Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Το πλιάτσικο και το μεγάλο φαγοπότι με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες

Το πλιάτσικο και το μεγάλο φαγοπότι με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή


Εφτά κυβερνήσεις και εφτά αρμόδιοι Υπουργοί, συν ο εκάστοτε κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών όπως και όλα τα κόμματα γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συνέβαινε με αυτές τις περιουσίες. Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και κανείς δεν θέλησε να βάλει μια τάξη, ώστε να σταματήσει το πλιάτσικο και το απίστευτο φαγοπότι και η λεηλασία των τ/κ περιουσιών; Διότι ΟΛΟΙ σιτίζονταν, νέμονταν και βολεύονταν με αυτές
 
Αυτό δεν είναι κράτος αλλά συρφετός πλιατσικολόγων, ιδιοτελών και αρπαχτικών. Δεν θα σχολιάσουμε όσα ο δήμαρχος Πάφου, Φ. Φαίδωνος, αποκάλυψε την περ. Τετάρτη στο ΣΙΓΜΑ, με ονόματα κατ’ ισχυρισμόν εκμεταλλευτών τ/κυπριακών περιουσιών. Οι καταγγελίες στις οποίες προέβη, αυτήν τη φορά για τη λεηλασία τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές και ειδικά στην Πάφο, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Αυτός έπρεπε να είχε ανοίξει πριν από τέσσερεις δεκαετίες. Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν - και εννοούμε διαδοχικές κυβερνήσεις, αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, ο εκάστοτε Κηδεμόνας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, κόμματα, Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τι συμβαίνει με τις τ/κ περιουσίες και τη διαρπαγή τους. 
Ουδείς μιλούσε! Γιατί; Διότι όλοι βολεύονταν ή βόλευαν δικούς τους στο μεγάλο φαγοπότι με τις τ/κ περιουσίες. Ιδού τι είπε, χαρακτηριστικά, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σ. Χάσικος (σε συνέντευξή του στον εκλεκτό συνάδελφο Γ. Αντωνίου, «Φιλελεύθερος», 19/3/2017): «Ήταν η νοοτροπία της Κύπρου τότε. Για το μοίρασμα της περιουσίας λειτούργησε ο μηχανισμός των κομμάτων, το ρουσφέτι, επικρατούσε η λογική "να βοηθηθεί ο δικός μας"». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς τα κριτήρια κάτω από τα οποία μοιράστηκε αυτή η περιουσία δεν ήταν αξιοκρατικά ούτε και έγινε στη βάση των αναγκών που έχει κάποιος πρόσφυγας ή βάσει του τι έχασε στα κατεχόμενα». 
Προσέξτε: Για το μοίρασμα των τ/κ περιουσιών λειτούργησε ο κομματικός μηχανισμός, το ρουσφέτι και η πελατειακή συναλλαγή με ευνοιοκρατικές, ημετεροκρατικές, αναξιοκρατικές και ψηφοθηρικές διαστάσεις. Αντί να επωφελούνται όσοι πρόσφυγες είχαν ανάγκη, ανταμείβονταν κομματόσκυλα, φίλοι, συγγενείς, ημέτεροι, παρακοιμώμενοι, ευνοούμενοι και όσοι υπηρετούσαν και εξυπηρετούσαν κομματικά ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα. Κάθε νομοταγής πολίτης θα διερωτηθεί εύλογα: Οι καθ' ύλην αρμόδιοι δεν έβλεπαν, δεν αντιλαμβάνονταν, δεν γνώριζαν για τη λεηλασία, τη διαρπαγή, το πλιάτσικο και το φαγοπότι με τις τ/κ περιουσίες; Βεβαίως και γνώριζαν!
Δύο πρώην και τέως Υπουργοί, επισημαίνουν. Σ. Χάσικος: «Σήμερα δεν υπάρχει το κομματικό κριτήριο. Υπάρχουν Συμβουλευτικές Επιτροπές απ' όλα τα κόμματα και τις αγροτικές οργανώσεις. Προσπαθούμε το κριτήριο να είναι η δίκαιη κατανομή και τίποτε άλλο». Ο πρώην Υπουργός, Ν. Συλικιώτης, δήλωσε στον «Φ» ότι επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, λόγω και της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., καθορίστηκαν κριτήρια και θεσπίστηκαν πιο διαφανείς διαδικασίες για την παραχώρηση τ/κ περιουσιών. «Επί υπουργίας Ανδρέα Χρίστου και στη συνέχεια επί δικής μου θητείας θεσπίστηκαν και λειτούργησαν οι Συμβουλευτικές Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, των αγροτικών οργανώσεων και της ΠΟΒΕΚ. Ακριβώς στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αποκέντρωσης των εξουσιών εμπλέξαμε στη διαδικασία και τις τοπικές Αρχές», υποστηρίζει.
Για ποιες διαφανείς διαδικασίες μιλούν οι πιο πάνω αφού στις Συμβουλευτικές Επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων, αγροτικών οργανώσεων και της ΠΟΒΕΚ, όλοι κομματόσκυλα; Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς! Και πριν και τώρα τα κόμματα, δι’ εκπροσώπων και άλλων αντιπροσώπων, πάλι ελέγχουν το πλιάτσικο και το φαγοπότι με τις τ/κ περιουσίες. Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνος, ισχυρίζεται, πρώτον, ότι τις τ/κ περιουσίες εκμεταλλεύονται μη πρόσφυγες και, δεύτερον, πολλοί από αυτούς τις υπενοικιάζουν σε άλλους και εισπράττουν σεβαστά και μη φορολογητέα ποσά. Ποιοι τις νέμονται; Κομματικοί και κυβερνητικοί, ημέτεροι και δικοί. Γιατί δεν ελέγχονται; Υπάρχουν νόμοι; Γιατί δεν  εφαρμόζονται; 
Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, Κ. Πετρίδης, σε δηλώσεις του την περ. Τετάρτη, όχι μόνο επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς Φαίδωνος, αλλά και παραδέχθηκε πως είναι πολλές οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, δηλ. ληστρικής εκμετάλλευσης περιουσιών. Επίσης παραδέχθηκε πως όλες οι περιπτώσεις είναι σε γνώση τόσο του ιδίου όσο και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών. Διαβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει μία πολύ εντατική προσπάθεια εντοπισμού και πάταξης της οποιασδήποτε κακοδιαχείρισης που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Απορεί κάθε νομοταγής πολίτης:
Εφτά Πρόεδροι κυβέρνησαν και κυβερνούν τα τελευταία 43 χρόνια την Κυπριακή  Δημοκρατία. Εφτά κυβερνήσεις και εφτά αρμόδιοι Υπουργοί, συν ο εκάστοτε κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών,  όπως και όλα τα κόμματα, γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συνέβαινε με αυτές τις περιουσίες. Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και κανείς δεν θέλησε να βάλει μια τάξη, ώστε να σταματήσει το πλιάτσικο και το απίστευτο φαγοπότι και η λεηλασία των τ/κ περιουσιών; Διότι ΟΛΟΙ σιτίζονταν, νέμονταν και βολεύονταν με αυτές. 
Οι ευθύνες όλων είναι βαρύτατες, ασήκωτες και εγκληματικές διότι το θέμα των τ/κ περιουσιών δεν είναι μόνο οικονομικό, κομματικό και διαχρονικής διαφθοράς και διαρπαγής. Είναι και πολιτικό, με προεκτάσεις τις οποίες οι λυμεώνες αυτών των περιουσιών και οι άμεσα πολιτικοί και κομματικοί υπεύθυνοι φαίνονται να μη αντιλαμβάνονται. Αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα.    

Top