εσύ ανέχεσαι και εσύ ψηφίζεις τόσους πολλούς άχρηστους, ανίκανους, ανάξιους, επικίνδυνους αλλά… διατεταγμένα κομματόσκυλα, τα οποία διορίζονται ευνοιοκρατικά ή επιβάλλονται ετσιθελικά από το κόμμα σου και την κυβέρνηση που εσύ υποστηρίζεις. Μετά τον θάνατο του 10χρονου μαθητή, θα ανέμενε κανείς ότι, τουλάχιστον, στην κηδεία του, θα παρευρισκόταν σύσσωμη η ηγεσία των γιατρών, όπως ορθά εισηγήθηκε ο φίλος γιατρός καρδιολόγος, Λάκης Αναστασιάδης. Για να ζητήσουν συγγνώμη και να δείξουν τη συμπαράσταση και συμπάθειά τους στους χαροκαμένους γονείς.

Αλλ’ όχι! Ως αδιάφοροι συνδικαλιστές κατήλθαν σε στάση εργασίας για να διεκδικήσουν αιτήματα! Δικαιολογημένα υπό άλλες περιστάσεις αλλά… πάνω από τον νιόσκαφτο τάφο του παιδιού; Τι είδους κοινωνία είμαστε, τελικά; Κανιβάλων; Κατίνων; Σουσούδων; Κάτι χειρότερο: Μια κοινωνία υποκριτών και φαρισαίων, οι οποίοι δεν τολμούμε να αναμέλψουμε ένα συλλογικό mea culpa για όσα πολλά αίσχιστα διαπράττουμε σε βάρος του τόπου, ημών των ιδίων και ειδικά στα παιδιά μας. Αρνούμαστε να επανεφεύρουμε και να εγκολπωθούμε ξανά πανίσχυρες, ακατάλυτες ελληνικές λέξεις όπως η αξιοπρέπεια, ο αλληλοσεβασμός, η αγάπη, η ανοχή, η ευπρέπεια, η συγγνώμη, η ευθύνη, ο αγώνας, η ελευθερία, η αντίσταση, η σοβαρότητα, η τιμιότητα, το όραμα, ο σχεδιασμός, το μέλλον… Όντως, είναι πάρα πολύ μακρύς ο δρόμος των Κυπρίων προς την αυτογνωσία και τον  πολιτισμό.  


Top