Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Διαφάνεια, επιτέλους, στα κόμματα! Και εύτολμα mea culpa!

Διαφάνεια, επιτέλους, στα κόμματα! Και εύτολμα mea culpa!

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΌλα τα κόμματα καλούνται να αντιληφθούν, επιτέλους, έστω και τώρα, ότι σε αυτόν τον τόπο δεν κατοικούν πρόβατα που βελάζουν στον κάθε κομματικό μαγκουροφόρο και κλακαδόρο βοσκό. Γιατί οι πολίτες αποστρέφονται την πολιτική και χλευάζουν τους πολιτικούς; Γιατί τους απαξιώνουν; Ας μη νομίσει κανένα κόμμα ότι έχουν τους πολίτες… μαντρισμένους. Από την άλλη, καλούνται και προκαλούνται σε ένα κεφαλαιώδους σημασία ζήτημα των τελευταίων μηνών: Να εμπεδώσουν διαφάνεια στα οικονομικά τους.

Η υπόθεση FOCUS, στην οποία εμπλέκονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, είναι ενδεικτική του φαρισαϊσμού, της υποκρισίας, της γελοιότητας και των ψευδών, με τα οποία επιχειρούν να ταΐσουν πρώτα τα δυστυχή μέλη τους και τον λαό. Τις προάλλες, με φανφάρες και έπαρση, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε συνεργασία του με την πλατφόρμα ομάδας πολιτών, «Διαφάνεια τώρα!». Υποσχέθηκε ότι στο εξής θα εφαρμόζει τις υποδείξεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης για διαφάνεια στη χρηματοδότησή του.

Απορούμε: Ο αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λ. Χριστοφόρου, δεν άκουσε τι είπε ο Πρόεδρος και το κόμμα του; Χθες, με ανακοίνωσή της, η πλατφόρμα «Διαφάνεια τώρα!», τον καταγγέλλει ως ψεύτη, διότι ισχυρίστηκε ότι στη ιστοσελίδα του ΔΗΣΥ είναι αναρτημένες οι οικονομικές καταστάσεις του κόμματος, αλλά… Δεν ανευρίσκονται! Με αφορμή αυτό το γεγονός, η «Διαφάνεια τώρα!» αποσύρεται ως παρατηρητής στον ΔΗΣΥ και με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Μας προκαλεί έκπληξη η επανάληψη του ανυπόστατου ισχυρισμού για το θέμα της FOCUS, ότι έγινε έμβασμα 50.000 ευρώ από εφοπλιστές του εξωτερικού σε λογαριασμό του ΔΗΣΥ πριν από τις εκλογές του 2008 για κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων ψηφοφόρων για τις εκλογές. Η χρήση του ποσού είναι αδιάφορη. Η πράξη της αποδοχής τεράστιων ποσών από επιχειρηματίες χωρίς στοιχεία έχει σημασία, η οποία είναι κατακριτέα. Επειδή, δυστυχώς, η συνεχής επανάληψη ενός ψεύδους στο τέλος γίνεται εύπεπτο ως να είναι η αλήθεια, ζητάμε τα πιο κάτω:

»1.- Ποια είναι τα στοιχεία των δωρητών των υπολοίπων €450.000, αφού τα αποκαλυφθέντα στοιχεία μιλούν για δωρεά €500.000 στον ΔΗΣΥ από την εταιρεία FOCUS; Και όταν και αυτά αποκαλυφθούν, ακόμη και να επιστραφεί το ποσό, τελειώνει το θέμα εκεί; Για μας, όχι.

Παράλληλα, για σκοπούς διαφάνειας, ποια είναι τα υπόλοιπα ποσά που έλαβε το συγκεκριμένο κόμμα αλλά και κάθε άλλο κόμμα και από ποιους τα τελευταία χρόνια; Καλούμε, λοιπόν, όλα ανεξαιρέτως τα κυπριακά κόμματα και τους υποψήφιους των εκλογών, από το 2008 και μετά, όπως καταθέσουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ όλα τα ποσά εισφορών και εξόδων μέχρι σήμερα. 2.- Αν είναι, όντως, η FOCUS, ο δωρητής, πώς είναι δυνατόν το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Κύπρου, αλλά και το ΑΚΕΛ, να δέχονται να λάβουν τέτοια ποσά χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχονται; Αν ήρθε η ώρα της αλήθειας, δεν θα ήταν προτιμότερο το mea culpa;».

Χθες, η ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο της διαφάνειας και λογοδοσίας, ανακοίνωσε την κατάσταση οικονομικών λογαριασμών της από το 2007 μέχρι και πέρσι. Τι παρατηρείται, όμως; Το κόμμα αυτό δημοσιοποιεί μόνο την κρατική χορηγία καθώς και τα έξοδά του. Απορία: Κανείς, μα κανείς, ούτε τα μέλη του δεν εισέφεραν έστω και ένα ευρώ; Λοιπόν, καθαρές κουβέντες: Προκαλούνται όλα τα κόμματα, αν σέβονται τους πολίτες και αν εννοούν πραγματικά τη διαφάνεια και τιμούν τη δημόσια λογοδοσία, να καταθέσουν ΠΛΗΡΕΙΣ οικονομικούς λογαριασμούς με δωρεές και εισφορές. Ψεύδη, γελοιότητες, παραπλανήσεις, κρυψιβουλίες και ψευτοδιαφάνειες δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά και στη χρηματοδότησή των κομμάτων. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Φτάνει άλλο περιπαίξιμο!
 


Top