Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Το αύριο που δήθεν χάσαμε και οι… ανυπόφορες «Μπαρμπαριές»

Το αύριο που δήθεν χάσαμε και οι… ανυπόφορες «Μπαρμπαριές»

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθετεί μιαν αμερικανική θεώρηση των γεγονότων. Κατ’ αυτήν, δεν πρέπει να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν αλλά να κοιτάζουμε μπροστά. Όταν είσαι ισχυρός, μπορείς να παραβλέπεις το παρελθόν επειδή είσαι ικανός να διαμορφώνεις το μέλλον. Όταν, όμως, είσαι μικρός και αδύνατος, πρώτον, πρέπει να διδάσκεσαι από το παρελθόν και, δεύτερον, δεν δικαιούσαι να το ξεχνάς επειδή, διαφορετικά, είσαι χαμένος.

Στην πολιτική -οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό και απορούμε πώς διαφεύγει του Αβ. Νεοφύτου- ακόμα και η τελευταία τελεία ή κόμμα ή άνω τελεία έχουν τρομακτική σημασία. Όταν είσαι μεγάλος, στηρίζεσαι στη δύναμή σου επειδή αυτή δημιουργεί και επιβάλλει «δίκαιο». Όταν είσαι μικρός, η μόνη καταφυγή σου είναι το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ηθικές αρχές και οι αξίες. Καταγράφουμε αυτά επειδή χθες, στο ΡΙΚ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συναδέλφου, Γιαννάκη Νικολάου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη σε εκπληκτικές δηλώσεις.

Ο Αβ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι χάσαμε πολλά ραντεβού με το αύριο επειδή μείναμε κολλημένοι στο παρελθόν και ασχολούμασταν με τελείες και κόμματα. Και επειδή δεν θέλει το παιδί του να ζήσει σε μια μοιρασμένη πατρίδα, πρέπει να αναζητήσουμε λύση. Ποιος διαφωνεί; Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τρεις φορές ρωτήθηκε και για τις έρευνες του τουρκικού σκάφους «Μπάρμπαρος» στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιχείρησε να δώσει μάθημα… διεθνούς δικαίου.

«Ξέρουμε τι είναι διεθνές δίκαιο;», διερωτήθηκε. Για να επισημάνει την απίστευτη θέση ότι ο πλους του τουρκικού ερευνητικού σκάφους είναι σε… διεθνή ύδατα. Δηλαδή, αναρωτήθηκε, κάθε φορά που ένα νορβηγικό, τσέχικο, αμερικανικό, τουρκικό σκάφος θα πλέει στην ΑΟΖ μας, θα το βυθίζουμε; Σε επιμονή του συναδέλφου ότι το «Μπάρμπαρος» διεξάγει έρευνες και συνοδεύεται από πολεμικά -μία φρεγάτα και δύο υποβρύχια- ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέφυγε να απαντήσει.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δήλωση Αναστασιάδη στην «Καθημερινή» (23/2/2014), ότι αν οι Τούρκοι συνεχίσουν τις προκλήσεις στην ΑΟΖ μας, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, επιχειρείται αιτιολόγησή της με πρωτοφανή επιχειρήματα. Πρώτος ο Υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, σε δύο περιπτώσεις προσπάθησε να εξηγήσει τη θέση Αναστασιάδη, υποβάλλοντας προς αφελείς ότι ο Πρόεδρος ξέρει πότε θα δράσει. Και, εξάλλου, είπε, υπάρχουν διαβαθμίσεις στις παραβιάσεις ή παραβάσεις και, μέχρι στιγμής, το «Μπάρμπαρος» δεν κατέστη… ανυπόφορο!

Χθες, ήρθε η εξήγηση Αβ. Νεοφύτου, που κατέφυγε στο διεθνές δίκαιο για να αιτιολογήσει τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Αναστασιάδης, Κασουλίδης, Αβέρωφ προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών. Νομίζουν ότι απευθύνονται σε χάννους. Τους εκλαμβάνουν ως πρόβατα.

Ο Αναστασιάδης επιχείρησε να κάνει τον τζάμπα μάγκα. Και ο Κασουλίδης απείλησε την Τουρκία ότι μπορεί να πατήσουμε ένα κουμπί και ένας πύραυλος «Έξοσετ» να διαλύσει το «Μπάρμπαρος»… Ο τόπος κυβερνάται από επικίνδυνους ανθρώπους. Δεν συνειδητοποιούν τι λένε. Δεν εννοούν όσα λένε. Δεν έχουν τη μαγκιά να εφαρμόσουν όσα λένε. Κι ύστερα, για να κατασιγάσουν τις αντιδράσεις, την οργή και την απόγνωση του λαού, επικαλούνται το γνωστό μνήμα του Αγίου Νεοφύτου -το συμφέρον του τόπου- για να απαιτήσουν όπως οι πολίτες βγάλουν τον σκασμό!

Όπως προχθές ο Κυβ. Εκπρόσωπος, που προέτρεψε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την εξωφρενική ανταμοιβή του Διοικητή της ΚΤΚ που όζει συναλλαγής, παρανομίας, εξαπάτησης και διαρπαγής δημοσίου χρήματος. Οι πολίτες να γρηγορούν!


Top