Απόψεις Νίκος Λυγερός Νέα ανακάλυψη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11

Νέα ανακάλυψη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Όσοι μιλούν αποκλειστικά για το κοίτασμα Αφροδίτη λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο είναι είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δίνουν την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν έχει πολλές δυνατότητες και αυτό είναι λάθος.

Η νέα ανακάλυψη που αφορά το θαλάσσιο οικόπεδο 11 θα αλλάξει όλα τα δεδομένα για τον κυπριακό λαό. Όσοι αναρωτιούνται αν η Κύπρος μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο κι αν μπορεί να είναι εμπορεύσιμα τα κοιτάσματά της, θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα μίζερα επιχειρήματά τους.

Σε αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο υπάρχει ένα κοίτασμα που από μόνο του μετατρέπει την Κύπρο από απλό καταναλωτή σε δυναμικό εξαγωγέα φυσικού αερίου. Και αυτό σημαίνει ότι όλες οι συζητήσεις περί βιωσιμότητας ενός αγωγού φυσικού αερίου θα είναι πλέον άσκοπες.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό το κοίτασμα ενισχύει και τον αγωγό EastMed, αφού πλέον αποδεικνύεται όχι μόνο ότι αποτελούσε μία στρατηγική ιδέα αλλά και μια ενεργειακή. Με αυτό το κοίτασμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει πια ερωτήματα για την αξία της Κύπρου και μπορεί πλέον να χαίρεται που εντάχθηκε αυτή η χώρα το 2004.

Το γεγονός ότι ανήκει στο Eurogroup από το 2008 κι έρχεται τώρα να ενισχύσει αυτό το πεδίο δράσης λόγω της στρατηγικής και της ενέργειας, αφήνει πίσω κάθε παρατήρηση για το οικονομικό στάδιο που πέρασε και τώρα ξεπερνά. Το μέγεθος αυτής της ανακάλυψης προσφέρει προοπτικές και για την επίλυση του κυπριακού μ' ένα τρόπο ριζικά διαφορετικό από ό,τι παρουσιάζεται έως τώρα.

Γι' αυτόν τον λόγο οι πολιτικοί όλων των κομμάτων θα ήταν καλό να ενημερωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, γιατί αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει την πορεία του κυπριακού.


Top