Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η γελοιοποίηση των «συναγωνιστών του ΔΗΚΟ» από τον Πρόεδρο

Η γελοιοποίηση των «συναγωνιστών του ΔΗΚΟ» από τον Πρόεδρο

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΠοια είναι η ανίατη παθογένεια της πολιτικής ζωής; Η κραυγαλέα και αβυσσαλέα ανυπαρξία πολιτικού ήθους και ευπρέπειας πολιτικών ηγητόρων, πρώτα μεταξύ τους και κατ’ αντιστοιχίαν προς τους πολίτες. Όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας συχνά παρέκαμψαν, για διάφορους λόγους, προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους. Είναι μέσα στο πλαίσιο του παιγνιδιού διακυβέρνησης.

Όμως ο νυν Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, έχει ξεπεράσει όλους τους προκατόχους του κατά παρασάγγας! Ευθύς εξ αρχής οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε, πρώτον, συνέπεια στην πολιτική φιλοσοφία και στην Αναν-ική στοχοθεσία του. Δεύτερον, απίστευτη ικανότητα μετάλλαξης. Προεκλογικά, μετεκλογικά, όπως και κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ο Ν. Αναστασιάδης μεταλλάχθηκε στον μεγαλύτερο πατριώτη και αγωνιστή.

Έναντι του λαού και των συνεταίρων του δεσμεύτηκε με τόσο ξεκάθαρες θέσεις, που αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο αντι-Αναν-ιστή. Με το ΔΗΚΟ υπέγραψε συμφωνία με την οποία απετάσσετο το σχέδιο Ανάν, διέγραφε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων τις προτάσεις Χριστόφια και το έγγραφο Ντάουνερ. Οι θέσεις του είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες ομιλίες και δηλώσεις του. Γιατί οι πολίτες ψήφισαν τον Ν. Αναστασιάδη; Όχι μόνο εξαιτίας του τραγελαφικού διλήμματος, Αναστασιάδη ή Μαλά, αλλά πρώτιστα επειδή οι θέσεις του για την οικονομία ήταν γενικά αποδεκτές.

Όσον αφορά το Κυπριακό, με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τους εταίρους δεσμευόταν πως θα ακολουθούσε διαφορετική από την πολιτική που άσκησε το 2004. Ο Ν. Αναστασιάδης έστησε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή μηχανή και δι΄ αυτής εξαπάτησε κυριολεκτικά και τους πολίτες και άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε σημείο και βαθμό που ακόμα και επικριτές του διαβεβαίωναν πως «άλλαξε, σιόρ, ο άνθρωπος, δεν είναι ο Αναστασιάδης που ξέρετε».

Απάτη! Ψεύδος! Παραπλάνηση! Ο Ν. Αναστασιάδης δεν άλλαξε ούτε κατά κεραίαν. Με την Κοινή Δήλωση, που συμφώνησε με τον κατοχικό Έρογλου, διέγραψε και ποδοπάτησε όλα όσα για μήνες διασάλπιζε. Εξαπάτησε αδίστακτα το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, και εξαπάτησε βάναυσα όλο τον κυπριακό λαό. Οι μεγάλοι εξαπατηθέντες, φυσικά, είναι το ΔΗΚΟ, ο Ν. Παπαδόπουλος και οι ΔΗΚΟϊκοί. Θα πει κανείς: «Το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας δεν ήξεραν με ποιον επιχειρούσαν να ταιριάξουν τα σκουφιά τους; Δεν γνώριζαν τι είναι ο Αναστασιάδης;».

Βεβαίως και γνώριζαν, αλλά τον υποστήριξαν για τρεις λόγους. Πρώτον, για τον λουφέ της εξουσίας. Δεύτερον, επειδή εθεωρείτο ο σίγουρος νικητής. Τρίτον, για να μη συνεχίσει η κομμουνιστική διακυβέρνηση του τόπου. Τώρα; Η Κοινή Δήλωση κατερείπωσε τη συνεργασία. Ο Ν. Παπαδόπουλος κατηγορεί τον Ν. Αναστασιάδη ότι ακύρωσε όλες τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ και του λαού. Δεν είναι μόνο αυτό.

Ο Ν. Αναστασιάδης όχι μόνο εξευτέλισε το ΔΗΚΟ, αφού υφήρπασε τις ψήφους του αλλά και το καραγκιοζοποίησε με την καταθρυμμάτιση όλων των δεσμεύσεών του έναντί του. Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως δεν παρεξέκλινε έστω και ένα ιώτα από τις δεσμεύσεις του έναντι των «συναγωνιστών του ΔΗΚΟ».

Σε επιστολή-απάντησή του προς τον Ν. Παπαδόπουλο, ο Ν. Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να εμφανιστεί ενώπιον των οργάνων του ΔΗΚΟ και να εξηγήσει τις θέσεις του, όπως αυτές καταγράφονται στην Κοινή Δήλωση. Αυτή και αν είναι ακόμα μεγαλύτερη γελοιοποίηση και ανεπανάληπτη καραγκιοζοποίηση του ΔΗΚΟ. Να τους εξηγήσει, κατόπιν εορτής, τα τετελεσμένα; Ορθά ο Ν. Παπαδόπουλος απέρριψε την πρόταση ως τουλάχιστον αστεία. Το ΔΗΚΟ πήρε ένα σκληρό μάθημα. Οφείλει να πάρει και μιαν οδυνηρή απόφαση: Να αποχωρήσει αξιοπρεπώς, πριν η γελοιοποίησή του γίνει τέλεια.


Top