Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Σεβασμός και αξιοποίηση των νέων μας!

Σεβασμός και αξιοποίηση των νέων μας!

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟι λαμπροί νέοι μας, που τιμώνται από τους ξένους, είναι… επικίνδυνοι για τα κομματικά στεγανά και τη θεσμοθετημένη ανεπάρκεια

Θα ήθελα να μου επιτραπεί να καταθέσω μια προσωπική μαρτυρία, με αφορμή την προχθεσινή αποφοίτηση μεταπτυχιακών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου: Σεμνύνομαι να πω ότι είμαι συμμαθητής και φίλος -και υπερήφανος γι’ αυτό- με τον Σίμο Συμεωνίδη, έναν από τους αξιότερους και λαμπρότερους πνευματικούς ανθρώπους και νομικούς που γέννησε αυτός ο τόπος. Ο Σίμος Συμεωνίδης κατέγραψε μια καταπληκτική σταδιοδρομία, από το Αριστέλειο Παν/μιο Θες/νίκης μέχρι το Χάρβαρντ και το Παν/μιο Willamett του Όρεγκον, του οποίου υπήρξε πρύτανης για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι καθηγητής Νομικής και κοσμήτωρ του πιο πάνω Παν/μίου. Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νομικής Επιστήμης και του τμήματος Ιδ.Δ.Δ. της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Νομικών Σχολών, ομότιμος πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου και του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου. Έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης» και «γίγας» του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου των ΗΠΑ και ως «o κορυφαίος εμπειρογνώμων του συγκριτικού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στον κόσμο».

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 24 βιβλία και 115 νομικές μελέτες, σε επτά γλώσσες. Ένα από τα βιβλία του περιλήφθηκε στα πέντε κλασικά βιβλία της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Στις 20 Μαρτίου το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής. Ο φίλτατός μου συμμαθητής και φίλος διαπρέπει και αναγνωρίζεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Τιμά την Κύπρο! Η Κύπρος, όμως, πόσο αξιοποίησε τον Σίμο Συμεωνίδη; Τίθεται ένα ευρύτερο ερώτημα, που απευθύνεται και προς αυτήν την Κυβέρνηση και προς τα κόμματα: Πόσοι Συμεωνίδηδες τιμούν την Κύπρο σε ξένες χώρες, αναγνωρίζεται το έργο και αξιοποιούνται οι γνώσεις τους αλλ’ η ιδιαίτερη πατρίδα τους… «δεν φακκά πενιάν»; Είναι χιλιάδες οι Έλληνες Κύπριοι νέοι, ειδικά σήμερα εξαιτίας της κρίσης, που παραμένουν στην αλλοδαπή, διαπρέπουν, τιμώνται, καθιερώνονται ως αυθεντίες, όπως ο Σ. Συμεωνίδης.

Θα διερωτηθεί κανείς: «Γιατί δεν επιστρέφουν στην Κύπρο, να συνδράμουν την προκοπή, την ανάπτυξη και την πρόοδό της;» Η απάντηση είναι απλή: Διότι η Κύπρος, δηλ. οι κυβερνήσεις και τα κόμματα και οι θεσμοί δεν θέλουν να εργοδοτούν και να αξιοποιούν λαμπρούς νέους μας. Αν αξιοποιηθούν αυτοί οι ικανοί νέοι, τι θα απογίνουν όλοι οι ανίκανοι, οι ανάξιοι, οι επιτήδειοι, οι αχάμπαροι που τα κόμματα, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία τους έμπασαν σε κυβερνητικές, ημικρατικές και άλλες δημόσιες θέσεις; Από την άλλη, αν προσληφθούν ικανοί νέοι, πέραν των κομματικών παρατρεχάμενων, θα φανεί η μιζέρια, η ασχετοσύνη και η αναξιότητα, η ανευθυνότητα και η ανεπάρκεια πολλών από αυτούς. Να το πούμε ξανά και ξεκάθαρα: Η καταστροφή της Κύπρου οφείλεται και στην εγκληματική ανεπάρκεια, ανευθυνότητα, ερασιτεχνισμό και ευθυνοφοβία πολλών από εκείνους που ακόμα ηγούνται του τόπου σε διάφορες θέσεις και αξιώματα.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Επειδή προχθές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε στο Παν/μιο Κύπρου, κατά την τελετή αποφοίτησης 220 μεταπτυχιακών φοιτητών του. Είπε και τα εξής: «Κάθε φορά που ένα πανεπιστήμιο παραδίδει στην κοινωνία μας μια νέα σειρά επιστημόνων, η αισιοδοξία μας για το μέλλον της Κύπρου ενισχύεται και η πεποίθησή μας ότι αυτός ο τόπος θα τα καταφέρει και θα προοδεύσει, δικαιώνεται. Η πατρίδα μας, ανέκαθεν, εναπέθετε συστηματικά τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος κατέχει μιαν από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον αριθμό πτυχιούχων νέων. Οι νέοι αυτού του τόπου είναι το δόρυ και η ασπίδα της χώρας μας σε όλες τις ευγενείς και φιλόδοξες διεκδικήσεις μας. Πρωτοστάτησαν σε κάθε αγώνα της κοινωνίας για ελευθερία, για αξιοπρέπεια, για προκοπή και ευημερία». Τι ωραία πλην φλύαρα και ανέξοδα λόγια…

Πρώτα απ’ όλα ο Ν. Αναστασιάδης παραπλανά, επειδή καμία σχεδόν κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να αξιοποιήσει νέους, ώστε να υλοποιηθεί, επιτέλους εκείνη η εξαγγελία πέντε Προέδρων ότι: Η Κύπρος θα γίνει κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους τομείς της τεχνολογίας, της ιατρικής, της παιδείας και των χρηματοοικονομικών. Όσα συντελούνται σε αυτούς τους τομείς προέρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, ακόμα και σήμερα, ασχολούνται με το βόλεμα κομματικών μαγκουροφόρων και αγνοούν λαμπρότατους νέους μας, που ξενιτεύονται και διακρίνονται στο εξωτερικό. Αν οι νέοι είναι η ελπίδα μας, προκαλούμε την Κυβέρνηση να μας πει, πρώτον, πότε θα μετακαλέσει πίσω όσους ξενιτεύτηκαν, και να τους αξιοποιήσει; Δεύτερον, αν θα τερματίσει τη μετάκληση «ξένων εμπειρογνωμόνων», ως εάν η Κύπρος να μη διαθέτει δικούς της; Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Δεν θα γίνει τίποτε! Όλοι αυτοί οι λαμπροί νέοι μας, που τιμώνται από τους ξένους, είναι… επικίνδυνοι για τα κομματικά στεγανά και τη θεσμοθετημένη ανεπάρκεια και ανευθυνότητα.


Top