Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Οι προκλήσεις που ο νέος Πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει από αύριο

Οι προκλήσεις που ο νέος Πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει από αύριο

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή


Σαράντα τρία χρόνια καταστροφικών παραχωρήσεων και αδιέξοδων συνομιλιών δεν έπεισαν τους υποψηφίους ότι η Τουρκία απαιτεί έλεγχο και κατοχή της Κύπρου; Ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει πώς να την εμποδίσει στους ανόσιους και εφιαλτικούς για τον Ελληνισμό, στόχους της και να ανατείλει, επιτέλους, ελπίδα εθνικής επιβίωσής του;
 
Ο πρώην Πρόεδρος, Γ. Βασιλείου, ευαγγελιζόταν ότι ήθελε να μετατρέψει την Κύπρο σε Σιγκαπούρη της Μεσογείου. Απέτυχε! Ο μ. Κληρίδης και ο μ. Τάσσος όπως και ο Δ. Χριστόφιας ήθελαν και αυτοί να αναδείξουν την Κύπρο σε κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας, της υγείας, των χρηματοοικονομικών και της τεχνολογίας. Απέτυχαν και αυτοί, παρά τις στομφώδεις προθέσεις τους. Για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι η Σιγκαπούρη είχε τρεις φωτισμένους ηγέτες -έναν πολιτικό, έναν οικονομολόγο και έναν φιλόσοφο- οι οποίοι αποφάσισαν, το 1965, να κτίσουν  ένα πραγματικό κράτος, μακριά και πέραν του ρουσφετιού, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της κομματικής αλητείας και αβελτηρίας, με έναν γνώμονα: Την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των συμφερόντων του κράτους και των πολιτών. Κάτι παρόμοιο δεν υπήρξε ποτέ στην τάλαινα Κύπρο.
 
Οι τρεις σοφοί της Σιγκαπούρης επέμειναν στην εφαρμογή του Νόμου, όχι στην επέλαση της ανοχής, της ατιμωρησίας και της ανομίας. Σήμερα η Σιγκαπούρη είναι ένα από πρώτα, ραγδαιότατα αναπτυσσόμενα κράτη στον κόσμο, δείγμα και παράδειγμα προς μίμηση. Δεύτερον, όλοι οι Πρόεδροι, περιλαμβανομένου και του σημερινού, αποτυγχάνουν στην λειτουργία ενός σοβαρού κράτους διότι η σήψη, η διαφθορά, η υπονόμευση των θεσμών, η κομματοκρατία, η ανικανοκρατία, η ημετεροκρατία, η ανομία και η ασυδοσία ως αποτέλεσμα της ατιμωρησίας καταρρακώνουν κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και κρατικής κανονικότητας. 
 
Η αποχή στον πρώτο γύρο  της περ. Κυριακής -28,1% και σχεδόν 155.000 πολίτες- είναι η ηχηρότερη και πιο θλιβερή απάντηση σε όλους αυτούς τους λαοπλάνους πολιτικάντηδες, οι οποίοι ολοφύρονται μεν για τη σωτηρία, δήθεν, της πατρίδας, αλλά την ίδια στιγμή και οι δύο -Αναστασιάδης και Μαλάς- προαναγγέλλουν την επικείμενη τουρκοποίησή της, διά της ταυτόσημης πολιτικής τους! Και οι δύο επείγονται να επαναλάβουν τις συνομιλίες «από εκεί που σταμάτησαν» στο Crans-Montana και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Απλώς διαφέρουν στον  τρόπο διαχείρισης της υποταγής στον Τούρκο. Το αντίπαλο στρατόπεδο, υπό τον Ν. Παπαδόπουλο, απέτυχε παταγωδώς πρώτον, να συσπειρωθεί και, δεύτερον, να αντιπαραταχθεί νικηφόρα προς τον Ν. Αναστασιάδη. 
 
