Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ακόμα… καταζητούν τα 2 εκ. της Focus;

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ακόμα… καταζητούν τα 2 εκ. της Focus;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ είναι τα μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου. Καθημερινές σχεδόν διακηρύξεις τους εστιάζονται στην ανάδειξη αρχών και αξιών, θέσεων και τοποθετήσεων που, δήθεν, έχουν στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, την υπεράσπιση δικαίων αιτημάτων του και προβολή τους προς την εκάστοτε κυβέρνηση για ικανοποίησή τους. Άλλωστε, ένα κόμμα καλείται να είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ του πολίτη και της εξουσίας, ώστε τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του να μεταποιούνται σε κυβερνητική πολιτική.

Με κάθε ευκαιρία, τα δύο αυτά κόμματα διαβεβαιώνουν όσους θέλουν ακόμα να τα πιστεύουν πως νοιάζονται για τη διαφάνεια και για τη δημόσια λογοδοσία, ως απαραίτητη πρακτική σε ένα δημοκρατικό κράτος. Οι πράξεις τους, όμως, αποδεικνύουν το αντίθετο: Ασεβούν και υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών, τους οποίους θεωρούν ως άνοα πρόβατα που σελαγίζουν οι κομματικοί βοσκοί.

Εδώ και μήνες ήταν κοινό μυστικό πως ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ λαδώθηκαν και χρηματίστηκαν από την εταιρεία Focus του Μιχ. Ζολώτα, φίλου του Ανδρέα Βγενόπουλου. Στις 16 τρέχοντος, με δημοσίευμα του «Πολίτη», τεκμηριώθηκε πως τα δύο κόμματα ήταν οι αποδέκτες της… δωρεάς της Focus. Ο ΔΗΣΥ πήρε με κουτοπόνηρες διαδικασίες 500.000 ευρώ και το ΑΚΕΛ 1,4 εκ. ευρώ. Τι ανέμεναν οι πολίτες; Μιαν απλή ομολογία και παραδοχή ότι, ναι, τα πήραν και τα έφαγαν. Και ότι θα τα επιστρέψουν, αφού κάμποσοι παραιτηθούν.

Τα 2 εκ. δωρήθηκαν στα δύο κόμματα από το 2007 και στη συνέχεια, όταν δηλαδή η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να δείχνει τα αιχμηρά δόντια της, αλλ΄ ο αποχωρήσας «με το μέτωπο ψηλά» μας διαβεβαίωνε πως θα μας προσπερνούσε. Αντ’ αυτού, μας γονάτισε, μας διέλυσε και μας λεηλάτησαν. Αντί να ομολογήσουν το λάδωμά τους που, ασφαλώς, δεν έγινε για τα ωραία μάτια του Αβέρωφ ή του Άντρου, επιδόθηκαν σε γελοίες και κωμικές δικαιολογίες. Θα το ψάξουν… δεν ήξεραν… δεν γνώριζαν καν την εταιρεία μέσω της οποίας διοχετεύθηκε το ένα εκ. και λοιπά παρόμοια.

Τι παρατηρήθηκε; Ο ΔΗΣΥ μετά από έρευνα, ανακάλυψε τις πρώτες 50.000 ευρώ, που θα επιστρέψει στους καταθέτες της Λαϊκής. Και οι υπόλοιπες 450.000; Πού βρίσκονται; Στους άλλους οκτώ πονηρούς λογαριασμούς; Ακόμα ψάχνουν εκεί στον ΔΗΣΥ. Το Πάσχα πέρασε, ο Χριστός Αναστήθηκε, οι πολίτες θα δουν φως στους λογαριασμούς του κόμματος, ιδιαίτερα μετά τη διαβεβαίωση του Αβ. Νεοφύτου ότι, στο εξής, θα εφαρμόζουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης; Αλλ’ είναι και το ΑΚΕΛ, που πήρε τη μερίδα του λέοντος.

Ο ΓΓ του κόμματος δήλωσε τη Μ. Πέμπτη πως για εκείνη την εταιρεία, μέσω της οποίας διοχετεύθηκε το ένα εκ. «το ψάχνουμε και δεν ξέρουμε καν ποια είναι αυτή η εταιρεία και ψάχνουμε για να δούμε την όποια διασύνδεση του ΑΚΕΛ με αυτήν την εταιρεία». Όποιος γνωρίζει, παρακαλείται να βοηθήσει το καημένο και ανήμπορο ΑΚΕΛ να βρει την εταιρεία με το ένα εκ. ευρώ. Κάποια στελέχη ή και αξιωματούχοι του, μήπως γνωρίζουν;

Να γελάσουμε; Να οργιστούμε για τη γελοιώδη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων; Όχι, απλώς να καγχάσουμε για τις φτηνές δικαιολογίες τους που επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή και την εξάρτησή τους από μαύρο χρήμα. Ρωτάμε ξανά: Γιατί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπως και άλλα κόμματα, εδώ και 11 χρόνια αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις της GRECO; Διότι δεν θέλουν, αυτοί οι δήθεν Ηρακλείς της διαφάνειας και της λογοδοσίας, να ξέρουν τα αφελή μέλη τους ότι συναγελάζονται με επιχειρήσεις και εταιρείες, που τα λαδώνουν κανονικά και χοντρά, με το αζημίωτο, φυσικά. Σε αυτόν τον κόσμο τίποτε απολύτως δεν προσφέρεται δωρεάν. Οι χρηματοδότες και τα κόμματα το ξέρουν. Καιρός να ανοίξουν και τα μάτια των πολιτών.


Top