Απόψεις Νίκος Λυγερός 80 χρόνια ενεργειακής ευρωπαϊκής κατανάλωσης

80 χρόνια ενεργειακής ευρωπαϊκής κατανάλωσης

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Τώρα ξέρουμε ότι στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει ένα κοίτασμα-στόχος που έχει θεωρητικά πενταπλάσια αποθέματα από το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Έτσι αν υποθέσουμε πρώτα ότι πρόκειται εξ ολοκλήρου για ένα κοίτασμα του ίδιου τύπου με τον τύπο του Ζορ και σε πυκνότητα και για το πορώδες, μπορούμε να υπολογίσουμε και το μέγεθός του σε ενεργειακή κατανάλωση, μόνο που με αυτές τις υποθέσεις αυτό το κοίτασμα θα είναι το τρίτο κοίτασμα στην παγκόσμια κατάταξη όλων των εποχών, μια χώρα δεν επαρκεί ως μονάδα κατανάλωσης και ειδικά η Κύπρος λόγω του μικρού μεγέθους του πληθυσμού έτσι αποφασίσαμε να υπολογίσουμε αυτή την κατανάλωση με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο όσον αφορά στην ενέργεια.

Με αυτά τα δεδομένα των εκτιμήσεών μας, αυτό το κοίτασμα-στόχος αντιπροσωπεύει σε αξία, 80 χρόνια ευρωπαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης.

Αυτός ο τεράστιος αριθμός εξηγεί από μόνος του περί τίνος πρόκειται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία για το μέλλον της Κύπρου και ειδικά με το θέμα του κυπριακού, πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα αν επαληθευτούν με τις κατάλληλες γεωτρήσεις. Δεν είναι μια λεπτομέρεια αλλά η ουσία του θέματος και αυτή η δυνατότητα αποτελεί από μόνη της μια αλλαγή κύκλου για τη στρατηγική ανάλυση που πρέπει να κάνει η πολιτική.


Top