Απόψεις Νίκος Λυγερός Ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας

Ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας που αφορά στα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, διότι η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων των πετρελαϊκών εταιριών, μετά την παράταση των δύο μηνών, λήγει σ’ ένα μήνα στις 15 Ιουλίου 2015.

Έχει σημασία ν’ αναφερθούμε σε αυτό το γεγονός όχι μόνο διότι πρόκειται για την υλοποίηση ενός μεγάλου εθνικού οράματος, αλλά και να υπενθυμίσουμε και την αξία του χρονικού διαστήματος. Διότι την ώρα που όλοι ασχολούνται με συνομιλίες, η πραγματικότητα των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ προχωρά σταθερά.

Το μόνο που είναι απαραίτητο να καταλάβουμε είναι το timing. Ο μεγάλος διαγωνισμός έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα του μέλλοντος, κι όλες οι καθυστερήσεις και οι υστεροβουλίες του παρόντος δημιουργούν παρενοχλήσεις με τις παρεμβάσεις τους.

Το είδαμε ήδη στον μικρό διαγωνισμό που δεν αφορούσε την ελληνική ΑΟΖ. Τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα και ειδικά αυτά που βρίσκονται στα όρια της μέσης γραμμής με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη παίζουν ένα σημαντικό ρόλο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και για την ίδια την ΑΟΖ μας.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να έχουμε μια δυναμική παρουσία στα διεθνή φόρα και με παρουσιάσεις αποτελεσματικές, για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ακόμα και με δυσκολίες και εμπόδια, προχωράμε δυναμικά σε αυτήν την υψηλή στρατηγική ακολουθώντας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και την ανάλογη στρατηγική της Κύπρου.

Όλος ο Ελληνισμός λειτουργεί πια σε αυτό το κοινό πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας, για ν’ αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του και να μην έχει ανάγκη από καμία εξωτερική εξάρτηση όποια μορφή και να έχει.


Top