Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η απαλλοτρίωση ενός χωραφιού και οι πτυχές του Κυπριακού

Η απαλλοτρίωση ενός χωραφιού και οι πτυχές του Κυπριακού

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή


Ποιο θέμα έχει σημασία; Η απαλλοτρίωση ενός χωραφιού ή η συζήτηση για τις κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού με αφορμή τις συνομιλίες; Ασφαλώς, το δεύτερο, επειδή άπτεται της επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού. Την περ. Πέμπτη, μετά από συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, απέτρεψαν έγκριση θέματος για συζήτηση στο Σώμα για το Κυπριακό. Και πότε; Όταν ο υποτελής της τουρκικής κατοχής Ακιντζί, ήδη, ενημέρωσε την ψευτοβουλή, όλα τα τ/κ κόμματα, τα ΜΜΕ και οργανώσεις. Με απλά λόγια, οι Τ/κύπριοι είναι περισσότερο και καλύτερα ενημερωμένοι, τουλάχιστον για τις θέσεις της πλευράς τους, παρά οι Έλληνες. Γιατί; Διότι, πρώτον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να μην έδωσε σε όλα τα κόμματα όλα τα έγγραφα και των δύο πλευρών, παρά μόνο στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ. Δεύτερον, ο Πρόεδρος επιμένει να καλύπτεται πίσω από την αποφυγή επίρριψης ευθυνών, όταν ο εγκάθετος της κατοχής καθημερινά σχεδόν όχι μόνο προβάλλει τις τουρκικές θέσεις, αλλά και επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά μας για δήθεν εμπόδια ή αρνήσεις.
 
Το τρίτον και πιο σημαντικό είναι ότι ο προεδρικός περίγυρος, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ακολουθούν μία στρατηγική συσκότισης, παραπλάνησης και συγκάλυψης. Συσκότισης, για όσα τεκταίνονται στις συνομιλίες, επικαλούμενοι τη γνωστή θέση πως, άμα υπάρξει κάτι, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους πολίτες. Παραπλάνησης, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως έχουν ελλιπή ενημέρωση. Και συγκάλυψης, αφού κάνουν τους… Κινέζους ακόμα και όταν ο Ακιντζί βροντοφωνάζει τις αταλάντευτες τουρκικές θέσεις, όπως έπραξε πριν από λίγες ημέρες. Σωστά αντιδρώντα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται και ζητούν επιτακτικά ενημέρωση. Όχι κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή, αλλά σε ανοικτή συζήτηση για να γνωρίζει και ο λαός πού οδηγούμαστε, ποιες είναι οι προοπτικές και αν πράγματι υπάρχουν ελπίδες αλλαγής της τουρκικής στάσης και κατάληξης σε λύση βιώσιμη, λειτουργική και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως ο Ν. Αναστασιάδης διακηρύσσει επ’ εσχάτων.
 
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, μετά την αποτροπή από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ συζήτησης στη Βουλή. Είπε: «Θεωρούμε πως ΠΡΕΠΕΙ να συζητηθούν στη Βουλή οι σοβαρές πτυχές του Κυπριακού από τους εκπροσώπους του λαού. Είναι αδιανόητο, η Βουλή να συζητά για την απαλλοτρίωση ενός χωραφιού και να μη συζητήσει το περιουσιακό και τον πιθανό περιορισμό των δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, η Βουλή να έχει συζητήσει δεκάδες τροποποιήσεις του Συντάγματος, αλλά να μη συζητήσει τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επιπτώσεις από την αλλαγή του Συντάγματος σε μια πιθανή λύση. Εκτός και αν κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα καταργηθεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γ. Βαρνάβα δήλωσε στη Βουλή ότι το κόμμα του δεν είχε κανένα πρόβλημα να γίνει συζήτηση στο Σώμα για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης υπογράμμισε:
 
«Είναι αδιανόητο να γίνονται συζητήσεις για το Κυπριακό στην ψευδοβουλή και να μη συζητείται στη συνταγματικά νόμιμη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να μη συζητείται, δηλαδή, το μέλλον του κυπριακού λαού, γιατί διαφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Θυμίζουμε ότι εμείς διαφωνήσαμε με τη 'μυστική' συνεδρίαση της Βουλής για ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, να ξέρουν τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ζητούμε και ζητήσαμε διαφάνεια για την πορεία του Κυπριακού, όπως ζητούμε για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο και τον λαό. Δεν ασπαζόμαστε τη λογική ότι μπαίνουν οι συνομιλίες σε κίνδυνο όταν ο λαός ενημερώνεται, αφού η πληροφόρηση από τα τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους είναι σχεδόν καθημερινή. Από ποιους θέλουν να κρύψουν οι κυβερνώντες τι συμφωνήθηκε και τι όχι»;
 
Απάντηση: Μα, από τον λαό θέλουν να αποκρύψουν αυτά που προωθούνται, δηλ. Αναν-ικές πρόνοιες που ανασύρονται, στιλβώνονται και εντάσσονται στις νέες ρυθμίσεις. Θυμηθείτε: Όταν είχε εμφανιστεί το σχέδιο Ανάν, και τότε δεν έγινε συζήτηση στη Βουλή. Αυτή η κρυψιβουλία, απ’ όπου και αν προέρχεται, δεν ωφελεί ούτε την επιδιωκόμενη λύση ούτε, προπάντων, τους πολίτες. Μια δημοκρατία φιμωμένη είναι μια ανελεύθερη δημοκρατία. Ποιοι φοβούνται τη διαφάνεια; Ποιοι τρέμουν τις αντιδράσεις των πολιτών; Τι επιδιώκεται με το σκοτάδι; Να τεθεί ξανά ο λαός ενώπιον του γνωστού ψευτοδιλήμματος, όπως και το 2004: Είτε αποδέχεστε τη λύση που επιτεύχθηκε είτε συνεργείτε στη διχοτόμηση. Οι πολίτες καθημερινά βάλλονται από τους Τούρκους που ξεκαθαρίζουν τις δικές τους θέσεις, αλλ’ αφήνουν υπονοούμενα ή θεωρούν ως δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε ή είναι έτοιμη να δεχτεί τουρκικές θέσεις. Αντίθετα, από ελληνικής πλευράς ακούνε μόνο καθησυχαστικές δηλώσεις, ομιλίες ή διασκέψεις όπου, αίφνης εμφανίζονται νεοφανείς ή καινοφανείς ορολογίες, όπως η πολιτική πλειοψηφία, που ο Πρόεδρος ξεφούρνισε στη Ν. Υόρκη και πρόκειται καθαρά για Αναν-ικό όρο.
 
Και το μεν προεδρικό, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ παίζουν το παιγνίδι της διαβουκόλησης, της παραπλάνησης και της συσκότισης του λαού επειδή έτσι τους συμφέρει. Η αντιπολίτευση, όμως, πώς αντιδρά; Διασπασμένη και μη ομονοούσα, επιδίδεται σε ανακοινώσεις και δηλώσεις σχολιασμού, χωρίς να καταθέτει εύληπτες και κατανοητές θέσεις, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν. Διερωτώμεθα: Αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι το Κυπριακό διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μετεξελιχθεί σε ένα υγιές και λειτουργικό ομόσπονδο κράτος, δεν είναι καιρός να ενώσουν δυνάμεις και με ένα ενιαίο μέτωπο να αντισταθούν στη διαφαινόμενη καταστροφή του τόπου και στην τουρκοποίησή του;

Top