Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Και με μισό ελληνικό κουπί, Πρόεδρε, πηγαίνουμε ασφαλείς

Και με μισό ελληνικό κουπί, Πρόεδρε, πηγαίνουμε ασφαλείς

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΛοιπόν, οι μαθητές μας, κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζονται τουρκικές υποβολές για να μάθουν για την ειρήνη, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την αυταπάρνηση, την αγάπη προς την πατρίδα, τον αγώνα, την αυτοθυσία ή τα λάθη της ηγεσίας.

Και τι περιμένεις από δύο σεσημασμένους και ορκισμένους Αναν-ιστές; Αναστασιάδης και Ακιντζί νομίζουν, ιδιαίτερα ο πρώτος, πως τώρα είναι η ευκαιρία για να πάρουν την εκδίκησή τους επειδή ο κυπριακός Ελληνισμός το 2004, με τη σωτήρια απόρριψη του τερατουργήματος Ανάν, διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την ημέρα ανάδειξης του νέου υποτελούς της τουρκικής κατοχής ως νέου ηγέτη της τ/κ πλευράς, σε παράνομες εκλογές, κομματικά όργανα και δημοσιογραφικά βαποράκια του Αναν-ισμού έχουν κυριολεκτικά αφηνιάσει. Με τη συνέργεια των Αμερικανών και των Εγγλέζων και με τη βοήθεια επικοινωνιολόγων στήνεται μια απίστευτη επιχείρηση αδίστακτης διαβουκόλησης του λαού.

Στόχος η δημιουργία ενός επίπλαστου «κλίματος ελπίδας και προσδοκιών». Από κοντά και η κατοχική Τουρκία που με δηλώσεις ηγετών της επιτείνει αυτό το κλίμα εξαπάτησης ότι, τάχα, το 2015 θα είναι έτος λύσης. Ημεδαποί θιασώτες του Αναν-ισμού και πρωταγωνιστές της ψυχολογικής και ηθικής αποστράτευσης και παραίτησης του κυπριακού Ελληνισμού ψαλμωδούν παράφωνα και κακόφωνα ότι τώρα «άνοιξε ένα παράθυρο», γι’ αυτό δεν πρέπει να κλείσουμε την «πόρτα σε μια λύση».

Πού χάθηκε η μετεξέλιξη;

Δεν υπάρχει κανείς νούσιμος άνθρωπος σε αυτό τον τόπο, που να μη επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Αλλά τι είδους λύση; Θέτουμε ξανά το ίδιο αναπάντητο ερώτημα: Η προτεινόμενη διζωνική ομοσπονδία διασφαλίζει όλα όσα διαλαμβάνει ο ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός; Όχι, βέβαια! Δεχόμαστε εκ προοιμίου ότι η πλευρά μας επιδιώκει λύση που να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, στο κοινοτικό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο. Οι Τούρκοι έχουν το ίδιο όραμα; Ο Ακιντζί; Όχι, βέβαια! Άρα είτε οι νέες συνομιλίες θα καταλήξουν σε αδιέξοδο είτε η αδύνατη πλευρά, δηλ. η ελληνική, θα κάνει νέες υποχωρήσεις για να συναντήσει τις τουρκικές θέσεις. Θα τις κάνει; Ο Πρόεδρος θα τολμήσει να εκχωρήσει και άλλα στην τουρκική πλευρά; Πότε θα εξηγήσει, επιτέλους, ότι το πιθανό μελλοντικό ομόσπονδο κράτος δεν θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλ’ αποτέλεσμα των χωριστών δημοψηφισμάτων; Αυτό συμφώνησε με τον κατοχικό Έρογλου με την Κοινή Δήλωσή τους.

Ήδη ο Ν. Αναστασιάδης έκανε νέες υποχωρήσεις στον φίλο του Ακιντζί. Παρέλασε μαζί του, ως δύο Πρόεδροι δύο κρατών, στο κόκκινο χαλί και στην παρουσία στρατιωτικού αγήματος, μπροστά από το «Λήδρα Πάλας». Με απλά λόγια: Κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιόρισε σε δύο κρατίδια. Απέφυγε να αξιώσει από την Τουρκία στοιχεία για τους αγνοούμενους. Απέφυγε να αναφερθεί στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το κερασάκι: Διέταξε τον δυστυχή υπουργό Παιδείας να παρουσιάσει σε όλα τα σχολεία ένα τ/κ θεατρικό επειδή, τάχα, στέλνει δυνατό μήνυμα για την ειρήνη.

Η ειρήνη του Ναπολέοντα

Παρέλκει να υποδείξουμε στον Πρόεδρο τη ρήση του Μεγάλου Ναπολέοντα: «Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται φωνάζοντας "ειρήνη"». Η ειρήνη που επιδιώκει η ελληνική πλευρά δεν είναι η ειρήνη των νεκροταφείων που αξιώνει η Τουρκία. Πού στηρίζεται ο Ν. Αναστασιάδης για να επιβάλει το ανέβασμα του τ/κ θεατρικού στα σχολεία μας; Δεν έπρεπε πρώτα να το δουν και να το αξιολογήσουν τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί και οι ιστορικοί; Εμείς δεν έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη στο όποιο… θεατρικό, δηλ. πονηρό κριτήριο του Προέδρου επειδή ελαύνεται από καθαρά επικοινωνιακά, πολιτικά και εξόφθαλμα τουρκολιγούρικα ελατήρια. Με τη λογική του, γιατί να μη ανεβαστεί σε όλα τα σχολεία των κατεχομένων μια εκπληκτική παράσταση του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως (που δεν ενδιαφέρθηκε να παρακολουθήσει) με τίτλο: «Και με μισό κουπί πηγαίνουμε ασφαλείς»;

