Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ποιες… «υπηρεσίες» ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ προσέφεραν στη Focus;

Ποιες… «υπηρεσίες» ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ προσέφεραν στη Focus;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΣε αυτόν τον κόσμο, τίποτε απολύτως δεν προσφέρεται δωρεάν. Η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, έχουν τίμημα. Πόσω μάλλον η πολιτική. Κάποτε, ο Γάλλος πολιτικός, Μισιέλ Ντεμπρέ, είχε δηλώσει πως, όσοι αναμειγνύονται στην πολιτική, λερώνουν όχι μόνο τα χέρια τους μα και τα πουκάμισά τους. Θέτουμε, προκλητικά, δημόσια το ερώτημα:

Πόσο λερωμένα ταμεία έχουν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μετά την τεκμηριωμένη αποκάλυψη (από τον «Πολίτη») ότι: Τα… καταζητούμενα δύο εκατ. ευρώ, που η εταιρεία Focus Maritime Corp είχε δωρήσει σε κυπριακά κόμματα, βρέθηκαν τελικά στα ταμεία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ; Ενάμισι εκατ. στο ΑΚΕΛ και μισό εκατ. στον ΔΗΣΥ. Και μάλιστα με πονηρές διαδικασίες, για να μην τους πιάσουν στα πράσα! Μέσα από υπεράκτια εταιρεία και λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο για το ΑΚΕΛ και μέσα από διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για τον ΔΗΣΥ. Ποιο ήταν το δικαιολογητικό της Focus για τη χρηματοδότηση των δύο κομμάτων; «Payment for services»!

Πριν διερωτηθούμε ποιες, πού, πότε και τι είδους «υπηρεσίες» τα δύο μεγάλα κόμματα προσέφεραν στην πιο πάνω εταιρεία, να επισημάνουμε πως: Όταν πριν από πολλούς μήνες αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία αυτή χρηματοδότησε κόμματα, δύο από αυτά, η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, την ίδια ημέρα με ανακοινώσεις τους, διαβεβαίωσαν πως εκείνα δεν… έφαγαν. Η ΕΔΕΚ συχνά-πυκνά με ανακοινώσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της όπως και οι Οικολόγοι επέμειναν όπως αποκαλυφθεί ποια κόμματα λαδώθηκαν.

Μετά από συνεχείς προκλήσεις του γράφοντος και άλλων συναδέλφων, ο ΔΗΣΥ, με ανακοίνωσή του (6/12/2013), ισχυριζόταν πως πήρε χρήματα από Κύπριους εφοπλιστές, που χρηματοδότησαν την κάθοδο φοιτητών στην Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές. Το ΕΥΡΩΚΟ, επίσης, διαβεβαίωσε πως ούτε και αυτό… έφαγε. Άρα, λογικό συμπέρασμα ήταν ότι τα δύο εκ. κατέληξαν στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ.

Για μήνες, τα δύο κόμματα σιωπούσαν αιδημόνως και πεισμόνως. Στις 5/12/2013, με αφορμή δημόσια πρόκληση από τον έγκριτο νομικό Πόλυ Πολυβίου (στο ΣΙΓΜΑ), ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε: «Αν οποιοσδήποτε έχει στοιχεία να τα καταθέσει και το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις ευθύνες του». Όταν ο Π. Πολυβίου επανέλαβε την πρόκλησή του, ο Α. Κυπριανού δήλωσε πως αν αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο ίδιος, ως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι κατηγορίες τώρα έχουν τεκμηριωθεί. Ο Άντρος Κυπριανού θα αναλάβει τις ευθύνες του; Δηλαδή ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική ευθιξία και θα απολογηθεί, να δώσει πειστικές εξηγήσεις γιατί το κόμμα του χρηματίστηκε από την Focus, ποιες «υπηρεσίες» της προσέφερε και εύτολμα θα υποβάλει την παραίτησή του; Αυτά επιτάσσουν η ορθή πολιτική πρακτική και ο σεβασμός προς τα μέλη του και προς τους πολίτες, αρχές που το ΑΚΕΛ κανοναρχεί ως ο μόνος δήθεν υπερασπιστής τους.

Είναι, όμως, και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σε συνέντευξη Τύπου (11.4.2014) ο Αβ. Νεοφύτου εξήγγειλε εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος, με τη διαβεβαίωση πως «υπάρχει και η ισχυρή θέληση της ηγεσίας του κόμματος να εφαρμόσει συνθήκες πλήρους και πραγματικής διαφάνειας στη χρηματοδότηση του κόμματος και να θέσει σε εφαρμογή τις εισηγήσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης». Λοιπόν, ιδού στάδιον διαφάνειας λαμπρό:

Να εξηγήσει γιατί ο ΔΗΣΥ έφαγε από τη Focus μισό εκ. και, προπάντων, πότε, ποιες, και πόσες «υπηρεσίες» τής προσέφερε. Χθες ακούσαμε από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ τόσα μασημένα λόγια και τόσες κωμικές δικαιολογίες, που επιβεβαιώνουν ότι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Κι εκείνη η κάθαρση, η διαφάνεια, η τιμωρία των ενόχων; Α!, αυτά είναι φούμαρα για όσους αφελείς τούς πιστεύουν.


Top