Απόψεις Μάριος Ευθυμιόπουλος Προσβλέποντας σε ένα Καινοτόμο Στρατηγικό Μέλλον.

Προσβλέποντας σε ένα Καινοτόμο Στρατηγικό Μέλλον.

Ειδικεύεται στην Στρατηγική Πολιτική. Είναι επισκέπτης Καθηγητής στο ίδρυμα Harriman, Columbia University, New York και Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνών Ευρωπαϊκών Ατλαντικών και Στρατηγικών Μελετών, Strategy InternationalΤην ίδια στιγμή που η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με κινήσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκοντας ουσιαστικά  να μπλοκάρει την εξόρυξη πηγών ενέργειας, υπογράφει και επικυρώνει νέες ενεργειακές συμφωνίες, ως χώρα διαμετακομιστική. Η πρόσφατη συμφωνία για τον αγωγό αερίου TANAP, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, διασφαλίζει την σταθερότητα, αξία, «ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας». Με τις κινήσεις αυτές πιστεύει πως υπονομεύει τις στρατηγικές επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία έχει αποδείξει επανειλημμένα πως σκέφτεται σε «βάθος» χρόνου με τον όγκο και όχι το πνεύμα. Αποδέχεται την μακροχρόνια αναβάθμιση της, αλλά υπονομεύει βραχυπρόθεσμους στόχους και πιθανές λύσεις.

Σε πραγματικό επίπεδο, η Τουρκία σκέφτεται το συμφέρον της, με εικονικές πολιτικές επιλογές, «πράσινες ζώνες» και «θαλάσσιες εντολές». Ταυτόχρονα όμως δεν δέχεται την διεθνή σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αντίθετα με τα όσα κάνει ωστόσο πράττει διαφορετικά. Το 1986, ως αρχική κίνηση, υιοθέτησε στην Μαύρη Θάλασσα την ΑΟΖ της. Συμφώνησε μόνο με την πρώην Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη μέθοδο της «μέσης γραμμής», που διαμορφώνει πολιτική ακόμα και σήμερα.

Η Τουρκία έχει επιλογές. Είναι απλές. Επιδιώκει να λύσει τα θέματά της, όπως ακριβώς ορίζονται πρακτικά από τις διαμεσολαβήσεις και διαπραγματεύσεις της, με την μέθοδο της μέσης γραμμής.

Η Αναβάθμιση της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την αναβάθμισή της εξωτερικής και αμυντικής της πολιτικής. Εκφραζόμενη με πλαίσια τακτικής και στρατηγικής ανέλιξης, διεκδικεί διεθνή, περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο.

Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως στο πλανήτη μας συντελούνται σοβαρότατες αλλαγές και αναπτυσσόμενες προκλήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους.

Τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής, διεθνούς πολιτικής φύσεως αλλά και ιστορικών συγκυριών, έχουν να μας δώσουν πολλά και να μας μάθουν πολλά, ιδίως όταν αυτά τα γεγονότα μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να καθορίσει πολιτική, στρατηγικής και γεωπολιτικής φύσεως. Με νέες και καινοτόμες και εξειδικευμένες πολιτικές. Μπορεί εφόσον το επιθυμεί, να εφαρμόσει ουσιαστική πολιτική, που να μην εμπλέκει μόνο την συζήτηση του Κυπριακού ζητήματος, που είναι μείζονος σημασίας. Να «βάλει τα θεμέλια και να θωρακίσει το μέλλον της, κοιτάζοντας σε τρεις κλίμακες μπροστά: Στην ανάπτυξη-επένδυση-υποδομές, έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, εξωτερική-πολιτιστική διπλωματία.  

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να γίνει κέντρο διαμεσολάβησης, κέντρο ενημέρωσης, κέντρο πολιτισμού και κέντρο παγκόσμιων εμπορικών συνδιαλλαγών. Έχει όλα τα πλεονεκτήματα.

Η ανάπτυξή της θα σημάνει και την επίλυση πολλών ζητημάτων. Ακόμα και το ζήτημα του Κυπριακού. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει γνωστό, πως η Κύπρος επιθυμεί να συνομιλεί με όλους όσους μπορούν και ξέρουν να διαμεσολαβούν, να συνδιαλέγονται και να διαπραγματεύονται σωστά. Τους γείτονες δεν τους διαλέγεις. Ζεις και συμβιώνεις μαζί τους. Ωστόσο, εφόσον δεν αρκούνται σε ειλικρινή διάλογο, επανεξετάζεις την στάση τους και προχωράς σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Έτσι, η Κύπρος έχει πολιτικές επιλογής, να καταγράψει, να οριοθετήσει, να εκπαιδεύσει και να συντονίσει νέες πολιτικές, στρατηγικού πλαισίου για το μέλλον. Να αναπτύξει ουσιαστικότερο διάλογο με την Μέση Ανατολή, τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου, διάλογο με την αφρικανική ένωση, συνεργατικό διάλογο με την Αραβική Ένωση, με τις χώρες της Ασίας και της Εγγύς Ανατολής, αλλά και της Ωκεανίας. Ακόμη δε, με πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, αλλά και να συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες σε διεθνείς οργανισμούς. Να προσδώσει νέες πολιτικές ενσωμάτωσης σε οργανισμούς που εξασφαλίζουν σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη.

Πρέπει να συμμετέχει η Κύπρος ενεργά, απαντώντας σε υπερεθνικά θέματα και ζητήματα, οργανώνοντας την πολιτιστική της διπλωματία, την διπλωματία της διαμεσολάβησης, την πολιτική της σταθερότητας και ανάπτυξης. Να προσελκύσει κέντρα αποφάσεων να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο. Τα αεροδρόμια και λιμάνια της να γίνουν κομβικά σημεία στον πλανήτη, με τις ανάλογες συνεργασίες και συμμαχίες. Αν προστεθεί και το ενεργειακό της απόθεμα, αλλά και μια ισοσκελισμένη πολιτική ικανότητα λύσης και επίλυσης διαφόρων θεμάτων, η Κύπρος θα μπορέσει να έχει συνεργάτες και όχι συνομιλητές.

Αυτό πιστεύω μπορεί να το στρατηγικό μέλλον της Κύπρου. Είναι εφικτό και θα μπορούσε να μελετηθεί και να προβληθεί μέσα σε πλαίσια εξωστρεφή και παγκόσμια.

 


Top