Απόψεις Νίκος Λυγερός AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας

AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Τελικά, ο αγωγός που μερικοί δεν τόλμησαν να ονειρευτούν έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι όταν ένα έργο γίνεται κοινού ενδιαφέροντος, λόγω Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεπερνά όλα τα εμπόδια όσο δύσκολα και αν είναι. Η υπογραφή του Προσυμφώνου που προετοίμασε η ιστορική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι και αυτή στο ίδιο αποδεικτικό πλαίσιο. Αποτελεί το όλο όραμα μια τεράστια σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και το ραγιαδισμό που είχαν ενισχυθεί λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας.
Τώρα βλέπουμε τα πρώτα βήματα της υψηλής στρατηγικής να υλοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, μέσω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΑΟΖ. Είναι και μία τεράστια δικαίωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο που είχε κατηγορηθεί για όσα έλεγε για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο. Έτσι, τώρα όλα γίνονται. Άφησε ιστορία στον Ελληνισμό και τώρα βλέπουμε το μέλλον του χάρη στην στρατηγική που ποτέ δεν σταμάτησε, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον μία σκακιέρα που ενεργοποιείται με πρωτοφανή καινοτομία, χάρη στον αγωγό ΕastMed.


Top