Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης «Βάρβαρος», ΑΟΖ κι οι ευθύνες Τάσσου, Χριστόφια, Αναστασιάδη

«Βάρβαρος», ΑΟΖ κι οι ευθύνες Τάσσου, Χριστόφια, Αναστασιάδη

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΔεν έχουμε ηγέτες! Έχουμε μόνο φλύαρους κομματάρχες που ουδέποτε μπόρεσαν να κατανοήσουν μερικά σημαντικά πράγματα στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις. Πρώτον, αν θέλεις ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεύτερον, τα συμφέροντα είναι ο άξονας της πολιτικής κάθε σοβαρού κράτους. Τρίτον, ευθύνη κάθε κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της επιβίωσης, των συμφερόντων και της ασφάλειας του κράτους. Τέταρτον, όλα τα πιο πάνω δεν μπορεί να εξασφαλιστούν χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο μ. Τάσσος πήρε μια σημαντική απόφαση: Να οριοθετήσει την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε να συνάψει σχετικές συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ενώ εκκρεμεί με τον Λίβανο, ενώ δεν έγινε τίποτε με την Ελλάδα, παρά τις συχνές οχλήσεις εκ μέρους της Λευκωσίας. Ο μ. Τάσσος τι έπρεπε ευθύς να κάνει όταν αποφάσιζε να οριοθετήσει την κυπριακή ΑΟΖ; Ταυτόχρονα και παράλληλα να άρχιζε τη σύσταση μιας ειδικής δύναμης προστασίας, επιτήρησης και υπεράσπισης της ΑΟΖ, με την προοπτική πιθανής ανακάλυψης φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Τελικά, βρήκαμε φυσικό αέριο, η Λεκάνη της Λεβαντίνης είναι γεμάτη από αυτό τον πλούτο και από την Κρήτη μέχρι τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου υπάρχει ένας ωκεανός φυσικού αερίου και μαύρου χρυσού. Το Ισραήλ, ένα σοβαρό κράτος, που αποφάσισε από της ιδρύσεώς του ότι θα επιβιώσει και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να το απειλήσει ξανά, δημιούργησε από καιρό ειδική δύναμη. Το ισραηλινό ναυτικό διαθέτει γι’ αυτό τον σκοπό: Τρεις κορβέτες, 10 πυραυλοφόρα σκάφη, τρία υποβρύχια και 42 περιπολικά.

Πρόσφατα, επίσης, το Ισραήλ εγκατέστησε αντιαεροπορικούς πυραύλους Barak-8 και ένα πυκνό σύστημα ναυτικής αντιπυραυλικής προστασίας. Πέρσι τον Απρίλη, η Κνεσέτ ενέκρινε 760 εκ. δολάρια για ενίσχυση αυτής της δύναμης για περαιτέρω προστασία των ισραηλινών ενεργειακών πόρων και εγκαταστάσεων. Τι έκανε η Κύπρος; Ο μ. Τάσσος ήταν ο Πρόεδρος που έσφαξε και πετσόκοψε κυριολεκτικά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας. Ο Δ. Χριστόφιας κάτι πήγε να κάνει αλλά τα εκατοντάδες εκατομμύρια, που εισέπραττε από την εισφορά των φορολογουμένων, τα εξανέμιζε σε ψηφοθηρικά επιδόματα.

Η σημερινή κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πάει πίσω. Ο Υπουργός Άμυνας, καθημερινά, ψαλμωδεί περί της ενεργειακής ασφάλειας. Επιχείρησε να αγοράσουμε δύο ισραηλινά περιπολικά, με τη συγκατάθεση του Προέδρου, αλλ’ ο… εθνικόφρων ΔΗΣΥ ματαίωσε την αγορά και εξέθεσε την Κύπρο στα μάτια του φίλου Ισραήλ.

Τα τελευταία 24ωρα, για ακόμα μια φορά, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Βάρβαρος» συνεχίζει ανενόχλητο να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, να διεξάγει έρευνες και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας απλώς παρακολουθούν και… διαμαρτύρονται. Α! προβαίνουν και σε… αυστηρά διαβήματα, δεξιά και αριστερά. Ανέκαθεν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας καλλιεργείται και εκδηλώνεται ένας άθλιος πουρκουαδισμός. «Γιατί να εξοπλιστούμε; Θα τα βάλουμε με την Τουρκία; Γιατί να αγοράσουμε πλοία και όπλα αφού δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους;».

Γι’ αυτό η τρεμαλέα και ψοφοδεής ηγεσία εφηύρε την αποστρατιωτικοποίηση, δηλ. την αμυντική και στρατιωτική απογύμνωση της Κύπρου. Ουδέποτε κατανόησε πως το δόγμα του κατευνασμού του τουρκικού θηρίου είναι η πιο σίγουρη συνταγή για την υποδούλωσή μας. Όπως δεν καταλαβαίνει πως, την κρίσιμη στιγμή, ΟΥΔΕΙΣ θα προστρέξει σε βοήθειά μας. Ξαναρωτάμε: Αφού Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν την ίδια τουρκική αρπακτικότητα και επιθετικότητα, γιατί δεν επανενεργοποιείται το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, σε στενή σύζευξη τώρα και με το Ισραήλ; Θέλουμε Ηγέτες!


Top