Απόψεις Νίκος Λυγερός Στρατηγικά δεδομένα της ENI

Στρατηγικά δεδομένα της ENI

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Επειδή ακούμε πολλές απόψεις και ερμηνείες για τις κινήσεις της ENI μετά από τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα Ονασαγόρα και στο κοίτασμα Αμαθούσα, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας και αντικειμενικά δεδομένα που οδηγούν σε μια στρατηγική εξήγηση.

Η ιταλική εταιρεία ENI είναι παρούσα στην Αίγυπτο από το 1954. Σε αυτή τη χώρα είναι ο κύριος παραγωγός με 210.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα όσον αφορά κοιτάσματα ξηράς. Εδώ και μερικά χρόνια η ENI απέκτησε άδειες και σε θαλάσσια οικόπεδα της Αιγύπτου.

Έτσι η ENI βρίσκεται ήδη στο Shorouk block και στο Southwest Meleiha block. Φέτος με νέες υπογραφές έχει άδειες στο North Leil block που εφάπτεται στην κυπριακή ΑΟΖ και αποτελείται από 5,105 km2, όπου λειτουργεί μόνη της και στο Karawan block που αποτελείται από 4,565 km2, όπου λειτουργεί με την BP με ποσοστά κοινοπραξίας 50%-50% .

Κατά συνέπεια όταν λέμε ότι η ENI πιέστηκε από την Τουρκία για να φύγει, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι γεωτρήσεις στο block 9 της κυπριακής ΑΟΖ έγιναν κλασικά και ότι τώρα ετοιμάζονται καινούριες γεωτρήσεις στα blocks της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα ζήτησαν παράταση της άδειας έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ για δύο χρόνια, έτσι ώστε να επεξεργαστούν τα γεωλογικά κυπριακά δεδομένα την ώρα που κάνουν γεωτρήσεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Έτσι βλέπουμε ότι τα στρατηγικά δεδομένα της ENI λειτουργούν ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που διαδίδονται λόγω πολιτικάντικων και δημοσιογραφικών επιλογών στην Κύπρο.


Top