Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η νέα πορεία του ΔΗΚΟ και τα προβλήματα του Νικόλα

Η νέα πορεία του ΔΗΚΟ και τα προβλήματα του Νικόλα

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤο είχαμε επισημάνει από τον περ. Δεκέμβριο, όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε την παρθενική ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει ευθέως τον Pρόεδρο Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Είχε πει πως το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται μεταξύ του διεκδικητικού ρεαλισμού και της πολιτικής αφέλειας, και όχι στοn διαχωρισμό των πολιτών σε ρεαλιστές και απορριπτικούς. Πρόσθεσε ότι το άλλο δίλημμα είναι μεταξύ μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, και μιας λύσης εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Η προειδοποίηση προς τον Ν. Αναστασιάδη ήταν σαφέστατη: Όφειλε να εμμείνει στη θέση του για ξεκάθαρη διαδικασία και βάση των συνομιλιών, ώστε να ξέρουμε πού στεκόμαστε και, κυρίως, πού θα καταλήξουμε. Ο Νικόλας φάνηκε να είχε επιφυλάξεις για την πολιτική αξιοπιστία Αναστασιάδη από την πρώτη συνάντησή τους μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΔΗΚΟ. Γι’ αυτό και έστειλε τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα με την ομιλία του στη Βουλή.

Στη συνέχεια, όπως ο ίδιος είπε, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο, με την οποία τον καθιστούσε κοινωνό των προβληματισμών και των ανησυχιών του. Ακολούθως έγιναν οι δημόσιες έντονες τοποθετήσεις και σκληρή κριτική εκ μέρους του Νικόλα, που οδήγησαν στο προχθεσινό αποτέλεσμα: Διαζύγιο και έξοδος από την Kυβέρνηση. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για την παραμονή ή τη φυγή από την Kυβέρνηση. Ανέκαθεν το ΔΗΚΟ επιδίωκε να συγκυβερνά και να νέμεται την εξουσία, λέγοντας ταυτόχρονα πως την ελέγχει ή και αποτρέπει ενέργειες από τον Πρόεδρο, ζημιογόνες ή επικίνδυνες για τον τόπο. Οι δύο τάσεις μέσα στο ΔΗΚΟ έχουν τις απόψεις τους.

Οι μεν, ότι έπρεπε να φύγουν για λόγους ηθικής και δεοντολογίας, επειδή ο Ν. Αναστασιάδης ακύρωσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προς το κόμμα, όπως συνομολογήθηκαν με τον Μ. Καρογιάν. Οι δε, ότι το κόμμα έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο και, παραμένοντας, να τον ελέγχει. Με ειρωνεία και καγχασμό, θα μπορούσε κανείς να υποβάλει: «Ακριβώς όπως έλεγξαν και τον Χριστόφια, που προέβη στις γνωστές γενναιόδωρες παραχωρήσεις στους Τούρκους»…

Το ΔΗΚΟ είναι ξανά θύμα αλλά και εκμεταλλευτής ενός προεδρικού συστήματος, που στηρίζεται σε ανομοιογενείς και ανώμαλες συμμαχίες, που δεν αντέχουν σε κρίσεις. Όπως επί Χριστόφια (με το Μαρί), όπως σήμερα επί Αναστασιάδη (με την Κοινή Δήλωση). Από προχθές το ΔΗΚΟ ακολουθεί ξανά μονήρη δρόμο. Και ο Αναστασιάδης απέμεινε να στηρίζεται στον ΔΗΣΥ και στον Συλλούρη (ή και στο ΑΚΕΛ, ανάλογα, για το Κυπριακό).

Ο Νικόλας όφειλε να γνωρίζει εξ αρχής, δηλ. ουσιαστικά από τον περ. Δεκέμβριο, ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγείτο σε ρήξη με τον Αναστασιάδη. Γνωρίζει πώς να τη διαχειριστεί μέχρι τέλους; Ήδη, από χθες είχε τις πρώτες αντιδράσεις από εκείνους που ήθελαν μεν παραμονή στην Kυβέρνηση, αλλά και απόρριψη του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΔΗΚΟ φαίνεται θα στηρίζει τον Αναστασιάδη στα μνημονιακά, θα τον επικρίνει σε άλλα ζητήματα και θα του επιτίθεται στο Κυπριακό.

Είναι, όμως, και τα εσωκομματικά. Ο Νικόλας διαβεβαιώνει πως η ενότητα του ΔΗΚΟ δεν θα διαρραγεί και όσοι ονειρεύονται το αντίθετο, θα απογοητευτούν. Το ερώτημα είναι π;vς θα συγκολλήσει τα δύο ΔΗΚΟ, το ΔΗΚΟ του και το άλλο, που ήδη τον αμφισβήτησε στην Κεντρική Επιτροπή και δεν αποκλείεται να τον αμφισβητεί και στο μέλλον για χειρισμούς και αποφάσεις του σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο Νικόλας κατανοεί ότι όσα συμβαίνουν στο ΔΗΚΟ και εξαιτίας του ΔΗΚΟ, θα αναδείξουν ή θα κατεδαφίσουν την ηγετική φυσιογνωμία ή και την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Για τον ίδιο και για το ΔΗΚΟ.


Top