Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Για να μην καταρρεύσει και το προπύργιο της Δικαιοσύνης

Για να μην καταρρεύσει και το προπύργιο της Δικαιοσύνης

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του καλούνται να συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, μία τετράγωνη αλήθεια: Ο τόπος και η οικονομία δεν θα ανακάμψουν και δεν θα ανασάνουν εάν δεν τιμωρηθούν όσοι, σε όλους τους καιρούς και σε πολλά επίπεδα, ευθύνονται για την καταστροφή της Κύπρου. Ακόμα και ο συγκυβερνών ΔΗΣΥ, διά του Προέδρου του, εξέφρασε μόλις πρόσφατα τη δυσαρέσκειά του για την αδράνεια, όπως τη χαρακτήρισε, για να υπάρξει κάθαρση.

Συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια από το μέγα έγκλημα της παραχώρησης έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή, δήθεν για να μην καταρρεύσει ενώ, ήδη, ήταν ένα ερείπιο. Η τότε κυβέρνηση Χριστόφια, ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο τότε Διοικητής της ΚΤΚ, ο τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής όπως και η Διοίκηση της Λαϊκής και πολλοί άλλοι, έχουν ονόματα και διευθύνσεις. Αυτοί πήραν τις αποφάσεις και εξαπάτησαν τη Βουλή για να εγκρίνει το 1,8 δισεκ., τάχα για να σωθεί η τράπεζα.

Κι όμως: Ο Π. Δημητριάδης (ναι, αυτόν που η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντάμειψε με 265.000 ευρώ) δήλωνε (26/3/2013) ότι την κρατούσαν στον αναπνευστήρα για να την παραδώσουν κατακλεμμένη, ξεφτιλισμένη και ημιθανή στην επόμενη κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν ποιοι ασκούσαν τότε την οικονομική πολιτική όπως και μετέπειτα. Όλοι γνωρίζουν ποιοι αναζήτησαν 2,5 δισεκ. ευρώ από τη Ρωσία για να μην ενταχθούμε, όπως έπρεπε, στον Μηχανισμό Στήριξης.

Όλοι γνωρίζουν ποιοι ζητιάνευαν από τους Ημικρατικούς εκατομμύρια για να μην υπάρξει στάση πληρωμών. Και όλοι γνωρίζουν τώρα πόσοι μεγαλόσχημοι, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δανείστηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια με μηδαμινές ή γελοίες εξασφαλίσεις. Αυτά τα δισεκατομμύρια, που χάθηκαν στον γάμο του καραγκιόζη, ανήκαν σε καταθέτες και μετόχους της Λαϊκής. Όλοι γνωρίζουν ότι για την κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου ευθύνεται η καταλήστευση της Λαϊκής. Όπως και όλοι γνωρίζουν γιατί η Alvarez & Marsal δεν έκανε έρευνα πρώτα για τη Λαϊκή και ύστερα για την Τράπεζα Κύπρου.

Όλοι γνωρίζουν γιατί τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ξεπουλήθηκαν κυριολεκτικά έναντι πινακίου φακής. Χθες, η εκλεκτή συνάδελφος Νάνσια Παλάλα κατέγραψε στη «Σ», με λεπτομέρεια, τα εκατοντάδες εκατομμύρια σε επώνυμους και μεγαλόσχημους. Ιλιγγιά ο νους και φρίττει από τα ποσά που όλοι αυτοί δανείστηκαν με γελοίες και γλίσχρες εξασφαλίσεις. Προχθές, σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ολοκληρώθηκε η σύνταξη της έκθεσης, μετά από εννιά μήνες ερευνών.

Στις 6 Μαΐου, η έκθεση θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Αναμένεται ότι τότε θα γίνουν γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας και στην υποθήκευση της Κύπρου στην Τρόικα. Βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα φαίνονται να συμφωνούν επί δύο σημαντικών σημείων. Πρώτον, οι έρευνες της Νομικής Υπηρεσίας έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ και έγινε λόγος για κωλυσιεργία.

Δεύτερον, τονίστηκε πως, εάν και η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών καταχωνιαστεί σε κασόνια, όπως εκείνη της Ερευνητικής Επιτροπής, τότε θα υπάρξει κατάρρευση και του τελευταίου θεσμού, της Δικαιοσύνης. Επιμένουμε: Δικαιοσύνη που αργοπορεί να αποδοθεί, είναι άρνηση Δικαιοσύνης. Από την άλλη, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την απόδοσή της, αφού είναι γνωστές η διαπλοκή, η εξάρτηση και οι συναλλαγές πολλών σε όλα τα επίπεδα με τους φερόμενους ως ενόχους για την καταστροφή του τόπου.

Εάν η Δικαιοσύνη αποτύχει να αποδοθεί, έστω και τώρα, ο τόπος θα υποφέρει ακόμα περισσότερο. Να μην αποκλείεται οι πολίτες να πάρουν πλέον τον Νόμο στα χέρια τους και να κυνηγήσουν τους κλέφτες, τους απατεώνες και τα λαμόγια, που ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι.


Top