Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Το Κυπριακό είναι πρόβλημα… συμφιλίωσης Ε/κ και Τ/κ;

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα… συμφιλίωσης Ε/κ και Τ/κ;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤι είναι, τελικά, το Κυπριακό; Όσοι ακόμα σκέπτονται και δεν παρασύρονται από αμερικανόπνευστες ιδέες, υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραβίασης του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου. Είναι, επίσης, ύψιστο πρόβλημα παραβίασης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της κρατικής οντότητας και της ελευθερίας της Κύπρου από την Τουρκία.

Είναι κράτιστο ζήτημα ασφάλειας και επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Είναι μέγιστο πρόβλημα σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δημογραφικής αλλοίωσης, εξαφάνισης της ελληνικότητας και τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας. Με απλά λόγια: Το Κυπριακό είναι ανυπέρβλητο ζήτημα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ από την τουρκική κατοχή. Αυτές τις θέσεις η πολιτική ηγεσία όφειλε αταλάντευτα να προτάσσει, να προβάλλει, να διεκδικεί και να εξηγεί στους ξένους.

Αλλά, τι; Δικοί μας Πρόεδροι, από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη, επέτρεψαν στην Τουρκία, πρώτον, να επιβάλει τη θέση της περί της ρατσιστικής, φασιστικής και αντιδημοκρατικής διζωνικής ομοσπονδίας. Δεύτερον, διά των Ιδεών Γκάλι και του σχεδίου Ανάν θα γινόταν συγκυρίαρχος μιας Κύπρου υπό προτεκτορατοποίηση. Τρίτον, η Τουρκία αποενοχοποιήθηκε από τα εγκλήματα της εισβολής-κατοχής και του εποικισμού, και αναγορεύθηκε σε τρίτο, επιτήδειο παρατηρητή. Τέταρτον, της άνοιξαν την πόρτα για αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους. Πέμπτον, από τ/κ μειοψηφία, η υποτελής διοίκηση αξιώνει σήμερα κρατική οντότητα. Ηγέτες μας διέπραξαν εγκλήματα κατά του τόπου και της επιβίωσής του.

Δεν είχαν ούτε και έχουν μακράς πνοής πολιτική και στοχοθεσία. Και, φυσικά, δεν κατάφεραν ποτέ να μελετήσουν τον Τούρκο εχθρό και κατακτητή μας και, ανάλογα, με επιμονή, μεθοδικότητα και αμείωτον αγώνα να τον αντιμετωπίσουν. Οι όποιες συνωμοσίες, υπονομεύσεις και σχέδια ξένων δεν είναι πλέον άλλοθι σε κανέναν.

Δικοί μας ηγέτες επέτρεψαν στην Τουρκία και στους ξένους να υποβαθμίσουν το Κυπριακό σε πρόβλημα… ψυχολογικό! Οι ξένοι θεωρούν ότι πάσχουμε(!) και υποφέρουμε ψυχολογικά, γι’ αυτό και οι καλοί Αμερικανοί, που για τα πάντα έχουν μια συνταγή, εισηγήθηκαν όπως οι δύο διαπραγματευτές μεταβούν στη Νότια Αφρική και συνομιλήσουν με ένα λευκό πολιτικό, που εργάσθηκε για τη συμφιλίωση μαύρων και λευκών, μετά την κατάρρευση του ρατσιστικού απαρτχάιντ.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμα μιαν αφόρητη ύβριν και πρόκληση προς την αξιοπρέπεια όχι μόνο ημών των Ελλήνων αλλά και των συμπατριωτών μας Τ/κυπρίων. Δεν ξέρουμε για τους ηγέτες μας, αλλ’ οι Έλληνες -όπως και οι Τούρκοι- της Κύπρου υποφέρουμε μόνο από μια βαριάς μορφής αρρώστια: Την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό. Ας προσεχθεί η πονηριά των εισηγητών: Οι διαπραγματευτές να αναζητήσουν τρόπους συμφιλίωσης και όχι δημοκρατικής κατάληξης των συνομιλιών.

Ο ηγέτης των μαύρων της Ν. Αφρικής Νέλσων Μαντέλα απέρριψε ρατσιστικό σχέδιο, παρόμοιο με εκείνο του τερατουργήματος Ανάν. Γιατί οι Μαυρογιάννης και Οζερσάι να συνομιλήσουν με ένα λευκό για τη συμφιλίωση; Για να υπάρξει συμφιλίωση πρέπει να προηγηθεί η πρόταξη ενός δημοκρατικού, λειτουργικού και βιώσιμου σχεδίου, που θα γίνει αποδεκτό και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους της Κύπρου.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα ανοίξει τον δρόμο στη συμφιλίωση, στη συνύπαρξη και στη συνεργασία. Οι Ε/κ και οι Τ/κ δεν χρειάζονται μαθήματα περί συμφιλίωσης, αλλά απαλλαγή από τον βραχνά και τον ζυγό της τουρκικής κατοχής. Όλα τα άλλα είναι κωμικές και γελοίες αμερικανιές για αφελείς υπανάπτυκτους.


Top