Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Μα, γι’ αυτό το ανακοινωθέν φόρεσε τόσες φουστανέλες ο ΠτΔ;

Μα, γι’ αυτό το ανακοινωθέν φόρεσε τόσες φουστανέλες ο ΠτΔ;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ αξιοπιστία ενός πολιτικού και δη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κρίνεται από την πολυλογία ή τη φλύαρη δημαγωγία του. Κρίνεται από την υλοποίηση των διακηρύξεων και των δεσμεύσεών του έναντι του λαού και του τόπου. Προεκλογικά και μετεκλογικά, ιδιαίτερα τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφώνησε δεκάδες ομιλίες. Κάθε φορά εμφανιζόταν περισσότερο ανένδοτος, αγέρωχος και απροσκύνητος.

Ο Ν. Αναστασιάδης δεσμευόταν με τόση ευκολία, ώστε του υποβάλαμε να περιορίσει τις δεσμευτικές ορμές του επειδή, κάποια στιγμή, θα διαπίστωνε πως δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Δεν άκουσε κανέναν! Μετεκλογικά όλους αυτούς τους μήνες, ο Πρόεδρος διασάλπιζε καθημερινά πως δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες, αν δεν προϋπήρχαν τόσες και τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες και θέσεις, ώστε να οδηγούν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Να του θυμίσουμε τι είπε στους Μορφίτες; Να του παραθέσουμε τι είπε στην Ομορφίτα, στη Δερύνεια, στη Λεμεσό, στην Άρμου, στο Λονδίνο, στο ΚΕΒΕ, κτλ.;

Κάθε φορά «έκανε ξεκάθαρο» πως δεν επρόκειτο να πάει σε συνομιλίες που θα καταλήξουν σε αδιέξοδο. Δεν θα συμμετείχε σε έναν διάλογο κωφών. Και όταν του υποδείξαμε πως όταν οι ξένοι διαμεσολαβούντες θα του έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο -όπως του έκαναν στο Γιούρογκρουπ- θα υπέκυπτε «εξ αδηρίτου ανάγκης», μας απάντησε ότι το εννοούσε. Διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι βασικές αρχές δεν πρόκειται να απεμπολήσει ούτε και να αρχίσει έναν διάλογο, όταν χάσμα μέγα χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών.

Οι πάμπολλες δημόσιες δεσμεύσεις Αναστασιάδη είναι επιμελώς καταγεγραμμένες. Όπως καταγεγραμμένες είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του προς το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Τι παρατηρείται σήμερα; Αν όσα αποκάλυψαν χθες ο Τύπος και τα άλλα Μέσα για το κοινό ανακοινωθέν είναι αυτά που τελικά, εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι θα συμφωνηθούν, τότε κάθε σοβαρός πολίτης δικαιούται να διερωτηθεί:

Μα, γι’ αυτό το ανακοινωθέν και γι’ αυτές τις επικίνδυνες θέσεις φόρεσε τόσες πολλές φουστανέλες ο Ν. Αναστασιάδης; Να του θυμίσουμε πως στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών (13.10.2013) κατέθεσε την ξεκάθαρη στρατηγική του, όπως είπε, για την επιδίωξη λύσης. Να του επισημάνουμε πως σε όλες τις ομιλίες του διαβεβαίωνε πως δεν επρόκειτο να δεχθεί τίποτε λιγότερο από όσα ορθά εν πολλοίς εξήγγελλε.

Υποβάλαμε σε ανύποπτο χρόνο πως οι φουστανέλες και οι ηρωικές, ανένδοτες και ανυποχώρητες δηλώσεις ήταν φτηνά και χοντρά επικοινωνιακά παιγνίδια για εσωτερική κατανάλωση. Τώρα επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση, με την ξεκάθαρη πλέον «αδήριτη» απόφαση Αναστασιάδη να προχωρήσει σε λύση, αφού οι Αμερικανοί και άλλοι του έβαλαν ξανά το πιστόλι στον κρόταφο. Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν, που μάλλον είναι αυτό που πάει να συμφωνηθεί.

Θα τρομάξετε, αλλά δεν θα απορήσετε για τις Αναν-ικές καταβολές του, τις προσχωρήσεις σε τουρκικές θέσεις και τις επικαλύψεις από το έγγραφο Ντάουνερ, ναι, αυτό που ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε στο ΔΗΚΟ ότι θα το απέρριπτε. Το γράψαμε προ μηνών: Αν ο Αναστασιάδης δεν εννοούσε αυτά που τόσο αγωνιστικά διακήρυσσε, θα αναδεικνυόταν στον πιο αναξιόπιστο, ανακόλουθο, μη σοβαρό και πολύ επικίνδυνο, για τον τόπο, Πρόεδρο. Αυτά που αναφέρονται στο αμερικανικής επίνευσης και επιβολής ανακοινωθέν και όσα διαθρυλούνται φαίνονται να επιβεβαιώνουν εκείνη την εκτίμησή μας.

Όμως, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Αναν-ικός εσμός που τον περιβάλλει -προεδρικός περίγυρος, υπουργοί και ΔΗΣΥ- να έχουν υπόψη τους ένα δεδομένο: Το 2004 ο λαός αποφάσισε! Και αυτά που τότε σωτήρια αποφάσισε δεν είναι όσα σήμερα ο Πρόεδρος τεχνουργεί, με ή χωρίς πιστόλι στον κρόταφο.


Top