Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ημικ. υπάλληλε, εξήγησέ μας: Γιατί πρέπει να σε κατανοήσουμε

Ημικ. υπάλληλε, εξήγησέ μας: Γιατί πρέπει να σε κατανοήσουμε

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΑπευθυνόμαστε προς τους απεργούντες ημικρατικούς υπαλλήλους ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και ΑΛΚ. Γιατί απεργούν; Διότι, λένε, απαιτούν να διασφαλίσουν τα συνταξιοδοτικά και άλλα ωφελήματά τους. Κυβέρνηση και Βουλή τούς διαβεβαιώνουν ότι αυτά είναι εξασφαλισμένα. Επίσης, αξιώνουν συμμετοχή σε διάλογο. Και αυτό το αίτημά τους ικανοποιείται. Για τι άλλο απεργούν; Τάσσονται, λένε, κατά της ιδιωτικοποίησής τους επειδή αυτό συνιστά ξεπούλημα κρατικού πλούτου.

Δεν θα διαφωνήσουμε επί της ουσίας αλλ’ απορούμε: Όταν ο προηγούμενος Πρόεδρος αποδεχόταν αξίωση της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση αυτών των Οργανισμών, τότε γιατί δεν αντέδρασαν; Δεν τους διαφεύγει πως δύο Πρόεδροι -ο Δ. Χριστόφιας και ο Ν. Αναστασιάδης- αποδέχθηκαν, υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν για ιδιωτικοποίηση των τριών Οργανισμών.

Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, είτε μας αρέσει είτε όχι. Ο εργαζόμενοι την παρακάμπτουν και καλούν τους βουλευτές να μη διαπράξουν «έγκλημα» και να μη συναινέσουν στην ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου. Δηλ. να μην επιτρέψουν εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αδιαφορούν αν θα γονατίσουν κράτος, οικονομία και πολίτες. Αίφνης θυμήθηκαν και ζητούν από τους πολίτες να τους κατανοήσουμε! Αν πιστέψουμε τον Α. Πανόρκο, πρόεδρο της ΕΠΟΠΑΗ, καλούμαστε «να συνταυτιστούμε με τους αγώνες των εργαζομένων» των τριών Ημικρατικών.

Τι να κατανοήσουμε, εμείς οι πολίτες και όσοι απομείναμε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα; Ότι οι προνομιούχοι της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ και της ΑΛΚ, κατά τρόπο αφόρητο και παράνομο, χρησιμοποιούν ουσιώδεις υπηρεσίες για να μας εκβιάζουν; Επειδή μας κόβουν το ρεύμα και δεν μας εξυπηρετούν; Επειδή ταλαιπωρούν άρρωστους, επιχειρήσεις, γραφεία, σχολεία, Παν/μια, νοικοκυριά και πλήττουν ασύνετα την ασθμαίνουσα οικονομία;

Οι εργαζόμενοι στους τρεις Οργανισμούς βεβαίως και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όμως, όχι σε βάρος του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Όχι σε βάρος της Δημοκρατίας. Δεν νομιμοποιούνται να επιτίθενται στη Βουλή και στη Δημοκρατία. Δεν δικαιούνται να εκβιάζουν το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ καλεί να συνταυτιστούμε μαζί τους. Δηλαδή; Να επικροτήσουμε τους 150 διευθυντές και βοηθούς διευθυντές στην ΑΗΚ;

Γιατί χρειάζονταν 150 τέτοιοι παχυλά αμειβόμενοι αξιωματούχοι; Να χαρούμε για τα 46, ναι 46 εξωφρενικά επιδόματα (τα 27 από αυτά καταργήθηκαν μόλις από την 1.10.2013), που οι υπάλληλοι της Αρχής έπαιρναν ή εξακολουθούν να παίρνουν; Να χαρούμε για τα 800 εκ. χρέος της ΑΗΚ; Ποιος θα το πληρώσει; Μα, οι… πελάτες της Αρχής! Να χειροκροτήσουμε για τα επιδόματα των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ ή στην ΑΛΚ, που εδώ και δέκα ημέρες παραλύουν τα λιμάνια και προκαλούν ζημιές εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις και στο εξαγωγικό εμπόριο;

Δεν παραβλέπουμε ότι για το κατάντημα των Ημικρατικών, εγκληματικές ευθύνες υπέχουν κυβερνήσεις, κόμματα και οι συντεχνίες σας. Αλλ’ εσείς, είστε προνομιούχοι: Διά βίου εγγυημένη εργασία και μισθοδοσία, 13ος, παχυλά εφάπαξ, υψηλές συντάξεις, πολλά ωφελήματα, επιδόματα. Οφείλατε να είστε σεμνοί! Προχθές, έξω από τη Βουλή, έπρεπε να βρίσκονται οι 80.000 περίπου άνεργοι του ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεων.

Οι φτωχοί των κοινωνικών παντοπωλείων. Οι χιλιάδες άνεργοι νέοι. Όχι εσείς! Κι όμως: Απαιτείτε να σας συμπαρασταθούμε. Εσείς, πότε στηθήκατε αλληλέγγυοι στους άνεργους και μισθοδοτικά σφαγιασθέντες του ιδιωτικού τομέα; Λοιπόν, ναι στην ιδιωτικοποίηση. Ναι στη νομοθετική ρύθμιση απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ώστε η κοινωνία και η οικονομία να μην είναι πια όμηροι συνδικαλιστικών ετσιθελισμών και της αδίστακτης κομματοκρατίας.


Top