Την παράσταση (1η Απριλίου 2015, στο θέατρο Παλλάς) παρακολούθησε και χαιρέτισε ο υπουργός Παιδείας. Ο Κ. Καδής μπορεί να εξηγήσει στον εκστασιασμένο από το τ/κ θεατρικό, Αναστασιάδη, γιατί η παράσταση αυτή πρέπει να ανεβαστεί όχι μόνο σε όλα τα σχολεία μας αλλά και στα σχολεία των κατεχομένων. Τι στο καλό; Το όραμα που ο Ν. Αναστασιάδης μοιράζεται με τον συγχωριανό του, Ακιντζί, δεν περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα; Για να καταλάβει ο Πρόεδρος, για τι μιλάμε, αναφέρουμε μερικά αποσπάσματα: Κλαίρη Αγγελίδου: «Ξέρουμε τα βράχια, βράχια κι εμείς». Οδ. Ελύτης: «Μια και δυο και τρεις φορές/ προδόθηκα κι απόμεινα στον κάμπο μόνος/ πάρθηκα και πατήθηκα σαν κάστρο μόνος/ το μήνυμα που σήκωνα τ’ άντεξα μόνος».

Οι μέλισσες του Ονήσιλου

Θοδ. Πιερίδης: «Και εκείνες τις σαύρες της δουλοσύνης/ που φέρατε για να γεννοβολήσουν μέσ’ το χώμα μας/ τις φυλακές σας, τους νόμους σας, τις αγχόνες σας/ όλα θα τα πάρετε και/ θα φύγετε». Κώστας Μόντης: «Ήρθες και μου’ πες να ο Πενταδάκτυλος/ Απορώ πώς συνεννοούνται μαζί του/ Απορώ τι γλώσσα/ του μιλούν». Π. Μηχανικός: «Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος/ να μας κεντρίσουν/ να μας ξυπνήσουν/ να μας φέρουν ένα μήνυμα./ Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος/ κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα/ χωρίς τίποτε να νιώσουμε».

Πέρσι τον Οκτώβριο, το ελληνικό Χοροθέατρο «Ροές», συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα εγκαίνια της «Εστίας Ελλάδος στην Κύπρο», παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, μια μοναδική σε ποιότητα, δράση, έκφραση και ισχυρά μηνύματα, εκπληκτική παράσταση, με τίτλο: «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα». Επρόκειτο για ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλάμβανε μουσική, χορό και απαγγελία ποιητικών κειμένων, και εκτελέστηκε από χορευτές και ηθοποιούς.

Ειρήνη με ελευθερία και ισχύ

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ανέφερε τότε πως «η Κύπρος χρειάζεται να ξαναβρεί τον εαυτό της, την πνευματική της ύπαρξη, την ιστορία της, τις παραδόσεις της, τις αξίες της, δηλαδή αυτά που γαλούχησαν τον Ελληνισμό της Κύπρου για εκατονταετίες και τον κράτησαν όρθιο να αγωνιστεί και να διεκδικήσει την ελευθερία. Η ελευθερία διεκδικείται εάν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι ελεύθερος και να πεθάνεις ελεύθερος. Αυτή η δυνατότητα, αυτή η αίσθηση της ιστορίας, την οποία εμείς κουβαλούμε ως Ελληνισμός της Κύπρου, πρέπει να αναγεννηθεί». Πολλά εκπαιδευτήριά μας ανεβάζουν μοναδικές σε ποιότητα και ανεπανάληπτες σε μηνύματα, θεατρικές παραστάσεις. Δεν ακούσαμε ποτέ τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητά ή να εισηγείται στον υπουργό Παιδείας, οι καλύτερες από αυτές να γίνουν κτήμα όλων των μαθητών μας. Αντίθετα, στο πλαίσιο μιας αδίστακτης επικοινωνιακής διαβουκόλησης των πολιτών, ο Ν. Αναστασιάδης, αφού εκστασιάστηκε από ένα τ/κ θεατρικό έργο, συνεργεί στην επιχείρηση ψυχολογικής αποστράτευσης των Ελλήνων.

Λοιπόν, οι μαθητές μας, κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζονται τουρκικές υποβολές για να μάθουν για την ειρήνη, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την αυταπάρνηση, την αγάπη προς την πατρίδα, τον αγώνα, την αυτοθυσία ή τα λάθη της ηγεσίας. Οι ποιητές μας, οι συγγραφείς, οι τραγικοί και οι φιλόσοφοι, οι δάσκαλοι του Γένους και οι στρατιές των ηρώων μας, οι υπέρ ελευθερίας αγώνες του Ελληνισμού, οι αξίες, οι παραδόσεις, η ιστορία μας, αυτά διδάσκουν τους νέους μας. Και από το ανέσπερο φως των Φυλακισμένων Μνημάτων και από τη λάμψη του Τύμβου της Μακεδονίτισσας κοινωνούν αχράντων ιδεών και μηνυμάτων. Η ειρήνη δεν μπορεί να ιερουργήσει χωρίς ελευθερία, ισχύ, αξιοπιστία και ανθρώπινα δικαιώματα. - See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/240541/kai-me-miso-elliniko-koupi-proedre-pigainoume-asfaleis#sthash.gLXfBXox.dpuf


Top