Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Νομιμοποίηση Ψευδοκράτους

Νομιμοποίηση Ψευδοκράτους

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΌταν δηλώνει ο κ. Ακιντζί ότι «θέλει να εντάξει τη “Βόρεια Κύπρο” και τους Τουρκοκυπρίους στο διεθνές δίκαιο», αυτό σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς τη νομιμοποίηση και τη διεθνή αναγνώριση κρατικής υπόστασης του υφιστάμενου, επί 41 χρόνια, παράνομου τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στις σκλαβωμένες από τον Αττίλα βόρειες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μη αναγνωρισμένης αλλ’ επί 32 χρόνια (από 15ης Νοεμβρίου 1983) παράνομης αποσχιστικής οντότητας του Ψευδοκράτους.

Την επιδίωξη αυτή εξυπηρετεί, κι ουδόλως την αντιστρατεύεται, το γράμμα και το πνεύμα των Κοινών Ανακοινωθέντων (α) Χριστόφια - Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008 και (β) Αναστασιάδη - Έρογλου 11ης Φεβρ. 2014. Τα οποία περιφέρει διεθνώς ως τρόπαιά της η Άγκυρα. Επειδή αμφότερα προσφέρουν τη νομιμοποίηση του Ψευδοκράτους: (α) Ως Συνιστώντος Κράτους («πολιτείας»). Και: (β) Ως Ισότιμου Συνιδρυτή κι Επί Παντός Συγκυρίαρχου και Συνιδιοκτήτη του Διζωνικού Συνεταιρισμού που θα φέρει το όνομα «Ομοσπονδία» ή «Ομοσπονδιακό Κράτος».

Άρα, δισυποστατη  η προοπτική να καταστεί το νυν Ψευδοκράτος, η «Βόρεια Κύπρος και οι Τ/κ», υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και νόμιμος συμβαλλόμενος στις διεθνείς - διακρατικές σχέσεις:

- Αφ’ ενός ως ισότιμος κι επί παντός συγκυρίαρχος του κρατικού μορφώματος - Ομοσπονδιακού Διζωνικού Συνεταιρισμού - που θα αντικαταστήσει την Εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία: Και στον ΟΗΕ και στην ΕΕ και σ’ όλες τις άλλες διακρατικές σχέσεις.

- Αφ’ ετέρου ως αυτόνομο Τ/κ Συνιστών Κράτος («πολιτεία»), στον βαθμό και στην έκταση της αυτονομίας - εξουσίας σύναψης διεθνών σχέσεων που θα νομιμοποιήσει η τελική συμφωνία του «Ομοσπονδιακού Συντάγματος». Για την οποία, ήδη, εκ προοιμίου, η 11η Φεβρ. 2014 στην 3η παράγραφο προκαθόρισε ότι, «το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. [Και:] Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» (η οποία, «Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση», θα είναι ισοτίμως συνιδιόκτητη).

Σαφέστερα το είχε πει ο κ. Αναστασιάδης, στη λησμονημένη από όλους πλην ημών συνέντευξή του στο «Βήμα» 3 Αυγ. 2014: «Λύση [η οποία] πέραν του ότι θα δημιουργήσει ένα κράτος δύο ταχυτήτων, μπορεί να εγκλωβίσει την ΕΕ μέσω των Τουρκοκυπρίων στις διαθέσεις της Άγκυρας. Φανταστείτε, για τις ομόφωνες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ να δέχεται εκβιασμούς από την Τουρκία». Υπάρχει, μήπως, πλέον, οιαδήποτε απορία γιατί η Τουρκία (και οι δηλώσεις στην 1η συνάντηση Ερντογάν - Ακιντζί 6ης Μαΐου 2015) θεωρεί ως τρόπαιό της τον «Σκελετό λύσης» της 11ης Φεβρ. 2014;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 16.5.15
Χωρίς το παραμικρό εμπόδιο είτε από τις εν Κύπρω κομματικές ηγεσίες, είτε απ’ την Αθήνα ή τη… Διεθνή Κοινότητα (τ’ αντίθετο, σαφέστατα ενθουσιωδώς) επανήρχισε χθες τις «διακοινοτικές» με τον κ. Ακιντζί, ενθέρμως υποστηριζόμενος απ’ τις ηγεσίες ΔηΣυ-ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης, πώς άραγε θ’ αναλάβει ο ίδιος με τους κ.κ. Αβέρωφ και Άντρο την ευθύνη για ό,τι… προκύψει;
Λάζ.Α.Μαύρος


Top