Απόψεις Νίκος Λυγερός Αζερική προβοκάτσια

Αζερική προβοκάτσια

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Τα γεγονότα που διεξάγονται στο Αρτσάχ δεν είναι ουδέτερα κι αποτελούν τις επιπτώσεις της αζερικής προβοκάτσιας. Κάθε φορά βλέπουμε τους Αζέρους να κάνουν τέτοιου τύπου επιθέσεις, για ν’ αλλάξουν μάταια τα δεδομένα, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι παράλληλα η αρμενική στρατηγική προσπαθεί να εξηγήσει εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχουν προβλήματα κι ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον πόλεμο του 1994.

Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση δεν είναι σταθερή, γιατί δεν υπάρχει ανθεκτικότητα των θέσεων. Επίσης, ενώ βλέπουμε ότι η Τουρκία πάντα με ύπουλο τρόπο υποστηρίζει τους Αζέρους, η Αρμενία δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη φύση του Αρτσάχ. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν διπλωματικά προβλήματα και δεν θέλει η Αρμενία να δηλώσει χωρίς τεχνάσματα τι έχει πραγματικά στην καρδιά της για το Αρτσάχ που πάντα ήταν αρμενική γη.

Όλοι ξέρουμε ποια είναι η ιστορική πραγματικότητα στο Αρτσάχ και δεν μας επηρεάζει η προπαγάνδα των Αζέρων, διότι εδώ και χρόνια προσπαθεί μάταια να πείσει τους ξένους που δεν γνωρίζουν την αλήθεια. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να υπάρχει συντονισμός των κινήσεών μας, για να γίνουν πράξεις και να βοηθήσουμε ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο την κατάσταση, διότι βλέπουμε ότι η απλή αντίσταση δεν επαρκεί και πρέπει η υψηλή στρατηγική να γίνει πιο αποτελεσματική ενάντια στις βάρβαρες επιθέσεις, στην προπαγάνδα, στα τεχνάσματα.

Διότι αυτή η γη δεν είναι μόνο αρμενική με την έννοια του εδάφους, αλλά και του πνεύματος, όπως φαίνεται με τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, αλλά πολιτισμός που δεν προστατεύεται πολιορκητικά δεν έχει μέλλον ακόμα κι αν έχει παρελθόν με ιστορία αιώνων.


Top