Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Γιατί η ΕΕ δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και η Κύπρος

Γιατί η ΕΕ δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και η Κύπρος

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤην επαύριον του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1877-1878), όταν με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου επιτεύχθηκε η ίδρυση της Μεγάλης Βουλγαρίας, ο στρατηγός Ιγνάτιεφ αναφώνησε θριαμβολογώντας: «Περί Ελλάδος μηδέ λέξιν».

«Περί Κύπρου και της κατοχής της από την Τουρκία μηδέ λέξιν», θα μπορούσε να θριαμβολογήσει ο σουλτάνος Ερντογάν. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, την περασμένη Τετάρτη, επέκρινε έντονα την τουρκική Κυβέρνηση για τις κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Πρόσθεσε ότι δεν έβλεπε καμία προοπτική στο προβλεπτό μέλλον για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα κάνει γιγαντιαία βήματα μακριά από την Ένωση.

«Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες», επισήμανε ο Γιούνκερ, «οφείλουν να δώσουν την πιο υψηλή προτεραιότητα στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες σύνταξης και όχι στη φυλακή. Σταματήστε», είπε στον Ερντογάν, «να υβρίζετε κράτη-μέλη μας συγκρίνοντάς τα προς τους φασίστες και τους ναζί». Τον επόμενο μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα συζητηθεί θέμα διακοπής ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ. Ήδη διάφορα κράτη και αρκετοί πολιτικοί στην Ένωση υποστηρίζουν έντονα διακοπή των διαπραγματεύσεων και οριστικό τερματισμό των φιλοδοξιών της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Θα ανέμενε κανείς ότι οι κεραυνοί του Γιούνκερ εναντίον του υβριστή και τζιχαντιστή Ερντογάν θα προεκτείνονταν και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κατέχεται από την Τουρκία από το 1974. «Περί της κατοχής της Κύπρου μηδέ λέξιν» από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και φίλο του Προέδρου Αναστασιάδη. Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής του κόμματος και του ΕΛΚ, Λ. Χριστοφόρου, ήταν προσκαλεσμένος του εκλεκτού συναδέλφου, Λ. Μαύρου, στο Ράδιο Πρώτο.

Ρωτήθηκε, γιατί ο Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε στην κατοχή της Κύπρου και ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ μάσησε τα λόγια του. Σε παρέμβασή του, μετά την ομιλία Γιούνκερ, ο Λ. Χριστοφόρου υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι πλέον δεν πρέπει να δείξουμε οποιαδήποτε άλλη ανοχή και καμία έκπτωση σε χώρες όπως την Τουρκία, που απέδειξαν ότι δεν σέβονται καμίαν αρχή και καμίαν αξία. Ως Ευρωπαίος πολίτης θα μπορώ να αισθάνομαι περήφανος όταν θα απολαμβάνω και εγώ την ελευθερία μου, που δεν την απολαμβάνω τώρα, γιατί δεν μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι που γεννήθηκα, γιατί μου το στερεί μια χώρα η οποία παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και στο εσωτερικό της, αλλά και στην πατρίδα μου».

Απορούμε: Όσα ορθά ο Λ. Χριστοφόρου λέγει, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τα διεκδικεί και τα προτάσσει στην ΕΕ; Ούτε κατά διάνοιαν! Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της, επιβεβαίωσε: «Η Κύπρος ποτέ δεν έθεσε θέμα διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας. Το θέμα είναι σε θεωρητική βάση μόνο στη Λευκωσία, ενώ στα όργανα της Κομισιόν περί άλλα τυρβάζουν οι εκπρόσωποι της Κύπρου». Γιατί, λοιπόν, ο Γιούνκερ, δεν έκανε καμίαν αναφορά ούτε σε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ούτε σε πάγωμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ σε συνάρτηση και προς την κατοχή της Κύπρου;

Μια απάντηση δίνεται από την Ε. Θεοχάρους: «Ακόμα και αν η Τουρκία θελήσει να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της Ευρώπης για να συνεχιστούν οι ενταξιακές της συνομιλίες, θα το κάνει γιατί θα θέλει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, του συνόλου της ΕΕ, αλλά δεν θα το κάνει γιατί θα πρέπει να συμμορφωθεί σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Συνεπώς, εάν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Γερμανίας, θα συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες χωρίς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κύπρου». Να μη λησμονείται ο εκβιασμός της ΕΕ από τον Ερντογάν με τα 3,5 εκ. Σύρους και άλλους πρόσφυγες, με τους οποίους απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη. Όπως δεν πρέπει να παραγνωρίζονται η στρατηγική θέση της Τουρκίας στην περιοχή, η σημασία της στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και τα τρομακτικά συμφέροντα πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, όπως και των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, στη χώρα του Αττίλα.

Γιατί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν απαιτεί διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ; Διότι ο Πρόεδρος πιστεύει αφελέστατα ότι με τον αδίστακτο δικτάτορα, Ερντογάν, θα… λύσει το Κυπριακό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά στο πλαίσιο της τουρκοφρενούς και αντιευρωπαϊκής διζωνικής και των δικών του καταστροφικών υποχωρήσεων στους Τούρκους. Ακόμα να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία θέλει επανάκτηση και κατοχή της Κύπρου και όχι την απελευθέρωσή της από τον Αττίλα.


Top