Η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των πέντε διεκδικητών των προεδρικών εκλογών ήταν μια συνοικιακή κωμωδία. Η δεύτερη τηλεμαχία, τάχα γαλλικού τύπου (!), ανέδειξε το κατάντημα του δικομματικού παλαιοκομματισμού, ο οποίος μέσα σε παλαιούς ασκούς επιχείρησε να παρουσιάσει νέον οίνον. Σήμερα λειτουργεί ξανά και ασύδοτα ο άθλιος κομματικός «πατριωτισμός», δεξιόθεν και αριστερόθεν. Μας εξαναγκάζουν να επιστρέψουμε στο… 2013! Αλλ’ η ουσία της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης -του παλιού με το παλιό!- δεν είναι αν θα επανεκλεγεί ο Ν. Αναστασιάδης ή αν θα εκλεγεί ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, Μαλάς.
 
Η ουσία και η εντεύθεν τραγωδία του κυπριακού Ελληνισμού έγκειται στα κρίσιμα προβλήματα, τα οποία από αύριο πρωί θα απαιτούν κατεπείγουσες λύσεις. Πρώτα απ’ όλα το Κυπριακό. Όποιος και να εκλεγεί, θα συνεχίσει την ολέθρια πορεία προς την τουρκοποίηση της Κύπρου και την ισλαμοποίηση των Ελλήνων. Μπορεί ο Ν. Αναστασιάδης να διαβεβαιώνει ότι «τίποτε δεν συμφωνείται αν όλα δεν συμφωνηθούν», αλλ’ ήδη οι Τούρκοι έχουν ενθυλακώσει όλες τις παραχωρήσεις τις οποίες έκανε ο προκάτοχός του, Δ. Χριστόφιας, και ο ίδιος. 
 
Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαροι: Απαιτούν λύση στη βάση των κατοχικών πραγματικοτήτων. Ο Ν. Αναστασιάδης πώς θα ανακόψει, έμπρακτα και αποφασιστικά, την τουρκική προέλαση και αρπακτικότητα, αφού αποδέχτηκε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά από πιθανή λύση, παραμονή ΟΛΩΝ των εποίκων, ένα νέο σχέδιο εγγυήσεων, τ/κ βέτο σε όλα, πενταμερή, κ.λπ.; Και όλα αυτά στο πλαίσιο της τουρκοφρενούς διζωνικής, η οποία αφεύκτως οδηγεί στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Ήδη βρισκόμαστε στο παρά ένα… 
 
Πέραν του Κυπριακού, ο νέος Πρόεδρος καλείται να μελετά στενά τις δραματικά εναλλασσόμενες εξελίξεις στην περιοχή μας, τη ριζοσπαστικοποίηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και, προπάντων, την αδίστακτα αναθεωρητική και επεκτατική Τουρκία του σουλτάνου, που μας επηρεάζουν αμεσότατα. Απορεί κάθε νοήμων πολίτης: Με αυτόν τον απρόβλεπτο και εισβολέα Ερντογάν, ο νέος Πρόεδρος πιστεύει αφελέστατα ότι θα προέλθει σε βιώσιμη και ευρωπαϊκά λειτουργική λύση στο Κυπριακό; Επίσης καλείται να αποπυροδοτήσει και τις πολλές ωρολογιακές βόμβες στην οικονομία, στην υγεία και στην κοινωνία και να κτίσει ένα «κανονικό κράτος». 
 
Η διζωνική τερατουργία είναι πυρηνική βόμβα, η οποία θα ανατινάξει, θα εκθεμελιώσει και θα εξαερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα οδηγήσει στον εθνικό και βιολογικό αφανισμό τον κυπριακό Ελληνισμό. Σαράντα τρία χρόνια καταστροφικών παραχωρήσεων και αδιέξοδων συνομιλιών δεν έπεισαν τους υποψηφίους ότι η Τουρκία απαιτεί έλεγχο και κατοχή της Κύπρου; Ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει πώς να την εμποδίσει στους ανόσιους και εφιαλτικούς, για τον Ελληνισμό, στόχους της και να ανατείλει, επιτέλους, ελπίδα εθνικής επιβίωσης του;
 

Top